A webdesigner szakma sokaknak csábító. Cégeknek tervezni weblapokat, grafikákat. Jól hangzik. De mit is kell tudni ahhoz, hogy profi webdesignerek lehessünk?

Ki az a webdesigner? Így lettem én is webes szakember!

Webdesigner feladatai Nem könnyű szakma Webdesigner tanfolyamok Hogy lettem webdesigner?

Ha az idősebb korosztályt kérdezzük, nagy valószínűséggel "Egy micsoda?", esetleg egy hanyagul odavetett "Semmit." lesz a válaszuk. Lévén, hogy a munka leginkább a fiatalabbak számára mutatkozik meg és otthon, számítógéppel végezhető, sokak számára ez nem feltétlenül minősül igazi munkának.

Azonban az igazság az, hogy nagy szaktudást és folyamatos tanulást igényel. Nem árt, ha egy webdesigner rendelkezik mélyebb Photoshop és Illustrator ismeretekkel, vizuális kommunikációja fejlett és színérzéke is magas szinten van. Mindemellett elengedhetetlen a CSS, HTML és a CMS-ek alaposabb ismerete, digitális képfeldolgozás és vektorgrafikai ismeretek. Már nem is annyira egyszerű, ugye?

Mi a feladata egy webdesigner-nek?

Az igazság pedig az, hogy tovább már csak még bonyolultabb és szerteágazóbb azon munkakörök sokasága, amely lehetővé teszi, hogy akár ezt a blogot is olvassuk, vagy bármely más weboldalhoz hozzáférésünk legyen és megtaláljuk azt, amiért mi a linkre kattintottunk.  Ahhoz hogy valaki a szakterületen elhelyezkedjen, fontos hogy ismerje a különböző feladatkörök közötti különbségeket és aszerint tudja megtalálni a neki leginkább megfelelőt és ahhoz webdesigner képzést találni vagy autodidakta módon megtanulni, amely szintén nem egyszerű feladat.

Felhasználói élmény UX

A felhasználó szemszögéből kiindulva tervezi az oldalt illetve vizsgál egy már kész verziót. Nemcsak az oldal felépítésével foglalkozik, hanem a vizuális kommunikációval, online marketinggel kapcsolatban is lehetnek javaslatai. Tudja, mi teszi könnyebbé és kellemesebbé a felhasználó számára az oldal használatát, ami további elköteleződést válthat ki. Informatikai ismeretek, rendszerelmélet és vizuális kommunikációs készségek szükségesek a feladatkör ellátáshoz.

Webfejlesztő

Átfogó és részletes tudást igényel, ami a manapság tanfolyamok nélkül, autodidakta módon nehezen elsajátítható, habár nem lehetetlen. Lényegében a weboldal kódolásáért felelős. Szükséges a munkához a magas szintű matematikai és informatikai tudás illetve nagy teherbírás.

Mi a feladata a webdesigner-nek? - Creative Site

Egy webdesigner feladata nagyon szerteágazó

Front end programozó

A webdesignerrel van szoros kapcsolatban. HTML, JS és CSS terén magas szintű szaktudással rendelkezik, ezek döntik el, hogyan is fog kinézni a weboldal. Nehezebb a dolga ha a weboldal CMS rendszerben készül, ahol egy már meglévő sablonból kell kiindulnia. Leggyakoribb esetekben ért a Wordpresshez, mélyen kiismer egy jól paraméterezhető sablont és arra tervez. A probléma a CMS rendszerekkel, hogy a sablonokat nézzük, akkor korlátoltak a lehetőségei a webdesignt illetően és ahhoz, hogy az egyedi elképzeléseket meg tudjuk valósítani, magas szakértelem szükséges..

CMS programozó

Munkája szorosan kapcsolódik az előbbihez, ha valamilyen egyedi igényt szeretnénk az oldalra, a CMS programozó kiegészíti vagy módosítja a standard tartalomkezelő rendszereket annak érdekében, hogy ne kelljen teljes mértékben egyedi tervezésre hagyatkozni.

