A webdesigner szakma sokaknak csábító. Cégeknek tervezni weblapokat, grafikákat. Jól hangzik. De mit is kell tudni ahhoz, hogy profi webdesignerek lehessünk?

Ki az a webdesigner? Így lettem én is webes szakember!

Ha az idősebb korosztályt kérdezzük, nagy valószínűséggel "Egy micsoda?", esetleg egy hanyagul odavetett "Semmit." lesz a válaszuk. Lévén, hogy a munka leginkább a fiatalabbak számára mutatkozik meg és otthon, számítógéppel végezhető, sokak számára ez nem feltétlenül minősül igazi munkának.

Azonban az igazság az, hogy nagy szaktudást és folyamatos tanulást igényel. Nem árt, ha egy webdesigner rendelkezik mélyebb Photoshop és Illustrator ismeretekkel, vizuális kommunikációja fejlett és színérzéke is magas szinten van. Mindemellett elengedhetetlen a CSS, HTML és a CMS-ek alaposabb ismerete, digitális képfeldolgozás és vektorgrafikai ismeretek. Már nem is annyira egyszerű, ugye?

Mi a feladata egy webdesigner-nek?

Felhasználói élmény UX

Webfejlesztő

Átfogó és részletes tudást igényel, ami a manapság tanfolyamok nélkül, autodidakta módon nehezen elsajátítható, habár nem lehetetlen. Lényegében a weboldal kódolásáért felelős. Szükséges a munkához a magas szintű matematikai és informatikai tudás illetve nagy teherbírás.

Mi a feladata a webdesigner-nek? - Creative Site

Egy webdesigner feladata nagyon szerteágazó

Front end programozó

CMS programozó

Munkája szorosan kapcsolódik az előbbihez, ha valamilyen egyedi igényt szeretnénk az oldalra, a CMS programozó kiegészíti vagy módosítja a standard tartalomkezelő rendszereket annak érdekében, hogy ne kelljen teljes mértékben egyedi tervezésre hagyatkozni.

Site builder

Ő ismeri leginkább a CMS rendszereket és azok lehetőségeit, megközelítőleg bármilyen típusú weboldalt el tud készíteni. Érdemes bevonni az ár meghatározásába, hiszen ő tudja majd az adott igény mennyi időt fog igénybe venni.

Ügyfélhozó weboldal készítés
garanciával!

Webdesigner

Hivatalosan ennyi lenne a webdesigner munkája, azonban gyakran egyéb feladatokat is ellátnak, abban az esetben ha értenek például a CMS rendszerekhez is. Abból a szempontból előnyösebb, ha egy ember látja el a fent említett feladatok többségét, hogy ezek a folyamatok összhangot igényelnek, több ember esetén nehezebb a kommunikáció és az egység megteremtése.

Arculattervező

Webgrafikus, illusztrátor

Az oldalon megjelenő bonyolultabb grafikai elemeket tervezi illetve rajzolja meg vektorgrafikai eszközökkel. Munkájához elengedhetetlen a művészi érzék, illetve az ügyfelek elképzeléseinek pontos megértése és azok vizuális interpretálása. Az illusztráció alapú weboldalaknál válik el munkaköre a webdesignertől. Abban az esetben érdemes webgrafikust alkalmazni, ha gyorsan, sok egyedi grafikai elemre van szükség és a piacon jelenlévőktől eltérő grafikai elemeket szeretnénk az oldalunkra.

Egy jó webdesigner minden területhez ért és átlátja az egyes folyamatokat. - Creative Site

Egy jó webdesigner minden területhez ért és átlátja az egyes folyamatokat

Szövegíró

Fotós

Ha a weblapunkon fontos szerepet játszanak a képek, fotók, érdemes profi fotóst fogadni elkészítéséhez. Leggyakoribbak a termék vagy szolgáltatás fotók, de a galériában rengeteg típusú képanyag köthet ki.

Nem is olyan könnyű ez a webdesigner szakma

WORDPRESS WEBOLDAL KÉSZÍTÉS
Miért is jó választás Nekünk és mennyibe is kerül?

Bővebben

Mennyit keres egy szabadúszó web designer?

A webdesigner szakma a mai világban eléggé felkapott és nagyon keresett szakmának számít. Mivel manapság a legolcsóbb reklámozási forma  a weboldal és ott is a legkönnyebb elérni az embereket, így ez még egy jó darabig így marad. Ha tehát szeretnél webdesigner lenni, akkor nyugodtan vágjál bele. Ha kitartó vagy lesz helyed ebben a szakmában.

