A kulcsszó alapú kereséssel nap mint nap találkozunk, a Google-ben való keresés szinte már reflexként működik. Azonban a Google-nek egy másik, igen hasznos funkcióját kevesen ismerik, ez pedig a kép alapú keresés.

Google kép alapú keresés - tippek a képkereső használatához

A kulcsszó alapú kereséssel nap mint nap találkozunk, a Google-ben való keresés szinte már reflexként működik. Azonban a Google-nek egy másik, igen hasznos funkcióját kevesen ismerik, ez pedig a kép alapú keresés.

Google képek röviden

A Google képek egy olyan webes szolgáltatás, ahol az interneten fellelhető összes kép között kereshetünk. A keresések csak képekre vonatkoznak.

A keresés eredményeként rengeteg kép jön fel bélyegképként, valamint a felső részen megjelennek különböző szűrási lehetőségek.

Képalapú keresés - Google

Hogyan működik a google képfelismerő?

Az előbbi menetét mindenki ismeri, beírjuk a kívánt kulcsszavakat és a másodperc töredéke alatt rengeteg információhoz jutunk. Azonban a képalapú keresés esetében a kép alapján rendszerezi a találatokat a Google algoritmusa: figyelembe veszi, mi található a képen (tárgyak, emberek, állatok stb.) illetve milyen színek fordulnak elő, így akár a feltöltött képhez hasonlókat is találhatunk a képfelismerőnek köszönhetően.

Google képfelismerő programja 94%-os pontossággal felismeri, hogy mi vagy ki van a képen! 

A képkeresés alkalmával a Google figyelembe veszi még a képekhez társított meta adatokat is (file neve, alternatív szöveg, feliratok, a szöveget körülfogó szövegkörnyezet stb.), illetve az is számít, hogy egy-egy kép milyen oldalakon található meg.

A Google képkeresőt használhatjuk:

 •  hasonló google képek kereséséhez
 •  jogtiszta, méretnek megfelelő képek kereséséhez
 •  képek eredeti forrásának megtekintése
 •  képek eredetének felkutatásához
 •  saját honlapunk képeinek leindexálásához
 •  képgyűjtemény létrehozásához
 •  személy keresése
 •  képek keresése szűrés alapján

Az összetett keresés funkciót használva pedig tovább szűkíthetjük a találatokat, ha esetleg egy nagyon specifikus képre szeretnénk rátalálni. Ezzel a funkcióval ki tudjuk szűrni azokat  a képeket, amelyek jogi védelem alatt állnak.

kép alapú keresés módjai

Képalapú keresés módjai - Creative Site

Hogy lehet kép alapján keresni?

Jobb klikk: 

Ha böngészés közben találunk egy képet, amivel keresni szeretnénk, nincs is más dolgunk, mint a jobb gombbal kattintani, az előugró ablak alján pedig a “Képkeresés ezzel: Google”-re kattintani. A keresés új ablakban fog megjelenni.

Keresés URL alapján:

Egyszerűen másoljuk be a kép linkjét a Google képkeresőbe, ez alapján keres majd a Google releváns képeket.

Keresés kép alapján - kép feltöltése:

Akár hagyományos módon, vagy szimplán mappából behúzva töltsük fel a képet a keresőbe, a Google pedig annak adatai alapján rendezi a találatokat.

Kép URL-jének beillesztése

Kép alapján nemcsak úgy tudunk keresni a Google Képek között, hogy egy már a gépen vagy telefonon lévő képet töltünk fel, hanem akár úgy is, hogy megadjuk a kép URL-jét.

Google Képek - Kép URL-jének beillesztése

Egy weboldalon, ha meg szeretnénk tudni egy kép URL-jét, akkor egyszerűen csak menjünk az adott képre és nyomjuk meg a jobb egérmutatót. Megjelenik több lehetőség és itt menjünk a Képcím másolása lehetőségre.

Képcím másolása - Kép alapú keresés

Ha ezzel megvagyunk, akkor menjünk vissza a Google képek weboldalra és a Kép URL-jének a beillesztéséhez másoljuk be a Képcímet.

