Szófelhő készítése egyszerűen a legjobb INGYENES programokkal

Minden ember szereti a kreatív tartalmakat. Ezért szoktunk megállni, ha egy érdekes képet látunk, és ezért nézzük meghatódva a videókat. Vannak szavak, amik sokkal jobban néznek ki illusztrálva, ugyanakkor néha nem elég csak a kép ahhoz, hogy elmondjunk valamit. Ha szeretnénk valami különlegeset létrehozni a weboldalunkon, akkor érdemes megvizsgálni a szófelhőket.

Mi a szófelhő és miért hasznos nekünk?

Esztétikusan és látványosan rendezi a szöveget az általunk kiválasztott mintába. Minél gyakoribb egy szó, annál erőteljesebben jelenik meg a felhőnkben, így méretben és színben is kiugorhat.

A szófelhőt angolul word cloud-ként vagy tag cloud-ként ismerjük.

Internetes nyelven élve a szófelhő tökéletes eszköz a kulcsszavaink kihangsúlyozására.

Mire használjuk a szófelhőt?

A legtöbbször azért használjuk, mert a szövegnek vizuális formát akarunk adni. Nem kell feleslegesen magyarázkodnunk, mindenki megérti, hogy a nagyobb szavak a fontosabbak, erről a szemünk és az agyunk külön gondoskodik.

Ebből a gondolatból következik, hogy olyan helyeken tudjuk felhasználni, ahol valamit magyarázni kell. Tipikus megoldás lehet prezentációkban, webdesignban, borítóképekben és a közösségi média oldalain. Az oktatásban is láthatjuk, de akár díszként és ajándékként is feltűnnek. Bárhol, ahol fel akarják hívni valamire a figyelmünket.

Hogyan készítsünk szófelhőt?

Most, hogy már ismerjük a felhasználás lehetőségeit, felmerül a kérdés, hogy miként készíthetjük el. Szerencsére erre találták ki a generátorokat, ahol gyorsan és egyszerűen tudjuk megalkotni a szófelhőket az általunk megírt szövegből.

A generátorok általában hasonló alapon működnek, így, ha egyet tudunk használni, akkor a többivel sem lesz különösebben problémánk.

Normál esetben kiválaszthatjuk a fontot, a színt, a hátteret és persze a formát. Mivel még így is akadnak különbségek a generátorok között, az a legjobb, ha többet is kipróbálunk.

Mielőtt elkezdenénk a generálást, érdemes tudni, hogy vannak olyan lehetőségek, amik a Chrome böngészőben nem működnek jól, és olyanok is, ahol kötelezővé teszik a regisztrációt.

Mivel az emberek általában Google Chrome-ot használnak, és nem szeretik megadni mindenhol az adataikat, így a következő felsorolásban ezek nem szerepelnek.

WordArt, a legjobb online szófelfő készítő

Az egyik legfelkapottabb mindenféleképpen a WordArt.

WordArt, online szófelhő készítő program

1. Az első lehetőség a Words. ide kell feltölteni a megjelenítendő szöveget. Rámehetünk az Importra, majd egyszerűen bemásolhatjuk, amit szeretnénk. Lehet ez pár szó, egy egész oldal vagy kisebb bekezdések is.

Én a következő szavakat írtam be: creativesite, webdesign, seo, marketing.

WordArt - szófelhő készítés

Az Import wordsre kattintva minden egyes szó megjelenik, és egyesével megváltoztathatjuk a színt, a betűtípust és a méretet is.

A program bennhagyja a töltelékszavakat. Ha ezeket ki akarjuk törölni, akkor kattintsunk a szóra, és válasszuk a Remove-ot.

Angolul tudó program lévén nem szereti az ékezeteket, így lesznek olyan szavak, amik nem jelennek meg rendesen. Ezeket a Remove-val tudjuk törölni, és akár újakat is adhatunk hozzá.

Ha kíváncsiak vagyunk a kinézetre, akkor kattintsunk rá a piros Visualize szóra, majd megjelenik a kész felhő.

2. A következő lehetőség a Shapes.

Itt tudjuk kiválasztani a formát, ami a szövegünkhöz a legjobban illik. Angol tudók előnybe, de akár kattintgathatunk is. Szerencsére a fő kategóriák mellé kapunk egy ábrát, így látni fogjuk, hogy milyen végeredményre számíthatunk. Minden egyes változtatás után rá kell kattintanunk a Visualize gombra.

3. A Fonts menüpontban át tudjuk állítani, ha nem tetszik az adott formához kapott betűtípus. Ha magyar szöveggel dolgozunk, akkor érdemes keresni egy betűtípust, ami engedi az ékezeteket is. Kedvünkre próbálgathatjuk a lehetőségeket.

4. A Layout menüpontnál a szavak irányával és sűrűségével játszhatunk, de emlékezzünk arra, hogy minden változást menteni kell (Visualize). Ha valami nem tetszik, akkor az Undo-ra kattintva tudunk egy lépést visszaugrani.

5. Végül, de nem utolsó sorban a Style pont alatt megváltoztathatjuk a színeket. Hármat tudunk beállítani ingyen. A háttérhez általában az átlátszót szokták választani, de nyugodtan tehetünk be színt is. Ennél a pontnál lehetőségünk van animáció készítésére is, azonban ez már a fizetős eszközök között van.

Még utoljára menjünk rá a Visualize gombra, majd ellenőrizzük le az eredményt. Ha tetszik, akkor a Donwloadra kattintva letölthetjük. Az ingyenes verziónál JPG és PNG lehetőséget is választhatunk, de csak a PNG háttere lehet átlátszó.

