Oldalak felvétele és a tulajdonságok megadása

Most már tudjuk a weboldalunkat szerkeszteni, különböző szerkezeti elemeket (blockokat) hozzáadni. Nézzük meg, hogyan tudunk mi magunk is egy oldalt felvenni, az oldalak sorrendjét megváltoztatni, tulajdonságait szerkeszteni és törölni.

OLDALAK FELVÉTELE

Több módon is fel tudunk venni egy oldalt. Az ügyfeleimnek a legegyszerűbb lehetőséget szoktam ajánlani, amit én magam is használok. Ez pedig a következő:

  •  Válasszuk a vezérlőpult lehetőséget
  •  Menjünk rá az oldaltérképre

Itt láthatjuk a már felvett oldalakat. A már eddig ismert oldaltérkép (vezérlőpult melletti lehetőség) kibővitett változata. Menjünk rá az egyik oldal ikonjára és nézzük meg, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Oldalak felvétele, rendezése és törlése a vezérlőpulton.

LÁTOGATÁS

Az adott oldal felkeresése. Egyből elnavigálunk az adott oldalra és láthatjuk az oda feltöltött tartalmunkat. Az összes eddig felvett oldalt elérhetjük innen.

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS

A szokásos keresőoptimalizálással kapcsolatos beállításokat tudjuk itt elérni (meta cím, meta leírás).

POZÍCIÓ

Ez a fordítás talán nem a legjobb. Itt érhetjük el az oldal url-jeit. Egy oldal nem csak egy linken lehet elérni.

JELLEMZŐK

Ezek a korábban említett tulajdonságok. Én azt szoktam javasolni, hogy ezeket ne itt szerkesszük, hanem látogassuk meg az oldalt és a Szerkesztő / Oldal beállítások lehetőséget használjuk. Itt ugyanos csak a tulajdonságot látjuk és a webesünk által beállított plusz funkciókat nem.

DESIGN, OLDAL TÍPUS ÉS SABLON

Oldalunk típusának beállítása. Itt tudjuk megváltoztatni az oldal template-jét vagyis hogy milyen legyen a megjelenése. Pl.: Teljes oldalas legyen az oldal vagy jobb hasábos (mint ez az oldal is).

VERZIÓK

A korábbi változtatásainkat tudjuk itt megnézni és ha úgy itéljük meg, akkor vissza is tudjuk állítani.

LISTA NÉZET

Csak az adott oldalt és a hozzá tartozó aloldalakat jeleníti meg. Akkor lehet hasznos, ha nagyon sok aloldalunk van és nem látjuk át őket rendesen. Pl.: Blogot vezetünk.

ÚJ OLDAL

Itt tudunk új oldalt felvenni. Ha rákattintunk, akkor feljönnek azok az oldaltípusok, amik közül választhatunk. Pl.: Aloldal.

Új oldalak fevétele, rendezése az oldaltérképen.

ÚJ OLDALAK FELVÉTELE AZ OLDALTÉRKÉPEN

Miután kiválasztottuk a számunkra aktuális oldaltípust, akkor elérhetővé válnak a webesünk által felvett tulajdonságok és a hozzájuk kapcsolódó instrukciók. Ezeket mindig olvassuk el figyelmesen és eszerint töltsünk fel képeket, szövegeket és töltsük ki a feljövő ablakot, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy a weboldalunk a későbbiekben is ugyanolyan jól fog kinézni, mint amikor átadták nekünk.

Miután felvettük az oldalt, az oldaltérképen meg is változtathatjuk a sorrendjét.  Ehhez elég mindössze az oldal nevére vagy az ikonra nyomnunk és az egér mozgatásával áthelyezni az oldalt.

OLDALAK ÁTHELYEZÉSE ÉS MÁSOLÁSA

Ha rendszeresen adunk hozzá oldalakat a weboldalunkhoz, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy nem új oldalt veszünk fel, hanem egy régi oldalt lemásolunk.

Ennek több előnye is van:

  •  Összes tulajdonság másolódik az új oldalra, így látjuk egyből, hogy melyik mezőket kell kitöltenünk
  •  Összes blokk és tartalom is átkerül az új oldalra. Nem kell a szokásos formázási beállításokat elvégezni.
  •  Gyorsabb tartalomfelvétel minimális hibázási lehetőség mellett

Oldalak áthelyezése az oldaltérképen

Oldalak áthelyezése és másolása a Concrete5 CMS-ben szintén az oldaltérképen történik. Rámegyünk a másolni kívánt oldalra (nevére vagy az előtte lévő ikonra) és az egeret nyomva tartva átmozgatjuk egy másik helyre

Oldalak másolása az oldaltérképen

Ha egy már létező oldalra visszük rá (pl.: egy szülő oldalra), akkor a másolt oldal annak az oldalnak az aloldala lesz. Ekkor a következő lehetőségek közül választhatunk:

ÁTHELYEZÉS

Az oldalt áthelyezzük az aktuális oldal alá. Ezt úgyis megtehetjük, hogy közben a másolni kívánt oldalt linkje ne változzon. Ezt a lehetőséget nem érdemes választani, mert a későbbiekben nehéz lesz nyomonkövetni az oldalak helyzetét.

ALIAS

Az oldal a másolás után mind a két helyen látható lesz, de csak az eredeti oldalt tudjuk majd módosítani. Ezt a lehetőséget nem szoktam ajánlani, csak nagyon speciális esetben.

MÁSOLÁS

Oldalt vagy az aktuális oldalt és az alatta lévő oldalakat is az aktuális oldal alá másoljuk. Érdemes egyesével másolni őket, mert a másolás nem szakítható meg. Nehogy véletlenül túl sok oldalt másoljunk le.

OLDAL TÖRLÉSE

Ha az oldaltérképen olyan oldalon vagyunk, amit törölni lehet, akkor elérhető a törlés lehetősége is. Ha kitörlünk egy oldalt, akkor az a kukába kerül, ahonnan még vissza tudjuk hozni. Ha innen is kitöröljük, akkor véglegesen törlődik.

Bármilyen kérdés esetén örömmel állok a rendelkezésére!

KAPCSOLAT

Letisztult, reszponzív és egyedi weboldal készítés korszerű megoldásokkal. Keressen bizalommal.

ajánlatkérés