Site builder

Ő ismeri leginkább a CMS rendszereket és azok lehetőségeit, megközelítőleg bármilyen típusú weboldalt el tud készíteni. Érdemes bevonni az ár meghatározásába, hiszen ő tudja majd az adott igény mennyi időt fog igénybe venni.

Webdesigner

A webdesigner tervezi meg az oldal szerkezeti felépítését, arculatát, meghatározza mi, hol és hogyan helyezkedjen el. Magas szintű Photoshop illetve Illustrator ismeretek szükségesek a munkájához. Gondoskodik arról, hogy a weboldal illeszkedjen az adott arculatba. Különösen fontos feladata a kezdőoldal és a hirdetések érkezési oldalainak megtervezése marketing szempontok alapján.

Hivatalosan ennyi lenne a webdesigner munkája, azonban gyakran egyéb feladatokat is ellátnak, abban az esetben ha értenek például a CMS rendszerekhez is. Abból a szempontból előnyösebb, ha egy ember látja el a fent említett feladatok többségét, hogy ezek a folyamatok összhangot igényelnek, több ember esetén nehezebb a kommunikáció és az egység megteremtése.

Arculattervező

Egy adott márka vizuális megteremtéséért felel. Ez több dolgot foglal magában az egészen apróktól, mint például céges Facebook vagy Instagram oldal logóval ellátott profilképe vagy esetleg borítóképe, a nagyobbakig mint a weboldal egységes kinézete, mely részét képzi a teljes arculatnak. Munkája művészi vénát, jó vizuális kommunikációs készségeket illetve magas szintű Photoshop és Illustrator ismereteket igényel.  Gyakran előfordul, hogy két külön ember végzi a weboldal és az arculat tervezését, azonban ilyenkor is jobb, ha egy ember hozza összhangba a kettőt.

Webgrafikus, illusztrátor

Az oldalon megjelenő bonyolultabb grafikai elemeket tervezi illetve rajzolja meg vektorgrafikai eszközökkel. Munkájához elengedhetetlen a művészi érzék, illetve az ügyfelek elképzeléseinek pontos megértése és azok vizuális interpretálása. Az illusztráció alapú weboldalaknál válik el munkaköre a webdesignertől. Abban az esetben érdemes webgrafikust alkalmazni, ha gyorsan, sok egyedi grafikai elemre van szükség és a piacon jelenlévőktől eltérő grafikai elemeket szeretnénk az oldalunkra.

Egy jó webdesigner minden területhez ért és átlátja az egyes folyamatokat. - Creative Site

Egy jó webdesigner minden területhez ért és átlátja az egyes folyamatokat

Szövegíró

Nevéből értetődően a szöveges tartalmakat viszi fel a weboldalra, híreket, blogbejegyzéseket ír illetve gyakran felelős a közösségi médiában való jelenlétért is. Írói képességei és helyesírása jobb esetben kifogástalanok. Tisztában van a belső keresőoptimalizálással, amelyhez igazítva tagolja a szöveget, címeket és alcímeket határoz meg és beépíti a kulcsszavakat.

Fotós

Ha a weblapunkon fontos szerepet játszanak a képek, fotók, érdemes profi fotóst fogadni elkészítéséhez. Leggyakoribbak a termék vagy szolgáltatás fotók, de a galériában rengeteg típusú képanyag köthet ki.

Nem is olyan könnyű ez a webdesigner szakma

A fent leírtakból kiderül, mennyi munka is van egy adott weboldal elkészítésével, legyen az webshop vagy céges bemutatkozó weblap. Az is kiderül, hogy egyes munkakörökhöz teljesen más irányultságú szaktudás kell, van ahol matematikai, van ahol művészi ismeretekre van szükség. Azonban a hasonló területek összevonhatóak, ha valaki ért a UX designhoz, nagy valószínűséggel jó fotókat is tud készíteni az oldalra, hiszen ismeri a színek jelentését, tudja vizuálisan mi hogyan hat egy látogatóra vagy éppen tudja, hogy milyen célcsoporthoz milyen blogbejegyzés illik.

