Webes világ figyelme egyre jobban a mobilos weboldalak felé irányul. Fontos, hogy weblapunk mobilon is gyorsan jelenjen meg. Erre nyújt megoldást az AMP.

Google AMP mobilos gyorsítás. Kell ez nekünk?

Mi is az az AMP? Google Amp előnyei Google Amp előnyei Akkor használjuk-e vagy sem?

A webes világ figyelme egyre jobban a mobilos weboldalak felé irányul. Az emberek többsége ha valamit keres, akkor már leginkább a mobiltelefonjukon keresi, így kiemelkedően fontos, hogy weblapunk mobilon is gyorsan és felhasználóbarátan jelenjen meg. Sajnos a legtöbb honlap nagyon lassan jön be mobilon. Erre nyújt megoldást az AMP. Érdemes-e átváltani rá vagy inkább más megoldást válasszunk?

MI IS AZ AZ AMP?

A Google számára mindig is az volt a legfontosabb, hogy a felhasználókat minnél jobban kiszolgálja, mind mobilon, mind asztali gépeken is. Ez alapján rangsorolja az oldalakat is a google találati listán. Sajnos a weboldalak döntő többsége nincsen megfelelően optimalizálva és kódolva, így a honlapok lassan töltődnek be, főleg mobilon. Gondoljunk bele, hogy mikor telefonon keresünk valamit, akkor mennyit szoktunk várni, míg a weblap betöltődik.

Erre a problémát próbálja meg orvosolni a google az Accelerated Mobile Page-el, vagy az AMP-pal. 2016. februárjában jelentek meg először, az ezzel a technológia által felgyorsított weboldalak, amik 1 másodpercen belül betöltődnek mobilon. Igen, jól írtam. 1 másodpercen belűl. Ez nagyon jól hangzik, nem? Hogy lehetséges ez? Hogyan tudják ezt garantálni? 

GOOGLE TÁROLJA EZEKET AZ OLDALAKAT

Ezt a hihetetlenül gyos betöltődési sebességet úgy tudja "garantálni" a google, hogy az AMP-os fájlok fel lesznek töltve hozzájuk és onnan fogja betölteni őket. Így nem fordulhat elő olyan eset, hogy azért töltődik be lassan egy AMP-os oldal, mert a tárhelyen éppen kiamaradás van.

LEEGYSZERŰSÍTETT KÓDOLÁS

A Google korlátozza az AMP-os oldalak kódolását a hagyományos weboldalakéhoz képest. Gyakorlatilag mobilon egy végtelenül leegyszerűsített, speciális kódolással ellátott weboldalt kell készítenünk. Például külső stílusfájlok nincsenek és csak az előre meghatározott javascripteket használhatjuk. Pont ezért kis méretűek az AMP-os oldalak kódjai és ezért töltődnek be ilyen gyorsan.

GOOGLE AMP ELŐNYEI

Nézzük a milyen előnyökkel is jár számunkra, ha AMP-os oldalakat is használunk a weboldalunknál. Mielőtt velevágnánk azért érdemes elolvasni a hátrányait is.

HIHETETLEN GYORS BETÖLTŐDÉSI IDŐ

Ahogy fenn is írtam, az ilyen oldalak garantáltan 1 másodperc alatt betöltődnek.

KIEMELÉS A GOOGLE TALÁLATI LISTÁN

A feljövő weboldalak között, kapunk egy villám jelet, ami megkülönböztet minket a többi weboldal közül, amik nem ezzel a technikával készületek. Így nagyobb átkattintási arányt tudunk elérni, még úgy is, hogy esetleg hátrébb helyezkedünk el a találati listán. Ez egy nagy előny a többiekkel szemben.

KIEMELÉS A GOOGLE TALÁLATI LISTÁN

A feljövő weboldalak között, kapunk egy villám jelet, ami megkülönböztet minket a többi weboldal közül, amik nem ezzel a technikával készületek. Így nagyobb átkattintási arányt tudunk elérni, még úgy is, hogy esetleg hátrébb helyezkedünk el a találati listán. Ez egy nagy előny a többiekkel szemben.

ABSZOLÚT MOBILBARÁT WEBOLDAL

Mivel ezek az oldalak csak mobilra készülnek, így ezek a leginkább mobilbarátak. A célközönségünk értékelni fogja, hogy gyorsan betöltődik a mobilbarát weboldaluk.

