Mi az a lorem ipsum? Mire szokták használni?

A weboldalakat böngészve esetleg találkozhatott már Ön is ezzel a latin szöveggel. Biztosan csodálkozott, hogy mit is jelenthet? Az emberek többsége ilyenkor azt feltételezi, hogy valami probléma lépett fel a weblap betöltődése során.

Nem szerencsére nincs semmi baj az oldallal, hanem még nincs teljesen készen és a lorem ipsum szöveget azért tették fel, hogy bemutassa a készítő, hogy milyen betűtípust, tipográfiát és elrendezést használnak majd az elkészült honlapon. Tehát a lorem ipsum nem más, mint egy helyettesítő szöveg. Segítségével jól tudjuk szemléltetni, hogy hol és hogyan jelennek meg majd a szövegek.

MIÉRT PONT A LOREM IPSUM SZÖVEGET HASZNÁLJUK?

Azért ezt a szöveget szokták a szöveg helyettesítésére használni, mert a benne található betűk és különböző betűközök jól bemutatják az oldalon használt betűtípust. Pl.: a betű vastagsága, formája. Ezen kívül még a betűk elhelyezkedését is jól szemlélteti.

Ha készítek egy új weblapot, akkor az esetek többségében nincs előre meghatározva, hogy hova milyen szöveg és milyen formában fog kerülni, hanem az elkészült webdesign mutatja majd meg. Ilyenkor jól jön a lorem ipsum szöveg, ami a betűk elhelyezkedését és kinézetét tökéletesen vissza tudja adni.

A fenti képen jól látszik, hogy a bemutatkozó rész címe adott volt, viszont a leírás nem, így ott lorem ipsum helyettesítő szöveget használtam és a betűtípus különböző változatait (normál, dőlt, kiemelt) is feltüntettem a weboldal tervezetén.

MIT JELENT A LOREM IPSUM SZÖVEG?

Első ránézésre a Lorem Ipsum szövege nem összefüggő, hanem értelmetlen. Ez se véletlenül van így. Ha az ember összefüggő szöveget lát, akkor automatikusan elkezdni olvasni. Itt viszont csak a szöveg bemutatása a lényeg és hogy lássuk, hogy hogyan is fog kinézni a weboldal. A Lorem Ipsum nem összefüggő szöveget használva a látogatók nem vesznek bele a szövegbe és csak az oldal kinézetété fogják nézni.

A közhiedelemmel ellentétben nem össze-vissza szavakról van szó. Eredetileg egy ismeretlen nyomdász készítette el a saját nyomdakészletét, hogy ezzel mutassa meg a betűkészletét. A szöveg amit használt Cicero, A Jó és Rossz határainak kicsit átdolgozott szövege, ami az írás és az etika szabályairól szól. Így már érthető, hogy miért volt ennyire népszerű ez a megoldás és hogy hogyan maradhatott fenn ilyen sokáig.

ÖN IS SZERETNÉ HASZNÁLNI A LOREM IPSUM-OT?

Az interneten számos lorem ipsum szöveg generáló található. Vannak olyanok amik az eredeti szöveghez különböző vicces toldalékokat tesznek. Én a magam részéről inkább maradnék az eredetinél. Ha weboldal tervezésnél ilyen szövegre lenne szükségem, akkor a lorem ipsum hivatalos oldalára szoktam menni. Ezen az oldalon számos nyelven generálhatunk helyettesítőszöveget. Akár magyar nyelven is, bár ha latin nyelven sokkal jobban látszik, hogy az csak egy mintaszöveg.