A témakörhöz hozzátartozik még, hogy érdemes egy szabadúszó csapatot kialakítani, ahol ha például valaki ért a CMS programozáshoz de UX-hez nem akkor tudjon kihez fordulni. Nem érdemes minden projekthez új embert keresni, egyrészt időigényes, másrészt hatékonyabb, ha már egy összeszokott csapattal lehet együtt dolgozni. Ezen felül pedig könnyen elérhetővé válnak a referenciák is az ügyfelek számára.

Én is hasonlóképpen járok el. Nem vállalom magamra az összes feladatot. Egy ember nem is bírni. Azokat a részeket, amik túlságosan időigényesek vagy úgy érzem, hogy van aki jobban megcsinálná, én is kiadom. 

webdesigner tanfolyamok

Mit tehet az, aki szeretne maga is webdesigner lenni? Első nekifutásra mindenki a google kereső felé veszi az irányt és nekiáll nézegetni a webdesigner tanfolyamok között. Sajnos szomorúan kell tapasztalnunk, hogy rengeteg webdesigner tanfolyam van és persze mind azt ígéri, hogy a végén rengeteg pénzt kereshetünk.

Melyik webdesigner tanfolyamot ne válasszuk?

A sok képzés láttán, nyílván rengeteg kérdés merül fel bennünk? Milyen tudást fogunk kapni? Melyik képzés a legjobb? Sok mindent igérnek, de mit fogok a pénzemért kapni?

Ezek teljesen jogos kérdések és biztos választ csak akkor fogunk kapni, ha elmegyünk, az adott tanfolyamra. De akkor mi alapján válasszuk webdesigner képzést? Én megfordítanám és inkább arra válaszolnék, hogy melyik képzést ne válasszuk.

Ahhoz a céghez ne menjünk tanulni, akire igaz az alábbiak:

  •  Pár hét vagy hónap alatt több százezer forintos tudást ígér: ezt gondolom senki nem hiszi el. Egy jó webdesigner nem pár hét alatt tanulja meg a szakmát.
  •  Túl olcsó: ha ők se értékelik az átadott tudást, akkor mi miért tennénk?
  •  A weboldaluk idejemúlt: ha a saját honlapjukat nem tudják rendesen elkészíteni, akkor milyen tudást fognak átadni? Ha beírjuk a google keresőbe, hogy webdesigner tanfolyam, akkor elég sok felejthető honlapot fogunk látni.
  •  Csak Wordpress képzést ígér: A legtöbb webes képzés megelégszik azzal, hogy a Wordpress CMS használatára megtanít. Segítenek feltelepíteni a tartalomkezelőt és egy tetszőleges sablonban összedobálnak egy weboldalt. Sokan tényleg azt hiszik, hogy csak ennyi ez a szakma. Az ilyen képzésekért ne adjunk pénzt. Ezt magunktól is megtudjuk tanulni INGYEN.

Ha tanfolyamon gondolkodunk, akkor ezeket tartsuk szem előtt. Nem szeretném egyik tanfolyamot se ajánlani vagy pedig lebeszélni róla. Mindenki maga döntse el, hogy szükséges-e a tanfolyam és ha igen, akkor melyik. Ha fontolgatjuk, akkor a melyiksuli.hu weblapon körbe tudunk nézni.

De egy valamit ne feledjünk: ha elvégzünk egy tanfolyamot, az csak a kezdet. Utána még rengeteg tanulás vár ránk. Nem leszünk szakemberek, csak elindulunk egy hosszú úton.

Mi a feladata a webdesigner-nek? - Creative Site

Egy webdesigner legfontosabb képessége a szakmai alázat és a folyamatos tanulás.