Word Clouds, a második legjobb szófelfő készítő

WordClouds - szófelhő készítés

Ne ijedjünk meg, ha hirtelen egy szöveges felugró ablakot látunk, mivel a program megpróbál segíteni, ha úgy érzi, hogy elakadtunk valamiben.

Egyeseket ez zavar, mások viszont pont ezért szeretik. A programozók úgy találták ki, hogy könnyen lehessen navigálni a rengeteg testreszabási lehetőség között.

A Word list menüpontnál tudjuk beilleszteni a szöveget. Ha nem a számítógépről választanánk, akkor tölthetünk fel Office vagy PDF dokumentumot, de nyugodtan beszúrhatunk egy URL-t is. Ezt később tovább tudjuk szerkeszteni, megadhatjuk a szavak gyakoriságát, a felhő méretét, alakját, témáját és színeit, éppen úgy, mint a WordArtnál.

Ennél a generátornál annyi előnyünk van, hogy PDF-ben és SVG vektor formátumban is le tudjuk tölteni a felhőnket.

A kész HTML kódot a weboldalunkra is beágyazhatjuk, így le sem kell tölteni. Ehhez menjünk a File menüpontra, majd válasszuk a Save/Share opciót.

Word It Out, a legkönnyebb szófelfő készítő

WordItOut, a legegyszerűbb eszköz online szófelhő készítéséhez

Ez olyan szófelhő készítő, amivel gyerekjáték az alkotás. Nem fogunk vele különleges képeket csinálni, azonban gyors és hatékony.

Egyedileg tudjuk beállítani a szavak színét, a gyakoriságát, a rangsorát és még megannyi más tényezőt, úgyhogy öröm vele dolgozni.

A használathoz nyissuk meg a weboldalt, majd kattintsunk a Create Your Own gombra. Jelöljük ki a szerkeszteni kívánt szöveget, majd másoljuk be az Original Texthez, végül kattintsunk a Generate gombra.

Persze, a testreszabás itt sem marad el, a lap aljára görgetve találjuk meg az opciókat, ahol meg tudjuk változtatni a színt, a betűt és a hátteret. Egyesével állíthatjuk be a nekünk tetsző változásokat, bár a formánál csak a kép felbontását tudjuk megadni, nincsen lehetőségünk különböző figurákra.

A program erőssége, hogy kétszavas kifejezéseket is meg tud jeleníteni egyként, csak annyit kell tennünk, hogy a szavak közé írunk egy _ karaktert, például: New_York.

Ha mindennel elkészültünk, akkor menjünk a Save gombra, ami a képernyő jobb szélén található.

Abcya, szófelfő készítő gyerkeknek

Abcya, szófelhő készítő gyerekeknek

Az Abcya.com oldalt hívhatjuk a Word Art és a Word Clouds leegyszerűsített változatának, ami direkt a célközönségét vette figyelembe. Sajnos eleinte lassan tölt be, de ha türelmesek vagyunk vele, akkor nagyon látványos alkotásokat tudunk gyártani, és akár oktatási célokra is használhatjuk.

A gyerekek iskolai angoltudása elegendő ahhoz, hogy elkezdjék a munkát.

Menjünk a Start gombra, majd a következő fehér felületre másoljuk be a szövegünket. Beírhatjuk most, vagy használhatjuk a CTRL+C és CTRL+V rövidítéséket is. Ezután menjünk a Create gombra.

 •  A Menü alatt elmenthetjük és letölthetjük a rajzot.
 •  A Word Limit alatt beállíthatjuk, hogy maximum hány szót vegyen figyelembe.
 •  Ha a Randomize-ra megyünk, akkor automatikus megváltoztatja a szófelhő kinézetét.
 •  A Layout alatt lehetőségünk van a forma kiválasztására is, bár talán a gyereknek a random sokkal érdekesebb.
 •  A Color-nál előre elkészített színsablonokat választhatunk ki, amire kattintva azonnal megváltozik a felhő kinézete.
 •  Végül a Font alatt kiválaszthatjuk a nekünk leginkább tetsző betűtípust.
 •  Ha valami nem tetszik, akkor menjünk a Menüre, majd az Edit gombra, és nyugodtan töröljünk vagy írjunk új szót a szövegbe. A töltelékszavakat érdemes kiszedni, hogy az a, és, majd, mert szavak ne foglaljanak nagy helyet a képernyőn.

Egyetlen hátránya, hogy minden egyes változásnál új felhő jelenik meg, de a gyerekek tökéletesen eljátszanak vele, főleg az aranyos animációnak köszönhetően.

Ha elég gyors a netünk, akkor problémamentesen betöltődik, lassú nettel azonban érezni fogjuk az animációk hátrányát.

A szófelhő készítése legyen inkább gyors!

A teljesség igénye nélkül megemlíthetünk más generátorokat is, amik hasonló elven működnek, mint a legfelkapottabbak.

Természetesen sokkal több szófelhő készítő létezik, azonban felesleges a végletekig próbálkoznunk. Egyes generátorok lassúak, nem szeretik a böngészőket, vagy egyáltalán nem jelenítik meg az ékezeteket. Amikor generátorral akarunk dolgozni, akkor fontos, hogy a legjobbat válasszuk ki, amivel könnyedén tudunk haladni.

Hiába tud az egyik gyönyörű képeket gyártani, ha órákon keresztül böngészünk a lehetséges beállítások között. Sokkal jobb, ha csak pár percet kell rászánnunk a szerkesztésre, és már kész is a mű.

Válasszunk a:

 •  WordArt
 •  Word Clouds
 •  Word It Out
 •  és az Abcya között.

Ezek a programok a legjobbak, ha szófelhőt szeretnénk készíteni, legyenek üzleti, oktatási vagy szórakozási céljaink.


Ossza meg ismerőseivel, ha tetszett!