Na, de nézzük a webdesigner fizetéseket!

mennyi egy kezdő webdesigner fizetése?

webdesigner tanfolyamok

Melyik webdesigner tanfolyamot ne válasszuk?

A sok képzés láttán, nyílván rengeteg kérdés merül fel bennünk? Milyen tudást fogunk kapni? Melyik képzés a legjobb? Sok mindent igérnek, de mit fogok a pénzemért kapni?

Ezek teljesen jogos kérdések és biztos választ csak akkor fogunk kapni, ha elmegyünk, az adott tanfolyamra. De akkor mi alapján válasszuk webdesigner képzést? Én megfordítanám és inkább arra válaszolnék, hogy melyik képzést ne válasszuk.

Ahhoz a céghez ne menjünk tanulni, akire igaz az alábbiak:

Ügyfélhozó weboldal készítés
garanciával!

Mi a feladata a webdesigner-nek? - Creative Site

Egy webdesigner legfontosabb képessége a szakmai alázat és a folyamatos tanulás.

Én hogyan lettem webdesigner?

Úgy gondolom, hogy nem kell feltétlenül tanfolyam ahhoz, hogy jó webes szakemberek legyünk, sokkal inkább szükséges a szakmai alázat és folyamatos tanulási vágy. Én is így kerültem ebbe a szakmába. Nincsen papírom róla és nem végeztem el egyetlen egy képzést sem.

A webes programozással egyetemi éveim alatt találkoztam először. Informatika tanár szakon tanultam és választható tantárgyként felvettem a Php programozás alapjai tantárgyat. Ezen az órán felszínes tudást kaptam (elvégre választható tantárgy volt), de már akkor tudtam, hogy ezzel akarok foglalkozni.

Szinte minden nap, mikor hazaértem az iskolából nekiálltam gyakorolni és az akkor még kevés tudásomból a lehető legtöbbet kihozni. Kisebb programokat írtam és szinte minden programot kipróbáltam, aminek köze volt a programozáshoz.

És az alábbi oldalakat látogattam szinte minden nap:

Az élet úgy hozta, hogy több olyan munkahelyem is volt, ami nem a webes szakmához volt köthető. Az egyik ilyen munkahelyem megszűnt és kénytelen voltam új munkát keresni. Észrevettem egy hirdetést az újságban, hogy az egyik veszprémi cégnél weboldal készítő keresnek. Mivel nagyon szerettem ezt a szakmát, de nem gondoltam, hogy a tudásom elegendő, kicsit bátortalanul adtam be a jelentkezésemet.

Az izgulásom alaptalan volt. Már a felvételi feladat készítésekor kaptam olyan visszajelzéseket, hogy elegendő a tudásom. Nagyon örültem neki, hogy saját erőmből megtanultam egy szakmát annyira, hogy egy cég alkalmasnak ítél, hogy felvegyen.

Ennél a cégnél mindössze 8 hónapig voltam. Sajnos mint kiderült nem egy olyan munkahely volt, amire lehet alapozni. Szakmai tapasztalatnak jó volt és olyan emberektől tanulhattam, akik tapasztaltabbak voltak nálam és örömmel segítettek nekem.

Ezután is sikerült szakmán belül maradnom és egy olyan cégnél elhelyezkedni, ahol megbecsültek és a cég összes embere azon dolgozott, hogy egyre jobbak és jobbak legyünk. Egy idő után pedig én voltam az, aki oktatta az újonnan érkezőket. Ahogy korábban nekem is, úgy én is segítettem másoknak, hogy egyre jobbak és jobbak legyenek.

Az én példám is bizonyítja, hogy nem feltétlenül kell web designer tanfolyam elvégzése ahhoz, hogy sikeres webesek legyünk. Jó alapot adhat, de ne higgyük, hogy ennyi elég. Folyamatos tanulás, szakmai alázat és igyekezet kell hozzá. Ha tehetjük, akkor próbáljunk meg bejutni egy céghez, akár gyakornokként is. Ott fogjuk élesben igazán megtanulni a szakmát.

ÜGYFÉLBARÁT WEBDESIGN ALAPJAI
a sikeres webes jelenléthez

Bővebben


Egy profi weboldal ma már szinte kötelező.
Mitől függ és mennyibe kerül egy minőségi honlap költsége?

Weboldal készítés árak 2022-ben


Ajánlott bejegyzések:

Facebook borítókép és profilkép méret 2020

Hashtag jel jelentése! #hashtagOssza meg ismerőseivel, ha tetszett!