Új weboldal indulásakor az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő ügyfeleink milyen domain néven fognak minket megtalálni a weben. Egy jól megválasztott domain név egyből előnyhöz juttat minket a versenytársainkkal szemben.

Domain név választás főbb szemponjai

Új weboldal indulásakor az egyik legfontosabb kérdés, hogy a leendő ügyfeleink milyen domain néven fognak minket megtalálni a weben. Egy jól megválasztott domain név egyből előnyhöz juttat minket a versenytársainkkal szemben.

KÖNNYEN MEGJEGYEZHETŐ

A jó domain név legfontosabb tulajdonsága az, hogy könnyű kimondani és megjegyezni. Nem lehet összekeverni mással. Azt szeretnénk, hogyha valaki ránk akar keresni, akkor valóban a mi weboldalunkra érkezzen és ne valaki másnak a weboldalára.

KELLŐEN RÖVID

Az ideális domain név kellően rövid. Ne várjuk el az emberektől, hogy hosszú neveket megjegyezzenek. A mai rohanó világban nagyon sok ingert kapunk, így sajnos sok mindent el is felejtünk. Ha rövid és lényegretörő domain nevet válasszunk és akkor könnyebben vissza fognak ránk emlékezni. Ne legyen több a domain név hossza, mint 10 karakter.

KULCSSZAVAK

Keresőoptimalizálás szempontjából jó választás, ha a domain név tartalmazza weboldalunk egyik kulcsszavát. Így nagyobb lesz az esély, hogy a találati listán előrébb fogunk elhelyezkedni. Természetesen ez csak az egyik szempont, magát a weboldalt is megfelelően kell optimalizálni.

Ráadásul ha megjelenik a weboldalunk a keresőben, akkor az emberek nagyobb eséllyel kattintanak weboldalunkra, mert a domain név alapján már egyből tudják, hogy mivel foglalkozunk.

DOMAIN NÉV VARIÁCIÓK

Kinéztük a tökéletes domain nevet. Kellően rövid, lényegretörő, van benne kulcsszó és még tetszik is nekünk. Csak egy baj van vele. Foglalt. Ilyenkor nincs mit tenni, keresünk egy olyan domain nevet, ami hasonlít rá vagy végignézzük a különböző variációkat.

Például, ha a kiválasztott domain név a weboldal.hu, akkor kipróbálhatjuk a weboldalak.hu-t vagy a weboldalam.hu-t is.

Ezzel viszont óvatosan kell bánni. Ha az emberek elgépelik, akkor könnyen a konkurencia weboldalára mehetnek. Ezt pedig nem szeretnénk.

EREDETI VAGY FANTÁZIA NÉV

Domain név kiválasztásakor jó megoldás lehet az is, hogy kitalálunk egy nevet, melyből az emberek következtetni tudnak arra, hogy mivel foglalkozunk. Én így találtam ki a creativesite-ot. Nagyon sok weboldal készítő cég van, ezért nehéz lett volna olyan domain nevet találni, ami még nem foglalt.

Lehet, hogy pont az eredeti névválasztás fogja meghozni számunkra a sikert.

DOMAIN NÉV VÉGZŐDÉSEK

Domain végződések szempontjából rengeteg lehetőség közül lehet választani. Térjünk el a megszokodtól vagy sem? Egyértelműen nem ajánlott. A látogatók egyből a már megszokott végződést fogják beírni automatikusan.

DOMAIN NÉV ELLENŐRZÉSE

Megvan a számunkra tökéletes domain név? Ha igen, akkor ellenőrizzük le, hogy beregisztrálható-e. Ezt a legegyszerűbben a domain.hu weboldalán a keresés fülnél tehetjük meg.Ossza meg ismerőseivel, ha tetszett!