A weboldal készítés egyik legfontosabb lépése az egyedi személyre szabott látványterv készítése és bemutatása az ügyfélnek. Az alábbiakban bemutatom, hogy mit is jelent a látványterv és pontosan mire való és hogyan kell rá tekinteni.

Weboldal látványterv funkciója és szerepe

A weboldal készítés egyik legfontosabb lépése az egyedi személyre szabott látványterv készítése és bemutatása az ügyfélnek. Az alábbiakban bemutatom, hogy mit is jelent a látványterv és pontosan mire való és hogyan kell rá tekinteni.

MIRE IS JÓ A LÁTVÁNYTERV?

A látványterv egy vizuális minta arról, hogy hogyan fog kinézni a weboldala. A felhasznált képek és szövegek, ha csak előtte nem küldött a részemre konkrét leírásokat és képeket, akkor az általam az interneten keresett mintaképek és szövegek.

MIT IS JELENT AZ, HOGY MINTAKÉP ÉS MINTASZÖVEG?

Mintaképeknek és mintaszövegnek nevezzük azokat a képeket és szövegeket, amiket arra használnok, hogy a segítségével bemutassam, hogy a leendő oldal hasonló képekkel és szövegekkel, hogyan fog kinézni. Ezek az elemek az elkészült weboldalon nem lesznek láthatók. Helyükre azok kerülnek, amiket az ügyfél kér majd a későbbiekben.

Tehát a mintaképek és a mintaszövegek nem a végleges elemek, hanem azok, amik le lesznek cserélve később. Ha nem szeretne ebből bonyodalmat, akkor már a látványterv elkezdése előtt küldje át az összes elérhető képet és a meglévő tartalmakat is. Ha ezt megteszi, akkor azok alapján készítem a látványtervet.

WEBOLDAL LÁTVÁNYTERV SZEREPE

A látványterv legfontosabb funkciója az, hogy az ügyfél még a programozási munka megkezdése előtt lássa, hogy hogyan fog kinézni a weboldala. Ilyenkor még egyszerűbben lehet módosítani a szerkezeten és a megjelenésen. Később, amikor már le van programozva a weboldal, akkor sokkal körülményesebben és időigényesebben lehet változtatni a honlapon.

Ezért inkább nézze át többször és ha bármi kérdése vagy észrevétele van, akkor azt jutassa el a részemre és ha úgy érzem, hogy szükséges, akkor küldök még egy látványtervet a módosítások után. Inkább ilyenkor derüljön ki, hogy valamit másképp gondolt és ne akkor, amikor már a célegegyenesben vagyunk.

ÍGY NÉZZE A LÁTVÁNYTERVET

Ahogy már feljebb is említettem a képek és a szövegek nem a véglegesek. Azokat később a tartalomszerkesztő (CMS) segítségével Ön is tudja majd szerkeszteni. Akkor mit érdemes nézni rajta?

Ha egy szóval kellene mondanom, akkor az összképet. A színek, a betűk és az összes elem mennyire van összhangban és hogy ilyen stílust képzelt-e el Önnek.  Ha ilyet, akkor nincsen más teendője, mint, hogy jelzi, hogy kezdhetem a programozást. Ha nem, akkor kérem írja meg, hogy mit képzelt el másként.

A lényeg, hogy az elsőre küldött látványterv egy kiindulási alap és megfelelő kommunikációval együtt alakítjuk még jobban az Ön izlésére.

ÍGY KAPJA MEG A LÁTVÁNYTERVET

Kezdetben úgy küldtem át, hogy egy képet csatoltam a levelezés mellé. Sajnos ez idővel kiderült, hogy nem elég hatékony. Ezért már egy egyszerű html-es oldalba ágyazom be, így a küldött link segítségével majdnem úgy néz ki, mint egy weboldal asztali verziója. Természetesen mivel csak egy kép, így nem reszponzív, tehát mobilon és tableten nem fog megfelelően megjelenni.

Nézze meg eddigi webes referenciamunkáimat!

Webes referenciamunkáim