Szeretne saját blogot írni? Ha igen, akkor olvassa el a Blog készítése és írása című bejegyzésemet és megtudja mire érdemes odafigyelni a blog készítés során.

Blog készítése és írása - tippek és tanácsok blogoláshoz

Biztos már Ön is elgondolkodott azon, hogy milyen jó is lenne saját blogot készíteni és a gondolatait, érzéseit megosztani a világgal. De vajon, hogy érdemes nekiállni és miket kell átgondolni előtte? Ha kiváncsi ezekre a válaszokra, akkor olvassa el a saját blog készítése, és létrehozása című cikkemet.

A mai világban már szinte mindenkinek van saját blogja. Ezek nagy része inkább a felejthető kategóriába tartozik, de azért ha érdekel minket egy téma, biztos, hogy fogunk találni érdekes és igényes blogot. Mi lehet ennek az oka? A válasz több részből tevődi össze:

 •  Sok az ingyenes blog készítő weboldal: Ha rákeresünk a neten, hogy ingyenes blog készítése, akkor sok találatot fogunk kapni. Ezek közül a legismertebb talán a blog.hu.
 •  Azért kell, mert másnak is van: A legtöbb ember csak azért áll neki a blog készítés folyamatának, mert az ismerősöknek is van. Nem is gondolja komolyan és pár hét vagy hónap alatt abba hagyja.

A következő részben bemutatom, hogy mi a blog készítés menete és mikre érdemes odafigyelnünk azért, hogy kiemelkedjünk a tömegből és valóban értékes blogot tudjunk készíteni.

MI IS AZ A BLOG?

Röviden a blog az egy internet napló. Segítségével egy adott témában bárhol, bármikor kifejthetjük a véleményünket, gondolatainkat és az internet segítségével a nagyközönséggel megoszthatjuk.

BLOG FAJTÁI

Összesen 6 különböző fajtájú blogot különböztethetünk meg a blog tartalmának és a célközöségnek megfelelően:

 •  Személyes blog: Ezzel találkozhatunk a leggyakrabban. Az író a vele történt eseményeket, az érzéseit és a körülötte lévő világgal kapcsolatos dolgait írja le a követői számára.
 •  Hobbi blog: Az adott személy vagy csoport az érdeklődési körükről írnak bejegyzéseket, kritikákat és véleményeket. Például: filmes blog.
 •  Szakmai blog: A blogger a szakmájáról ír tanulságos és mások számára hasznos bejegyzéseket.
 •  Céges blog: Egy adott cég azért kezd el saját blogot vezetni, hogy megismerjék a céget és legyen egy bázisa, akik visszatérnek az oldalukra.
 •  Közösségi blog: A blgolok egy adott közösséggel osztják meg tapasztalataikat és élményeiket.
 •  Egyéb: Azok a blogtípusok tartoznak ide, amiket a többi fajtába nem lehet besorolni. Például: tematikus blog.
Biztos már Ön is elgondolkodott azon, hogy milyen jó is lenne saját blogot készíteni és a gondolatait, érzéseit megosztani a világgal. De vajon, hogy érdemes nekiállni és miket kell átgondolni előtte?

BLOG FUNKCIÓJA ÉS HASZNÁLATA

Azt már feljebb kifejtettem, hogy a blog készítés leggyakoribb oka, hogy megosszuk a világgal a gondolatainkat. De vajon mire jó még? Milyen hasznos funciója van a blognak?

KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS

A jól elkészített és színvonalas blog biztos, hogy sikeres lesz és hamar kialakít egy közösséget, ahol azonos érdeklődésű emberek vannak.

TÖBB LÁTOGATÓ

Ha érdekes és mások számára hasznos bejegyzéseket írunk, akkor lassan de biztosan elkezdenek a látogatók szállíngózni a weboldalunkra. Idővel egyre többen és többen. Éppen ezért szoktam javasolni, hogyha weblapot készítünk, akkor érdemes blogot is indítani egyből. Igaz, hogy sok munkával jár, de gyorsabban fel tudjuk futtatni az oldalt és több látogatónk is lesz. 

ÉRTÉKESÍTÉS, HIRDETÉS

Sikeres blog nagyon jó reklámhordozó is. Ha valamilyen terméket adunk el, akkor könnyebb dolgunk van, hiszen a látogatók már ismernek és megbíznak bennünk. A másik lehetőség, hogy különböző hirdetési felületeket adunk a blogunkon, így juthatunk plusz jövedelemhez.

SIKERES BLOG ALAPJA A JÓ TÉMAVÁLASZTÁS

Gondolom senki sem fog meglepődni azon, hogy a sikeres blog titka a jó témaválasztás. Ez az alpja a blogolásnak. Nagyon sok téma van, amiről írhatunk. Ha tehetjük, akkor inkább olyan témát válasszunk a saját blogunknak, amiről még kevesen írtak. 