Az AMP technológia hozzásegít minket ahhoz, hogy mobilon is gyors és felhasználóbarát weboldalunk legyen. A nagy kérdés az, hogy a jelenlegi oldalunk mobilbarát kódolású-e vagy sem.

GOOGLE AMP HÁTRÁNYAI

Eddig csak az előnyeit olvashattuk, de nézzük meg, hogy milyen hátrányai vannak az AMP használatának. Ha ezeket is átolvassuk, akkor már el tudjuk dönteni, hogy szeretnénk-e használni ezt a technikát vagy sem.

NEM LESZ JOBB A POZÍCIÓNK

Attól még, hogy ezt a technikát választjuk automatikusan nem fogunk jobb poziciót kapni, mint a többiek. Ez nem is lenne fair, hiszen attól még, hogy a google által bevezett technológiát használjuk, még nem biztos, hogy hasznos a látogatók számára a weboldalunk. Könnyebben fogunk látogatókat találni (kiemelés) és nem fogjuk őket elveszíteni a lassú betöltődés miatt, de attól még a weboldalunk tartalmával is le kell nyügőznünk a látogatókat. Ha ez sikerül, akkor viszont van rá esélyünk, hogy feljebb tornásszuk honlapunkat.

TÖBB MUNKA, TÖBB PÉNZ

Az AMP-os oldalhoz nem lesznek jók a régi megszokott kódok. Ezekhez az oldalakhoz új kódolást kell használnunk. Vannak olyan CMS-ek, amikhez elegendő egy bővítményt letölteni és már használhatjuk is, de nem mindegyikhez. Például a Wordpress CMS-hez már elérhető. Ha olyat használnuk, amihez még nincs, akkor azt le kell fejleszteni.

Továbbá minden esetben le kell fejleszteni az AMP-os oldalak megjelenését szabályzó kódokat és stílusokat, ami többlet munkát igényel nekünk vagy a webesünknek. A töblet munka nyilván több kiadást is jelent.

KORLÁTOZOTT LEHETŐSÉGEK

Mint ahogy írtam is, nem mindent tudunk megvalósítani az AMP-os technológiával. Egyre több lehetőség van benne, de attól még könnyen előfordulhat, hogy valamit meg szeretnénk benne csinálni, de a korlátozott lehetőségek miatt nem fogjuk tudni. Számomra ez elég bosszantó, hiszen minden weboldalam esetében ki akarom hozni a maximumot.

NEM BIZTOS, HOGY MEGÉRI

A végére hagytam a lényeget. Ha valaki foglalalkozik a weboldala sebességével és figyelembe veszi a Google irányelveit, akkor az AMP technológia használata nélkül is gyors weboldalt tud létrehozni, mobilon is. Természetesen annyira gyorsat, mint az AMP-os webolalak maximum csak úgy, ha a weboldalunk nagyon egyszerű. Összetett oldalak esetében lassabb lesz a végeredmény, de ha a webesünk érti a dolgát, akkor gyors weboldalunk lesz mobilon is.

AKKOR HASZNÁLJUK-E VAGY SEM?

Az AMP technológia hozzásegít minket ahhoz, hogy mobilon is gyors és felhasználóbarát weboldalunk legyen. A nagy kérdés az, hogy a jelenlegi oldalunk mobilbarát kódolású-e vagy sem. Ha igen és a betöltődési ideje 1 másodperc körül van, akkor nem érdemes váltani. Sebesség terén nem fogunk vele sokat nyerni. Egyéb téren viszont az AMP korlátozott tudása miatt, inkább negatívan fog minket érinteni. Ha viszont nem fektettünk eddig nagy hangsúlyt a mobilos megjelenésre, akkor érdemes ezt az utat választani, ahelyett, hogy nekiállnánk az egész honlapot reszponzívvá és ezáltal mobilbaráttá tenni.

Kicsit úgy tűnhet, hogy nem tartom egy jó ötletnek és technológiának, de ez nem így van. Kivácsian várom, hogy merre fog fejlődni és milyen új lehetőségeket épít bele a Google. Azzal mindanyian egyetérthetünk, hogy a mobiloké a jövő és így előbb vagy útobb a hangsúly át fog helyeződni az asztali számítógépekről a mobiltelefonokra. Az AMP technológia is ennek a bizonyítéka.Ossza meg ismerőseivel, ha tetszett!