Blokkok kezelése a Concrete5 CMS-ben

Az oldalon elhelyezett tartalmat úgynevezett blokkokban hozzuk létre. Nézzük meg milyen lehetőségeink vannak a Concrete5 CMS-ben, amivel egyszerűen és könnyedén tudjuk létrehozni oldalunkat.

Az oldalon a tartalmi blokkokat úgynevezett areak-ba vagyis tárolókba helyezhetjük el. Tárolóból akármennyi lehet egy oldalon. Attól függ, hogy a weboldal hogyan van felépítve és melyik részéket tudjuk mi szerkeszteni.

Blokkokat csakis a tárolókba helyezhetünk el.

Blockok hozzáadása az oldalhoz

Blockot egy adott oldalhoz kétféleképpen hozhatunk létre. Az egyik, hogy a Szerkesztő / Oldal beállítások melletti Tartalom hozzáadása gombra kattintunk, a másik pedig, hogy a tároló nevére kattintva hozzáadunk egyet. Illetve van még egy lehetőség. Ha még nem vettünk fel a tárolóba blockot, akkor megjelenik az Üres tartalom terület felirat és arra kattintva is tudunk új blockot felvenni.

BLOCKOK FAJTÁI

Nagyon sokféle block található a Concrete5 CMS-ben, de ezek közül keveset fogunk használni. Ha rámegyünk a block hozzáadása lehetőségre, akkor kilistázza az összes általunk felhasználható blockot.

HTML TARTALOM

Ezt a blockot fogjuk a legtöbbet használni. Ez a sima szöveges tartalom felvételére szolgál. Kapunk egy szerkesztő amibe a szöveget felvihetjük.

HTML

Ennek segítségével plusz html kódot építhetünk be az oldalainkba. Jól jöhet ha például szeretnénk youtube videókat beágyazni az oldalra vagy más külső tartalom behúzásakor.

KÉP VÁLTOGATÓ

Ez angolul image slider, ami szerintem jobb név. Több kép animálására szolgál. Általában a főoldalon használom, de az aloldalakon is lehet, ha arra van igény.

KÉP

Az oldalon a képek elhelyezésére szolgál. A fájlkezelőből kiválaszthatjuk a feltöltött képet. Linkek és az alapvető beállításokra is van lehetőség (alt tag, title).

VIZSZÍNTES VONAL

Tartalmi részeket lehet vele szépen elválasztani. Mérsékelten javaslom a használatát. Szebbé is tehetjük vele az oldalunkat, de nem érdemes túlzásba esni.

OLDAL CÍM

Oldalunkhoz tartozó címet tudjuk vele egyszerűen megadni. Automatikusan egy h1 tag-be teszi, így jó hasznát vehetjük keresőoptimalizáláskor.

CÍMKÉK

Ha blogot írunk, akkor hasznát vehetjük ennek a címkezelőnek. Nem csak hozzáadhatjuk a címkéket, hanem a korábbiak közül is kereshetünk.

SPECIÁLIS BLOCKOK

Ide tartoznak azok a blockok amik kifejezetten az adott weboldalra készülnek. Szinte kivétel nélkül minden oldalhoz készítek ilyeneket a jobb kezelhetőség miatt.

EGYEDI STÍLUS HOZZÁADÁSA A BLOCKOKHOZ

Azért, hogy könnyebben tudjuk egyedivé tenni weboldalunk, a blockok stílusát és megjelenését egyesével is tudjuk szerkeszteni. Ezt a részt az adott blockra kattintva a Design és Egyedi Sablon résznél tudjuk megtenni.

Az alábbi változtatásokat tudjuk megtenni ezen a részen:

  •  Block eltolása: mi magunk tudjuk a block körüli margókat állítani (fenti kép)
  •  Betű beállítása: Betűméret, betűszín beállítása központilag
  •  Háttér beállítása
  •  Keret meghatározása
  •  Egyedi class felvétele: Extra lehetőségek elérése, amit előtte a webes állított be nekünk. Pl: A fenti képen a szürke háttér és a 20px margó egy egyedi class-al van felvéve.
  •  Láthatóság: Az adott block milyen eszközön legyen eltüntetve és melyiken látszódjon.
  •  Egyéb extra beállítások: pl.: árnyék, forgatás.
  •  Sablon beállítása: Meg lehet határozni többféle előre definált kinézetet egy-egy blocknak. Ez függ az oldal designjától és a block típusától.

Ezek közül amit igazán érdemes használni az a block eltolása és az egyedi class-ok. Én úgy programozom le az oldalaimat, hogy ezzel a kettővel bőven el lehet boldogulni.

Bármilyen kérdés esetén örömmel állok a rendelkezésére!

KAPCSOLAT

Letisztult, reszponzív és egyedi weboldal készítés korszerű megoldásokkal. Keressen bizalommal.

ajánlatkérés