Képek szűrése jellemzők alapján

A találatokat rendezni tudjuk egyedi igényeinknek megfelelően:

 •  méret alapján (skála szerint vagy pontos méreteket megadva)
 •  jogosultság alapján (felhasználható, módosítható stb.)
 •  színek alapján
 •  publikálás dátuma alapján
 •  stílus alapján (fotó, rajz, animáció stb.)

A képeket letölthetjük, vagy az eredeti oldalon megtekinthetjük. Ezen felül képgyűjteményt is létre tudunk hozni a Google fiókunk alatt, ahol a képek bármikor hozzáférhetők és kezelhetők.

Miért hasznos a google képkereső funkció?

Miért hasznos a Google képkereső? - Creative Site Jogtiszta képek keresése a Google Képek segítségével - Creative Site

A Google képkereső segítségével azonban felkereshetjük a kép tulajdonosát és engedélyt tudunk kérni a kép, képek használatára.

Google képkereső szerepe a linképítésben

A képkeresőnek fontos szerepe van a linképítésben is. Tegyünk fel, hogy saját tulajdonban lévő képet töltünk fel a weboldalra. Ezt a képet más is használja a tudtunkon kívül, és nem vezet link a mi oldalunkra. Azt aki használja a képünket megkérhetjük, hogy linkeljen a mi oldalunkra így máris relevánsabb lesz a mi oldalunk a Google keresési találatokban. Érdemes valamilyen egyedi jellel ellátni a tulajdonunkban lévő képeket, így könnyen megtalálhatjuk azokat.

Ügyfélhozó
weboldal készítés!

KÉP ALAPÚ KERESÉS TELEFONON a Google segítségével

Képkeresés mobilon a Google segítségével

Google képkereső funkcióját a fentiek alapján már mindenki könnyen használni tudja. Ha a jövőben szeretnénk egy képnek a különböző változatait megkeresni (pl.: méret), akkor a fentiek alapján könnyen meg fogjuk találni a számítógépünkön.

Mi van akkor, ha esetleg telefonon szeretnénk használni? Erre is van esetleg lehetőség?

Szerencsére igen. A Google képkereső szolgáltatása telefonon is elérhető.

Ehhez az alábbiakat kell tenni:

 • Telefonunkon nyissuk meg a Chrome böngészőt
 • Keressük meg azt a képet a neten amire szeretnénk keresni
 • Nyomjuk meg hosszan a képet
 • Az itt látható lehetőségek közül válasszuk az alábbit:​​​​​​​

  ​​​​​​​Kép keresése a(z) Google segítségével

Google lens használata a kép alapú keresésben

keresés kép alapján a weben

És ha nem szeretnénk semmilyen app-ot leszedni, azért, hogy egy egyszerű kép kereséshez? A neten erre is több megoldást találunk. Írjuk be a google keresőbe, hogy "Reverse Image Search", vagyis "Fordított képkeresés". Ez a szokásos kép alapú keresés fordítottja.

Az alábbi oldalkra érdemes ellátogatni:

Ismertebb személy keresése kép alapján

Igen, ez tényleg lehetséges. Ha egy ismertebb személyről rendelkezünk egy képpel, akkor a google képfelismerő algoritmusa nagy eséllyel képes felismerni. Természetesen csak azokat, akikről sok kép van az adatbázisába.

Nagy valószínűséggel, ha feltöltünk magunkról egy képet, akkor nem kapunk érdemi információt, de jó tudni, hogy a google-t már ilyenre is használhatjuk.

Személy keresése kép alapján

Google képkereső nemcsak kép alapján tud személyt keresni. Írjuk be a keresett személy nevét és nézzük meg milyen találatokat ad ki. Ha biztosra akarunk menni, akkor írjuk a keresett személy nevét időzőjelek közé.

képkeresés és a seo: Egy tipp a jó weboldalért


INGYEN SZERETNE JÓ KÉPEKET LETÖLTENI?
Bemutatom a 10 legjobb weboldalt, amit érdemes felkeresnie.

BővebbenLegyen Önnek is tökéletes FACEBOOK profilja! Facebook borítókép és profilkép méretek 2020-ban!

Facebook képméretek


Ajánlott bejegyzések:

Hashtag jel jelentése! #hashtagOssza meg ismerőseivel, ha tetszett!