Mi az a lorem ipsum? Mire szokták használni?

A weboldalakat böngészve esetleg találkozhatott már Ön is ezzel a latin szöveggel. Biztosan csodálkozott, hogy mit is jelenthet? Az emberek többsége ilyenkor azt feltételezi, hogy valami probléma lépett fel a weblap betöltődése során.

MIÉRT PONT A LOREM IPSUM SZÖVEGET HASZNÁLJUK?

Azért ezt a szöveget szokták a szöveg helyettesítésére használni, mert a benne található betűk és különböző betűközök jól bemutatják az oldalon használt betűtípust. Pl.: a betű vastagsága, formája. Ezen kívül még a betűk elhelyezkedését is jól szemlélteti.

Ha készítek egy új weblapot, akkor az esetek többségében nincs előre meghatározva, hogy hova milyen szöveg és milyen formában fog kerülni, hanem az elkészült webdesign mutatja majd meg. Ilyenkor jól jön a lorem ipsum szöveg, ami a betűk elhelyezkedését és kinézetét tökéletesen vissza tudja adni.

A fenti képen jól látszik, hogy a bemutatkozó rész címe adott volt, viszont a leírás nem, így ott lorem ipsum helyettesítő szöveget használtam és a betűtípus különböző változatait (normál, dőlt, kiemelt) is feltüntettem a weboldal tervezetén.

MIT JELENT A LOREM IPSUM SZÖVEG?

Első ránézésre a Lorem Ipsum szövege nem összefüggő, hanem értelmetlen. Ez se véletlenül van így. Ha az ember összefüggő szöveget lát, akkor automatikusan elkezdni olvasni. Itt viszont csak a szöveg bemutatása a lényeg és hogy lássuk, hogy hogyan is fog kinézni a weboldal. A Lorem Ipsum nem összefüggő szöveget használva a látogatók nem vesznek bele a szövegbe és csak az oldal kinézetété fogják nézni.

A közhiedelemmel ellentétben nem össze-vissza szavakról van szó. Eredetileg egy ismeretlen nyomdász készítette el a saját nyomdakészletét, hogy ezzel mutassa meg a betűkészletét. A szöveg amit használt Cicero, A Jó és Rossz határainak kicsit átdolgozott szövege, ami az írás és az etika szabályairól szól. Így már érthető, hogy miért volt ennyire népszerű ez a megoldás és hogy hogyan maradhatott fenn ilyen sokáig.

ÖN IS SZERETNÉ HASZNÁLNI A LOREM IPSUM-OT?