A webtárhely kiválasztása sokkal összetettebb kérdés, mint ahogy elsőre tűnik. A legtöbben nem járják rendesen körül a témát és csak akkor szembesülnek a problémával, amikor már késő és anyagi káruk is származott belőle. Még szerencse, hogy itt el tudja olvasni, hogy hogyan kell a legjobb tárhelyet kiválasztani.

A legjobb tárhely kiválasztásának szempontjai

A webtárhely kiválasztása sokkal összetettebb kérdés, mint ahogy elsőre tűnik. A legtöbben nem járják rendesen körül a témát és csak akkor szembesülnek a problémával, amikor már késő és anyagi káruk is származott belőle. Még szerencse, hogy itt el tudja olvasni, hogy hogyan kell a legjobb tárhelyet kiválasztani.

A következőkben végigvesszük, hogy mikre kell figyelni, mikor kiválasztjuk a megfelelő webtárhelyet. Olvassuk el figyelmesen és gondoljuk át, hogy nekünk melyik lenne a legmegfelelőbb. A cikk végén ajánlok is egy tárhelyszolgáltatót, akikkel már régóta kapcsolatban állok, így bátran tudom őket ajánlani.

WEBES TÁRHELY VÁLASZTÁS SZEMPONTJAI

FONTOS, HOGY A TÁRHELY GYORS LEGYEN

Ezt talán nem is kell túlmagyarázni. Azért szeretnénk tárhelyet, hogy a rajta futtatott weboldal villám gyorsan bejöjjön. Persze ez más dolgoktól is függ, de a webtárhely is fontos szerepet játszik benne.

A látogatók nagyjából 3 másodperc alatt döntik el, hogy egy weboldalról elnavigálnak-e vagy sem. Ha a weboldalunk a tárhely sebessége miatt már 2 másodperce tölt, akkor a látogatók nem fogják az idejüket a honlapunkat elvesztegetni.

Az alábbi adatokat nézzük meg a szolgáltatónál:

  •  Memória mérete
  •  Processzor órajele


Nem írok optimális értékeket, mert a web világában naponta jönnek ki új és jobb szolgáltatások. Próbáljukn körülnézni több szolgáltatónál is, hogy pontos képet kapjunk, hogy mik az elvárások a mai világban.

NE LEGYENEK KIMARADÁSOK

Persze mindenki ezt szeretné és egyik szolgáltató se hirdeti magáról, hogy náluk gyakran előfordul, hogy nem elérhetőek az ő általuk futtatott weboldalak. Akkor mit tudunk csinálni? Nem sok mindent. Maximum különböző közösségi oldalakon utána érdeklődünk a cégnek, vagy esetleg a google kereső segítségével kiderítjük, hogy milyen tapasztalatuk vannak az ügyfeleknek.

Viszont ha esetleg kifogtunk egy olyan szolgáltatót, akinél gyakran vannak kimaradások és sokszor nem elérhető a weboldalunk, akkor váltsunk. Nem érdemes arra várni, hogy majd egyszer megjavul. A webtárhely nem drága dolog és minden kimaradt perccel, órával, rossz esetben nappal látogatókat veszíthetünk.

MINDIG ELÉRHETŐ ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Nem véletlen, hogy nálam a harmadik helyen van az ügyfélszolgálat kérdése. Szerintem ez az egyik legfontosabb egy szolgáltatással kapcsolatban. Nem csak azért, mert ha esetleg gond adódna a webtárhellyel kapcsolatban, hanem ha kérdésünk lenne, akkor is tudjunk hova fordulni.

MI MAGUNK TUDJUK KEZELNI A WEBTÁRHELYET

Fontos, hogy teljes hozzáférésünk legyen a tárhelyünkhöz és ha valamit sürgősen be kell állítani, akkor ne kelljen emailt írni vagy felhívni a szolgáltatót.

Nézzünk egy konkrét példát. Van olyan szolgáltató, akinél nincsen a file-ok kezelésére egy külön grafikus felület, hanem mindent a jó öreg ftp-n kell végrehajtani egyesével. Ez azt jelenti, hogy azok a file-ok, amik pár perc alatt felmennének, így akár 20-25 percet is elvehetnek az életünkből.

Ha valóban profi tárhelyet szeretnénk, akkor nézzük meg, hogy van-e hozzá cPanel. Ha van, akkor az azt jelenti, hogy a legfontosabb funkciókat mi magunk is tudjuk állítani. Számomra ez már alapelvárás egy webtárhely esetében.

BIZTONSÁGI MENTÉS

Ha weboldalunkat biztonságba akarjuk tudni, akkor olyan szolgáltatót válasszunk, ahol fel van tüntetve, hogy folyamatos biztonsági mentés van. A legjobb az, ha van napi, heti és esetleg havi biztonsági mentés. Jobb már előre gondolni rá.

Ügyfeleim érdekében magam is folyamatosan készítek biztonsági mentéseket, ami teljesen ingyenes.