Saját blog témája csakis olyan legyen, amihez értünk és képesek vagyunk akár évekig is vezetni. Ha nincs ilyen téma, akkor inkább ne is fogjunk bele a blog írás folyamatába. Sikeres blog akkor fog születni, ha az olvasó érzi, hogy a cikkek írójának is fontos amiről ír és nem azért készülnek a bejegyzések, mert kellett valamiről gyorsan írni.

DE MÉGIS MILYEN TÉMÁT VÁLASSZUNK?

Rengeteg lehetőség közül választhatunk. Nyugodtan nekifoghatunk olyan témáknak is, amikkel nap, mint nap találkozunk. Például: filmek, zenék. Nem baj, ha a blogolás témája nem egyedi. A lényeg, hogy tudjunk újak és egyediek lenni. Ne lemásoljunk valakit, hanem saját magunkat adjuk. Az idő majd ledönti, hogy mennyire kiváncsiak rá az emberek. Ez, mint említettem egy nagyon hosszú folyamat. Nem leszünk sikeres a blogunk pár nap alatt, Hónap, sőt évek kemény munkája.

Ügyfélhozó weboldal készítés
garanciával!

SAJÁT BLOG ÍRÁSA

 •  Figyelemfelkeltő nyító szöveg: A látogatók először a címet és az utána következő bekezdést fogják elolvasni. Törekedjünk rá, hogy megragadja a figyelmüket és késztetést érezzenek rá, hogy elolvassák a teljes cikket.
 •  Szerkezeti felosztás: A tartalom jól átlátható legyen. A megfelelő címek és alcímek ki legyenek emelve. Könnyű legyen navigálni. Egyszóval a látogatók kényelmét tartsuk szem előtt.
 •  Helyesírás: Erre kiemelkedően figyelni kell. A rossz helyesírás nemcsak kizökkenti a látogatót az olvasásból, de negatívan hat ránk is. Egy-két hiba nem probléma. Ez előfordul. De ha sok durva helyesírási hibát nem fogják az emberek megbocsátani.
 •  Képek elhelyezése: Mindegyik milyen blogot vezetünk 1-2 képet mindenképp helyezzünk el. Gyorsan információhoz juthat a látogató és még a szöveg egységét is érdemes néha megbontani egy odaillő képpel.
A következőkben adok néhány tippet és tanácsot, hogy mire érdemes odafigyelni a blog készítése során. Sajnos a bejegyzés véges hossza miatt a listában csak a fontosabbak szerepelnek.

BLOG INDÍTÁS - TIPPEK ÉS TANÁCSOK

A következőkben adok néhány tippet és tanácsot, hogy mire érdemes odafigyelni a blog készítése során. Sajnos a bejegyzés véges hossza miatt a listában csak a fontosabbak szerepelnek.

FIGYELJÜNK A MEGJELENÉSRE

Korábban a blog készítés során az embereket nem érdekelte, hogy milyen a megjelenése. Azóta már változott a világ. A látogatók elvárják, hogy ne egy elavult külső várja őket. Törekedjünk a lehetőségekhez képest igényes, modern és letisztult felületet létrehozni. Nagy figyelmet fordítsunk arra, hogy jól olvasható legyen a blogunk és a felhasználók könnyen tudjanak navigálni rajta.

LEGYÜNK NAPRAKÉSZEK

Sikeres blog egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a látogatókat érdeklő információkat tőlünk tudják meg először. Egyszerűbben fogalmazva, mi szállítsuk a legfrissebb információkat. Miért is fontos ez? Az emberek nem kiváncsiak arra, amit már több helyen is olvastak. Új információk kellenek nekik. Írjunk az aktuális trendekről és eseményekről.

Ezt hogy tudjuk elérni? A válasz egyszerű. Ahogy minket is követnek, úgy mi is kövessünk másokat. Mi is szerezzük be az új információkat, pont úgy, ahogy a követőink is.

BEJEGYZÉSEK GYAKORISÁGA

A blog készítés során a leggyakoribb kérdés az szokott lenni, hogy milyen gyakran jelenjen meg új bejegyzés a honlapunkon. Erre nincs egyértelmű válasz. Ha megnézzük a nagy blog oldalakat, akkor ott azt láthatjuk, hogy naponta több bejegyzést is publikálnak. Ők viszont nem egyedül csinálják, hanem valószinűleg többen.

Mi a teendőnk? Gondoljuk át, hogy mi milyen gyakran tudunk új bejegyzést közzétenni és álljunk be egy rendszeres ütemre. Ne össze-vissza posztoljunk. Azoknak a látogatóknak, akik olvassák a blogunkat, tudniuk kell, hogy milyen gyakran térjenek vissza, hogy új cikket tudjanak olvasni. Nem baj, ha hetente írunk új bejegyzéseket. Valahol el kell kezdeni.

Egy dolgot ne feledjünk. Ahhoz, hogy sikeres blog legyen jó minőségű blogbejegyzések kellenek. Soha ne posztoljunk úgy, hogy még nincs kész a cikkünk. Többet ártunk vele, mint használunk.

