Mostani bejegyzésemben a Concrete5 cms-t mutatom be, hogy miért pont ezt választottam, milyen előnyei vannak a többi cms-el szemben és, hogy miért ajánlom az ügyfeleimnek is.

Miért is jó választás Önnek a Concrete5 CMS?

Még soha nem hallott erről a tartalomkezelő rendszerről? Nem meglepő. Magyarországon még nem annyira elterjedt, mint például a Wordpress. Az alábbiakban bemutatom, hogy miért is fogja ezt a CMS-t szeretni.

Rengeteg CMS rendszer közül választhatnak a webfejlesztők és az ügyfelek is. Lehetetlen, hogy valaki az összeset ismerje és az összesben profi legyen. Érdemes kiválasztani egy-kettőt és azokat nagyon alaposan megismerni. Én a következő két tartalomszerkesztő mellett döntöttem:

  •  Wordpress
  •  Concrete5

Mostani bejegyzésemben a Concrete5 cms-t mutatom be, hogy miért pont ezt választottam, milyen előnyei vannak a többi cms-el szemben és, hogy miért ajánlom az ügyfeleimnek is.

A WEBOLDALON SZERKESZTJÜK A TARTALMAT

A többi cms-el szemben itt ha bejelentkezünk, akkor a weboldalon szerkeszthetjük a tartalmakat. Nem kell először az adminon elvégezni a változtatásokat és utána külön rámenni a weboldalra. Már szerkesztés közben látszik, hogy amit szerkesztünk, hogy fog majd az éles oldalon kinézni. Ez nagyon megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A lenti kép azt mutatja, ahogy éppen ezt a szöveget szerkesztettem.

Sőt nemcsak a tartalmat tudjuk ilyen egyszerűen szerkeszteni, hanem az egész oldalt, tehát magát a szerkezetet is. Mi pakoljuk az oldalra egymás után a különböző blockokat (tartalmakat, képeket), sőt még az oldalt könnyen részekre is tudjuk bontani. Egyszerűen hihtetetlen, hogy mi mindent meg tudunk csinálni.

A weboldalon lévő tartalmi részeket a bejelentkezés után magán az adott oldalon tudjuk szerkeszteni.

KÖNNYŰ NAVIGÁLÁS, EGYÉRTELMŰ FELÉPÍTÉS

Eddig akárhány ügyfelemnek mutattam meg, mindenki le volt döbbenve, hogy milyen egyszerű és egyértelmű a kezelése. Nem kell külön elmagyarázni, hogy mi, miért van. Az ügyfél ha valamit szerkeszteni akar, akkor a bejelentkezés után csak rámegy az adott oldalra és szerkeszti. Ugyanúgy, mint ahogy magán az éles weboldalon teszi.

Nem úgy van, mint a legtöbb cms rendszer esetében, hogy bejelentkezés után egy vezérlőpult fogad és ha rámegyek az oldalakra, akkor kilistázza az összeset. Szerintem ez nem ügyfélbarát megoldás.

A Concrete5-ben ez másképp van. Mindig tudjuk, hogy hol keressünk egy oldalt, hiszen magán a weboldalon navigálunk.

KERESŐBARÁT

Nagyon erős SEO-val rendelkezik, és ehhez nem kell külön plugineket feltelepítenünk, hanem egyből a rendelkezésünkre áll. Ráadásul ezeket is egyszerűen el lehet érni. Nem kell az oldal szerkesztését abbahagyni, hanem egy mozdulattal elérhetőek a szokásos keresőoptimalizálási beállítások (meta  title, meta description, url, stb...). 

A vezérlőpulton van egy olyan lehetőség is, ahol az összes oldal seo-s beállításait egyszerre tudjuk elérni.

FEJLETT TEMPLATE RENDSZER

Mind az ügyfeleknek, mind a programozóknak nagyon kedvező template-kezelő rendszer áll a rendelkezésünkre. Magát az oldal template-jét szintén egy mozdulattal, magán az oldalon tudjuk állítani. Képzeljük a következőt. Szerkesztjük az oldalt és meggondoljuk magunkat, hogy inkább olyan oldalt szeretnénk létrehozni, ahol a tartalom nincsen felosztva. Tehát nincsenek a jobb vagy a bal oldalon widgetek (pl.: kapcsolati adatok, hírlevél feliratkozás, ajánlatkérés, stb.). Ezt is egy gombnyomással megtehetjuük és nem kell elhagyni az oldalt sem. Átállítjuk és folytatjuk tovább a szerkesztést.

A webfejlesztőknek is jó hír, hogy a template-k programozása is egyszerű. Könnyen igazodik a már jól megszokott stílusunkohoz és nem olyan nehézkes, mint pl. a Wordpress esetében.

Így mindenki csak jól jár a Concrete5 tartalomkezelő rendszerrel.

BÁRKI NEM KÉPES VELE WEBOLDALT KÉSZÍTENI

Ezt lehet, hogy valaki hátránynak tekinti, én mint webprogramozó inkább előnynek. Nem létezik hozzá több ezer sablon, mint a Wordpress-hez és nem is tudja mindenki egyszerűen feltenni, beállítani és müködésre bírni. Mindenképpen kell hozzá szaktudás.

Nincs is hozzá több ezer plugin, kiegészítő. Természetesen léteznek hozzá, de azok minőségi és jól letesztelt modulok. Bátran megvásárolhatjuk őket. Nem fogunk csalódni bennük. De ha nem találjuk meg azt a plugint, amit mi szeretnénk, akkor egy Concrete5-ben járatos szakember könnyedén tud nekünk személyre szabott modulokat készíteni. Én az összes weboldalamhoz, az oldal felépítésének megfelelő modulokat készítek. Így mindenki a lehető legkönnyebben tudja szerkeszteni a weboldalát.

MIKOR ÉRDEMES A CONCRETE5 CMS-t VÁLASZTANI?

Szinte kivétel nélkül mindig ezt a tartalomkezelő CMS-t ajánlom. Kicsi és közepes nagyságú oldalakat is könnyen és hatékonyan lehet vele karbantartani. Lehet pár oldalas a honlapunk, de lehet akár több ezres is, a Concrete5 megbírkózik vele.

MIKOR NEM ÉRDEMES EZT HASZNÁLNI

A Conceret5 egy CMS. Weboldalak hatékony készítésére és karbantartására lett kitalálva. Ezekre a feladatokra maximálisan meg is felel. De mi a helyzet a blogokkal és a webshopokkal? Hát igen. Ilyenkor érdemes a célnak leginkább megfelelő CMS-t használni. Ha főleg blogolni szeretnénk, akkor inkább válasszuk a Wordpresst. Ha webshopot akkor  pedig Opencart vagy Magento.