NE LEGYEN TÚL DRÁGA

Szerencsére a tárhelyek ma már elég olcsónak számítanak. Évi kb. 10.000 Ft-ért már kaphatunk gyors és minden igényünket kielégítő tárhelyet. Ha túl olcsó tárhelyet ajánlanak nekünk, akkor annak járjunk utána rendesen. Nem érdemes évi pár ezer forinton sporolni. Hosszú távon sokkal többet veszítünk egy nem megfelelő tárhely bérlésével.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a legdrágábbat kell választanunk. Fölöslegesen ne fizessünk sokkal többet. A tárhely ára változhat annak függvényében, hogy mekkora méretűt szeretnénk.

Ügyfélhozó weboldal készítés
garanciával!

WEBES TÁRHELY LEFOGLALÁSA, BÉRLÉSE

Lássunk egy konkrét példát a webes tárhely bérlésére a fent említett tarhely.eu weboldalán keresztül. Bármelyik szolgáltatót is választjuk, a folyamat nagyon hasonló. Mielőtt belekezdenénk mindenképpen konzultáljunk a webesünkkel, hogy melyik szolgáltatót ajánlja.

Tárhelyes csomag kiválasztása

Ha megérkeztünk a szolgáltatató főoldalára, akkor a lap közepén találjuk meg az aktuális tárhely csomagokat. Itt több tárhely méret közül is választhatunk. Én a Business Csomagot szoktam ajánlani, mert a 3000 Mb-os méret bőven elegendő és anyagilag se jelent sok pluszt (2000 Ft) évente.

E-mail cím megadása

Következő lépésként a regisztrációhoz adjuk meg az e-mail címünket. Ha gondoljuk el is olvashatjuk a tárhelyszolgáltató adatvédelmi nyilatkozatát.

Domain név megadása

Minden tárhelynek rendelkeznie kell egy domain névvel, ami az adott tárhelyre mutat. Lényegében a domain felel azért, hogy elérjük a tárhelyen futó tartalmakat.

Itt több lehetőség közül választhatunk attól függően, hogy rendelkezünk-e tárhellyel: 

  •  Új domain regisztrálása a tárhelyhez: Még nem rendelkezik domain névvel és szeretne egyet beregisztrálni.  
  •  Domain név átregisztrálása: Van már domain nevünk, de egy másik szolgáltatónál. Ebben az esetben a második lehetőséget kell választani.
  •  Már van domain nevem a szolgáltatóbál: Az utolsó lehetőséget, akkor kell választani, ha már van domain nevünk és az adott szolgáltatóbál regisztráltuk.

Domain név ellenőrzése

Ha beírtuk az általunk választott domain nevet, akkor le kell ellenőriznünk, hogy szabad-e, tehát, hogy valaki már esetleg nem foglalta-e le.

Ha sikerrel jártunk, akkor a rendszer felajánlja, hogy más végződéssel is lefoglalhatjuk a választott domaint. Ezt hagyjuk figyelmen kívül.

Tárhely összehasonlítása

A szolgáltatónknak természetesen az az érdekük, hogy minél nagyobb és persze drágább tárhelyet válasszunk. Ezzel nincs is semmi baj, ha diszkréten probálnak rávenni a nagyobb értékű csomag választására, mint például a lenti képen.

Ha az általam javasolt csomagot választottuk (Business Csomag), akkor ne válasszunk nagyobbat. Bőven elég lesz nekünk.

Tárhely megrendelése

Ha ezzel készen vagyunk, akkor ki kell választanunk, hogy mennyi időre szeretnénk a tárhelyet. Ezt hagyhatjuk is az alap 1 éven.

Ingyenes szolgáltatások a tárhely mellé

Számos ingyenes szolgáltatást választhatunk a kiválasztott tárhely mellé, plusz természetesen pár fizetős megoldást is felajánl a rendszer.

Az ingyenes lehetőseg a következők, melyeket automatikusan megkapunk (hacsak nem kértük az ellenkezőjét)

  •  Ajándék SQL adatbázisok
  •  SSD gyorsítás
  •  Ingyenes https SSL
  •  Levélküldés
  •  100.000 Ft értékű ajándék

Az ingyeneseket érdemes kiválasztva hagyni, a fizetősekkel meg nem érdemes folgalkozni. Ha bármi pluszra lesz szükségünk, akkor a webesünk majd úgyis jelzi felénk.

Fiók és számlázási adatok megadása

Már csak annyi van hátra, hogy beregisztrálunk a rendszerbe és megadjuk az adatainkat, hogy a számlázási folyamat elindulhasson. Az ügyfélfiók nagyon barátságos és amellett, hogy figyelemmel kisérhetjük a megrendeléseinket még segítséget is kérhetünk, ha valahol elakadnánk.

Segítségre van szüksége? Keressen meg és segítek.

KAPCSOLAT