A kulcsszó alapú kereséssel nap mint nap találkozunk, a Google-ben való keresés szinte már reflexként működik. Azonban a Google-nek egy másik, igen hasznos funkcióját kevesen ismerik, ez pedig a kép alapú keresés.

Google kép alapú keresés - útmutató és tippek

Hogyan működik Kép alapú keresés módjai Képek szűrése Miért hasznos? Plusz egy tipp Képkeresés mobilon

A kulcsszó alapú kereséssel nap mint nap találkozunk, a Google-ben való keresés szinte már reflexként működik. Azonban a Google-nek egy másik, igen hasznos funkcióját kevesen ismerik, ez pedig a kép alapú keresés.

Képalapú keresés - Google

Hogyan működik a google képfelismerő?

Az előbbi menetét mindenki ismeri, beírjuk a kívánt kulcsszavakat és a másodperc töredéke alatt rengeteg információhoz jutunk. Azonban a képalapú keresés esetében a kép alapján rendszerezi a találatokat a Google algoritmusa: figyelembe veszi, mi található a képen (tárgyak, emberek, állatok stb.) illetve milyen színek fordulnak elő, így akár a feltöltött képhez hasonlókat is találhatunk a képfelismerőnek köszönhetően.

A képkeresés alkalmával a Google figyelembe veszi még a képekhez társított meta adatokat is (file neve, alternatív szöveg, feliratok, a szöveget körülfogó szövegkörnyezet stb.), illetve az is számít, hogy egy-egy kép milyen oldalakon található meg.

A Google képkeresőt használhatjuk:

 •  hasonló képek kereséséhez
 •  jogtiszta, méretnek megfelelő képek kereséséhez
 •  egy kép eredetének felkutatásához
 •  saját honlapunk képeinek leindexálásához
 •  képgyűjtemény létrehozásához

Az összetett keresés funkciót használva pedig tovább szűkíthetjük a találatokat, ha esetleg egy nagyon specifikus képre szeretnénk rátalálni. Ezzel a funkcióval ki tudjuk szűrni azokat  a képeket, amelyek jogi védelem alatt állnak.

kép alapú keresés módjai

A Google kép keresést a images.google.com oldalon érhetjük el, vagy pedig behívjuk a google oldalát és ott az images vagyis a képek fülre kattintunk.

Kép alapú keresés módjai

Jobb klikk: 

Ha böngészés közben találunk egy képet, amivel keresni szeretnénk, nincs is más dolgunk, mint a jobb gombbal kattintani, az előugró ablak alján pedig a “Képkeresés ezzel: Google”-re kattintani. A keresés új ablakban fog megjelenni.

Keresés URL alapján:

Egyszerűen másoljuk be a kép linkjét a Google képkeresőbe, ez alapján keres majd a Google releváns képeket.

Keresés kép alapján - kép feltöltése:

Akár hagyományos módon, vagy szimplán mappából behúzva töltsük fel a képet a keresőbe, a Google pedig annak adatai alapján rendezi a találatokat.

Képek szűrése jellemzők alapján

A találatokat rendezni tudjuk egyede igényeinknek megfelelően:

 •  méret alapján (skála szerint vagy pontos méreteket megadva)
 •  jogosultság alapján (felhasználható, módosítható stb.)
 •  színek alapján
 •  publikálás dátuma alapján
 •  stílus alapján (fotó, rajz, animáció stb.)

A képeket letölthetjük, vagy az eredeti oldalon megtekinthetjük. Ezen felül képgyűjteményt is létre tudunk hozni a Google fiókunk alatt, ahol a képek bármikor hozzáférhetők és kezelhetők.

Miért hasznos a google képkereső funkció?

Ha megírunk egy cikket, az olvasónak is jobb, ha néhány kép megtöri a szöveget, így jobb az olvasási élmény, illetve cikkünk jobban fog szerepelni a Google keresési találatokban, ha van optimalizált kép is a szöveg mellé.

Miért hasznos a Google képkereső?