SZERETNE A GOOGLE ELSŐ OLDALÁN LENNI?
Ingyenes SEO tippek amivel növelheti honlapja látógatóinak a számát.

Bővebben

OLVASÓK ELÉRÉSE

Nincs olyan blog, ami életképes lenne olvasók nélkül. Ők jelentik a blog lelkét. Ezzel mindannyian tisztában vagyunk. De vajon, hogy tudjuk elérni őket? Az alábbiakban bemutatom a 4 leggyakoribb módszert:

Gyorsan és viszonylag kis költség ráfordításával nagyon hamar megismertethetjül a világgal a blogunkat. Ezzeh nem kell mást tenni, mint folyamatosan posztolni a közösségi oldalakon és az elején elindítani 1-2 közösségi kampányt (pl.: facebook hirdetés). A siker nem marad el.

MAGABIZTOSSÁG ÉS TÜRELEM

Tapasztalatból tudom, hogy a blogger legnagyobb elllensége az idő. Kiteszünk egy cikket és másodpercenként nézzük, hogy hányan nézték, hányan olvasták el. Mi lesz hosszútávon rá a reakció? Sajnos meg kell tanulnunk várni. Kisérjük figyelemmel a blogbejegyzés sorsát és ha úgy érezzük, akkor módosítsunk rajta.

A másik nagy ellenség a magabiztosság. Amikor elkezdjük, akkor arra fogunk gondolni, hogy elég jó ez, érdemes volt neiállnom. Bízzunk magunkban. Sokat kell majd tanulnunk, de megéri. Rossz kritikák meg mindig is lesznek. Pláne ha belegondolunk, hogy a legtöbb ember nem szereti mások sikerét. Figyjünk magunban.

SAJÁT BLOG KÉSZÍTÉSE INGYEN

LEGJOBB INGYENES BLOG OLDALAK

Első körben érdemes az ingyenes saját blog mellett dönteni, de ha már van tapasztalatunk és szeretnénk komolyan foglalkozni egy adott témával, akkor érdemes pénzt áldozni rá.

FIZETŐS BLOGOLÁS ELŐNYEI

Az ingyes blog a kezdeti szakaszban jó megoldás lehet, de ha igazán igényes, egyedi és sikeres blog készítése a célunk, akkor érdemes rá pénzt áldozni. Nézzük milyen előnyei vannak:

 •  Saját domain: Az ingyenes blog legnagyobb hátránya az, hogy nem a mi domainünkön lesz a blog, hanem egy aldomaint kapunk. Például: weboldal.blog.hu. Ezzel is jelezve, hogy ez nem a mi tulajdonunk. Ezzel szemben a sajtá domain így nézne ki: weboldalblog.hu. Ez a különbség csak pár ezer forintba kerül.
 •  Egyedi megjelenés: Saját blog, saját design. Olyat választunk amilyet akarunk. A legolcsóbb változat az, ha veszünk egy templatet. Rengeteg közül választhatunk. Szinte végtelen számú áll rendelkezésünkre.
 •  Teljes szabadság: Mivel a miénk a weboldal, így ha értünk hozzá, akkor bármilyen változtatást meg tudunk csinálni a weblapunkon. Támad egy jó ötletünk. Építsük bele. Nem probléma.
 •  Komolyabb hatás: Az emberek többsége nem veszi komolyan az ingyenes blogokat. Ez nem is csoda. Sajnos eléggé korlátozottak a lehetőségeik és a mai webes trendeknek és elvárásoknak egyáltalán nem felelnek meg. Pl.: mobilos megjelenés.
 •  Hirdetési lehetőség: Egy komoly és igényes blogon szívesen hirdetnek az emberek. Miért is teszik ezt? Mert szeretnék, ha a hirdetésük költsége megtérüljön, tehát nekik is pénzt hozzon. Ez pedig az ingyenes blog esetén nem lenne meg.
 •  Saját weboldal erősítése: Blog indítás azért is előnyös, ha saját weblapot is szeretnénk, mert így tudjuk erősíteni a honlapunkat és bizalmat is ki tudunk építeni a leendő ügyfeleinkkel.

Remélem hasznos volt a blogbejegyzésem és az itt leírtak figyelembevételével már könnyebben el tudja indítani a saját blogját. Sok sikert hozzá!

Szeretne Ön is igényes és sikeres blog tulajdonosa lenni?

Vegye fel velem a kapcsolatot és segítek megvalósítani az elképzeléseit!

Ügyfélhozó weboldal készítés
garanciával!


Legyen Önnek is tökéletes FACEBOOK profilja!
Facebook borítókép és profilkép méretek 2020-ban!

Facebook képméretek


Hasonló bejegyzések:

Ki az a webdesigner? Így lettem én is webes szakember!

Google kép alapú keresés - útmutató és tippek

Internetes keresők - van-e élet a Google keresőmotor mellett?Ossza meg ismerőseivel, ha tetszett!