Az utóbbi időben eléggé felkapott lett az ux design és az ui design fogalma. Ha esetleg még nem halott volna róla, akkor semmi baj. Olvasse el a bejegyzésemet és többet megtudhat az ux designról és az ui designról is.

Ux és az ui design jelentése és használata

Ux design jelentése Mi az ui design Sikeres weboldal feltételei Kinek éri meg

Az utóbbi időben eléggé felkapott lett az ux design és az ui design fogalma. Ha esetleg még nem halott volna róla, akkor semmi baj. Olvassa el a bejegyzésemet és többet megtudhat az ux designról és az ui designról is.

MI AZ UX DESIGN JELENTÉSE?

Kezdjük először az ux designnal. Az ux design a user experience design rövidítése, ami magyarul felhasználói élmény tervezését jelenti. A felhasználói élmény fogalma elég tág. Ide minden bele tartozik, ami a felhasználót érinti egy adott weboldal böngészése közben. Ha a látogató azt érzi a honlap látogatása közben, hogy milyen egyszerű kezelni, könnyen áttekinthető és logikusan felépített, akkor jó munkát végzett az ux designer.

A megvalósítás során folyamatosan a felhasználók, azokon belűl is az általunk "kiválasztottak", vagyis a célcsoport igényei és elvárásai kell, hogy a középpontban legyen. Csak így tudjuk a lehető legjobban kiszolgálni az igényeiket.

Főbb feladatai közé az alábbiak tartoznak:

 •  Drótváz készítése
 •  Termék vagy szolgáltatás felépítése
 •  Tartalomfejlesztés
 •  Célcsoport meghatározása és elemzése
 •  Versenytársak figyelése és követése
 •  Navigációs térkép elkészítése
 •  Folyamatos tesztelés, mérés
 •  Együttmükődés a fejlesztőkkel és az ui designerrel
 •  A/B tesztek
 •  Követi a trendeket

Egy ux designer munkája leginkább a weboldal elkészülése után következik. Ekkor láthatjuk élesben, hogy amit kitaláltunk az mennyire mükődőképes. Ha nem müködőképes, akkor mi lehet az oka, ha viszontmükődik, akkor, hogyan lehet még jobb és hatékonyabb. Igazából ez egy véget nem érő munka.

Az ux design a user experience design rövidítése, ami magyarul felhasználói élmény tervezését jelenti. Minden bele tartozik, ami a felhasználót érinti egy adott weboldal böngészése közben.

MI AZ UI DESIGN?

Az ui design az angol user interface szó rövidítése és a felhasználó felület kialakítását jelenti. Fontos, hogy nem összekeverendő a grafikusi munkával. Annál többről van szó. Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, akkor az ui design feladata az, hogy a tartalmat és a már meglévő szerkezetet a látogatók számára a lehető legvonzóbb módon tálalja.

Főbb feladatai az alábbiak:

 •  Követni az aktuális webdesign trendeket
 •  Grafikai munkák
 •  Felhasználó felület megtervezése
 •  Reszponzív webdesign elkészítése
 •  Animációk kitalálása
 •  Együttmükődés a programozókkal


Amire nagyon kell figyelni, hogy a weblap egésze összhangban legyen. A színek, képek, különböző formák, tipográfia és minden grafikai elemnek egységben kell lennie. Csak így lesz eredményes a weboldal és csak így lesz jó felhasználó élménye a látogatóknak.

SIKERES WEBOLDAL FELTÉTELEI

Mint látható a felhasználó felület és a felhasználói élmény több helyen összekapcsolódik. Ahhoz, hogy a weblapunk sikeres legyen, mind az ux designnak, mind az ui designak rendben kell lennie. Ha a weboldal könnyen használható és logikusan felépített, de a látogatót a gyenge grafika miatt elnavigálnak róla, akkor az azt jelenti, hogy nem foglalkoztunk eleget az ui designnal. Ha viszont szép, de használhatatlan, akkor az ux design nem megfelelő.

Ezen kívül még érdemes az alábbiakra is odafigyelni:

FOLYAMATOS TESZTELÉS

A weblap kialakítása során már az oldal elkészülése közben is folyamatosan végezzünk teszteket. Mindig tisztába kell lennünk az oldalunk hibáival és tudnunk kell, hogy merre érdemes fejleszteni. Sajnos olyan, hogy tökéletes weboldal nincsen. Mindig lesz olyan látogató, akinek valami nem nyeri el a tetszését. Arra viszont törekedjünk, hogy az alapvető hibákat már a legelején szürjük ki és javítsuk is ki.

IGYENES SEO TIPPEK A GOOGLE ELSŐ OLDALÁHOZ
Ingyenes keresőoptimalizálási tippek amivel növelheti honlapja látógatóinak a számát.

Bővebben

KÖNNYŰ KEZELHETŐSÉG

A felhasználó élmény legfontosabb része a kezelhetőség. Ha itt megbukik a weblap, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem leszünk vele eredményes. Gondoljunk arra, hogy a célközönség minden tagja el kell, hogy boldoguljon az oldallal. Teszteltessük le a honlapot ismerőseinkkel.

CÉLJUK VAN A LÁTOGATÓKNAK

Ha valaki meglátogat egy weboldalt azt valamilyen céllal teszi. Információt keres. Arra törekszik, hogy ezt az információt megkapja. Elsősorban ezt keresi. A többi nem érdekli. Ha nem találja, akkor továbbmegy egy másik weblapra. Gondolkodjunk így is. Ne töltsük meg az oldalt felesleges információkkal. A lényeget emeljük ki.

NE LEGYEN TELE HIBÁKKAL A WEBLAP

Élesítés előtt teszteljük le a weboldalt különféle eszközökkel. Ne legyenek tele lassító tényezőkkel. A lassú weboldalakat a google kereső hátrébb sórolja és a felhasználók se fogják kivárni, amíg a weboldalunk betöltödik.

KINEK ÉRI MEG EZEKKEL FOGLALKOZNI?

Ügyfélhozó weboldal készítés
garanciával!


Egy céges weboldal ma már kötelező.
Mitől függ és mennyibe kerül egy minőségi céges honlap költsége?

Céges Weboldal készítés 2020Ön is szeretne profi céges weboldal tulajdonosa lenni kedvező áron? Kérje személyre szabott ajánlatomat most!Ossza meg ismerőseivel, ha tetszett!