Azonban a Google-ben talált képekkel vigyázni kell, nem mindegyik használható fel üzleti célokra. Erre természetesen vannak olyan oldalak, melyekről úgynevezett stock fotókat tudunk letölteni ingyenesen vagy egyes oldalak használatáért fizetni kell. A Google képkereső képes visszakövetni a képet, így megtudhatjuk, milyen jogi besorolásba tartozik az általunk kiválasztott kép. Sokszor az ingyenesen elérhető képek rossz minőségűek, illetve ritkán az amire igazán szükségünk van.

A Google képkereső segítségével azonban felkereshetjük a kép tulajdonosát és engedélyt tudunk kérni a kép, képek használatára.

Google képkereső szerepe a linképítésben

A képkeresőnek fontos szerepe van a linképítésben is. Tegyünk fel, hogy saját tulajdonban lévő képet töltünk fel a weboldalra. Ezt a képet más is használja a tudtunkon kívül, és nem vezet link a mi oldalunkra. Azt aki használja a képünket megkérhetjük, hogy linkeljen a mi oldalunkra így máris relevánsabb lesz a mi oldalunk a Google keresési találatokban. Érdemes valamilyen egyedi jellel ellátni a tulajdonunkban lévő képeket, így könnyen megtalálhatjuk azokat.

képkeresés mobilon a Google segítségével

Képkeresés mobilon a Google segítségével

Google képkereső funkcióját a fentiek alapján már mindenki könnyen használni tudja. Ha a jövőben szeretnénk egy képnek a különböző változatait megkeresni (pl.: méret), akkor a fentiek alapján könnyen meg fogjuk találni a számítógépünkön.

Mi van akkor, ha esetleg mobilon szeretnénk használni? Erre is van esetleg lehetőség?

Szerencsére igen. A Google képkereső szolgáltatása mobilon is elérhető.

Ehhez az alábbiakat kell tenni:

 • Telefonunkon nyissuk meg a Chrome böngészőt
 • Keressük meg azt a képet a neten amire szeretnénk keresni
 • Nyomjuk meg hosszan a képet
 • Az itt látható lehetőségek közül válasszuk az alábbit:​​​​​​​

  ​​​​​​​Kép keresése a(z) Google segítségével

Google lens használata a kép alapú keresésben

A Google számos érdekes és hasznos szolgáltatás nyújt nekünk ingyenesen. Az egyik ilyen a Google Lens, ami segítségével az általunk lefotózott vagy a közelünkben lévő tárgyakat képes beazonosítani és azokról információt szolgáltatni.

A lenti videóban lefényképeztem egy 2013-as Macbook Airt, amit a Google Fotókon belül felismertettem a Google Lens-el, ami felismerte és több hasonló képet is megjelenített nekem.

Kép keresése a weben

És ha nem szeretnénk semmilyen app-ot leszedni, azért, hogy egy egyszerű kép kereséshez? A neten erre is több megoldást találunk. Írjuk be a google keresőbe, hogy "Reverse Image Search", vagyis "Fordított képkeresés". Ez a szokásos kép alapú keresés fordítottja.

Az alábbi oldalkra érdemes ellátogatni:

Egy tipp a jó weboldalért

Keresőmotor optimalizálás (más néven SEO) szempontjából is hasznos eszköz a Google képkeresés.

Ha saját piacunkra végzünk kulcsszókutatást, érdemes figyelnünk a képet adó találatokat. Ebből láthatjuk, hogy mely kulcsszavak, témák igénylik a képeket.

Az egyedi képek jobban teljesítenek a stock fotóknál. Tehát legjobb, ha mi is saját képeinket használjuk fel, Saját vonatkozó tartalmainkat érdemes képekkel gazdagítanunk. A kép alapján keresés során ugyanis a Google előnyben részesíti az egyedi tartalmakat.


Ossza meg ismerőseivel, ha tetszett!

Letisztult, reszponzív és egyedi weboldal készítés korszerű megoldásokkal. Keressen bizalommal.

ajánlatkérés