Én hogyan lettem webdesigner?

Úgy gondolom, hogy nem kell feltétlenül tanfolyam ahhoz, hogy jó webes szakemberek legyünk, sokkal inkább szükséges a szakmai alázat és folyamatos tanulási vágy. Én is így kerültem ebbe a szakmába. Nincsen papírom róla és nem végeztem el egyetlen egy képzést sem.

A webes programozással egyetemi éveim alatt találkoztam először. Informatika tanár szakon tanultam és választható tantárgyként felvettem a Php programozás alapjai tantárgyat. Ezen az órán felszínes tudást kaptam (elvégre választható tantárgy volt), de már akkor tudtam, hogy ezzel akarok foglalkozni.

Szinte minden nap, mikor hazaértem az iskolából nekiálltam gyakorolni és az akkor még kevés tudásomból a lehető legtöbbet kihozni. Kisebb programokat írtam és szinte minden programot kipróbáltam, aminek köze volt a programozáshoz.

És az alábbi oldalakat látogattam szinte minden nap:

  •  tutplus.com: Ezen az oldalon rengeteg ingyenes és fizetés segédlet van, ráadásul csoportosítva. Érdemes legalább hetente visszatérni. Én a mai napig folyamatosan követem ezt az oldalt.
  •  lynda.com: Az egyik legnépszerűbb oktatási portál. Érdemes előfizetni rá. Angol nyelv alapfokú ismerete mindenképpen kell.
  •  stackoverflow.com: Ez egy alap oldal kell, hogy legyen minden programozásban kicsit is jártás webes szakembernek. Ha elakadnánk, akkor itt biztos megtaláljuk a választ. Csak jól kell feltenni a kérdést!

Az élet úgy hozta, hogy több olyan munkahelyem is volt, ami nem a webes szakmához volt köthető. Az egyik ilyen munkahelyem megszűnt és kénytelen voltam új munkát keresni. Észrevettem egy hirdetést az újságban, hogy az egyik veszprémi cégnél weboldal készítő keresnek. Mivel nagyon szerettem ezt a szakmát, de nem gondoltam, hogy a tudásom elegendő, kicsit bátortalanul adtam be a jelentkezésemet.

Az izgulásom alaptalan volt. Már a felvételi feladat készítésekor kaptam olyan visszajelzéseket, hogy elegendő a tudásom oda. Nagyon örültem neki, hogy saját erőmből megtanultam egy szakmát annyira, hogy egy cég alkalmasnak ítél, hogy felvegyen.

Ennél a cégnél mindössze 8 hónapig voltam. Sajnos mint kiderült nem egy olyan munkahely volt, amire lehet alapozni. Szakmai tapasztalatnak jó volt és olyan emberektől tanulhattam, akik tapasztaltabbak voltak nálam és örömmel segítettek nekem.

Ezután is sikerült szakmán belül maradnom és egy olyan cégnél vagyok jelenleg is, ahol megbecsülnek és a cég összes embere azon dolgozik, hogy egyre jobbak és jobbak legyünk. Ma már én vagyok az, aki oktatja az újonnan érkezőket. Ahogy korábban nekem is, úgy én is segítek másoknak is, hogy egyre jobbak és jobbak legyenek.

Az én példám is bizonyítja, hogy nem feltétlenül kell webdesigner tanfolyam elvégzése ahhoz, hogy sikeres webesek legyünk. Jó alapot adhat, de ne higgyük, hogy ennyi elég. Folyamatos tanulás, szakmai alázat és igyekezet kell hozzá. Ha tehetjük, akkor próbáljunk meg bejutni egy céghez, akár gyakornokként is. Ott fogjuk élesben igazán megtanulni a szakmát.Ossza meg ismerőseivel, ha tetszett!

Letisztult, reszponzív és egyedi weboldal készítés korszerű megoldásokkal. Keressen bizalommal.

ajánlatkérés