Az utóbbi időben eléggé felkapott lett az ux design és az ui design fogalma. Ha esetleg még nem halott volna róla, akkor semmi baj. Olvasse el a bejegyzésemet és többet megtudhat az ux designról és az ui designról is.

Ux és az ui design jelentése és használata

Ux design jelentése Mi az ui design Sikeres weboldal feltételei Kinek éri meg

Az utóbbi időben eléggé felkapott lett az ux design és az ui design fogalma. Ha esetleg még nem halott volna róla, akkor semmi baj. Olvassa el a bejegyzésemet és többet megtudhat az ux designról és az ui designról is.

MI AZ UX DESIGN JELENTÉSE?

Kezdjük először az ux designnal. Az ux design a user experience design rövidítése, ami magyarul felhasználói élmény tervezését jelenti. A felhasználói élmény fogalma elég tág. Ide minden bele tartozik, ami a felhasználót érinti egy adott weboldal böngészése közben. Ha a látogató azt érzi a honlap látogatása közben, hogy milyen egyszerű kezelni, könnyen áttekinthető és logikusan felépített, akkor jó munkát végzett az ux designer.

A megvalósítás során folyamatosan a felhasználók, azokon belűl is az általunk "kiválasztottak", vagyis a célcsoport igényei és elvárásai kell, hogy a középpontban legyen. Csak így tudjuk a lehető legjobban kiszolgálni az igényeiket.

Főbb feladatai közé az alábbiak tartoznak:

 •  Drótváz készítése
 •  Termék vagy szolgáltatás felépítése
 •  Tartalomfejlesztés
 •  Célcsoport meghatározása és elemzése
 •  Versenytársak figyelése és követése
 •  Navigációs térkép elkészítése
 •  Folyamatos tesztelés, mérés
 •  Együttmükődés a fejlesztőkkel és az ui designerrel
 •  A/B tesztek
 •  Követi a trendeket


Egy ux designer munkája leginkább a weboldal elkészülése után következik. Ekkor láthatjuk élesben, hogy amit kitaláltunk az mennyire mükődőképes. Ha nem müködőképes, akkor mi lehet az oka, ha viszontmükődik, akkor, hogyan lehet még jobb és hatékonyabb. Igazából ez egy véget nem érő munka.

Az ux design a user experience design rövidítése, ami magyarul felhasználói élmény tervezését jelenti. Minden bele tartozik, ami a felhasználót érinti egy adott weboldal böngészése közben.

MI AZ UI DESIGN?

Az ui design az angol user interface szó rövidítése és a felhasználó felület kialakítását jelenti. Fontos, hogy nem összekeverendő a grafikusi munkával. Annál többről van szó. Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, akkor az ui design feladata az, hogy a tartalmat és a már meglévő szerkezetet a látogatók számára a lehető legvonzóbb módon tálalja.

Főbb feladatai az alábbiak:

 •  Követni az aktuális webdesign trendeket
 •  Grafikai munkák
 •  Felhasználó felület megtervezése
 •  Reszponzív webdesign elkészítése
 •  Animációk kitalálása
 •  Együttmükődés a programozókkal


Amire nagyon kell figyelni, hogy a weblap egésze összhangban legyen. A színek, képek, különböző formák, tipográfia és minden grafikai elemnek egységben kell lennie. Csak így lesz eredményes a weboldal és csak így lesz jó felhasználó élménye a látogatóknak.

SIKERES WEBOLDAL FELTÉTELEI

Mint látható a felhasználó felület és a felhasználói élmény több helyen összekapcsolódik. Ahhoz, hogy a weblapunk sikeres legyen, mind az ux designnak, mind az ui designak rendben kell lennie. Ha a weboldal könnyen használható és logikusan felépített, de a látogatót a gyenge grafika miatt elnavigálnak róla, akkor az azt jelenti, hogy nem foglalkoztunk eleget az ui designnal. Ha viszont szép, de használhatatlan, akkor az ux design nem megfelelő.

Ezen kívül még érdemes az alábbiakra is odafigyelni:

FOLYAMATOS TESZTELÉS

A weblap kialakítása során már az oldal elkészülése közben is folyamatosan végezzünk teszteket. Mindig tisztába kell lennünk az oldalunk hibáival és tudnunk kell, hogy merre érdemes fejleszteni. Sajnos olyan, hogy tökéletes weboldal nincsen. Mindig lesz olyan látogató, akinek valami nem nyeri el a tetszését. Arra viszont törekedjünk, hogy az alapvető hibákat már a legelején szürjük ki és javítsuk is ki.

CSAK A FELHASZNÁLÓK SZÁMÍTANAK

Weboldal készítés során gyakran eshetünk abba a hibába, hogy mindenki véleményét figyelembe akarjuk venni. Olyan weblapot szeretnénk készíteni, ami mindenkinek tetszik és mindenki szívesen látogatja. Erről tegyünk le. Csak a honlapról jövő látogatól viselkedése alapján finomítsuk az oldal egyes pontjait. Elvégre őket szeretnénk meggyőzni, hogy a termékünk jó lesz nekik.

WEBOLDAL LEGYEN SZÉP

Törekedjünk rá, hogy a kórnak megfelelő szintű grafikai megjelenéssel ruházzuk fel honlapunkat, A jó megjelenés minőségibb szolgáltatást sugall. Lehet, hogy van még mit finomítani az oldalon, de a látogatók sokkal elnézőbbek és türelmesebbek lesznek, ha minőségi weboldalra érkeznek. Ráadásul ha meg nem találnak mükődésbeli hibát, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy a látogatóból ügyfél lesz.

EGYSZERŰSÉGRE VALÓ TÖREKVÉS

A látogatók többsége az egyszerűbb és könnyebben kezelhető weboldalakhoz szokott. Ne törekedjünk arra, hogy megújítjuk a webet. Legyünk újítóak és kreatívak, de csak óvatosan. Mindig annyit tegyünk hozzá az aktuális honlapunkhoz, hogy az mindenki számára kezelhető és átlátható legyen.

KÖNNYŰ KEZELHETŐSÉG

A felhasználó élmény legfontosabb része a kezelhetőség. Ha itt megbukik a weblap, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem leszünk vele eredményes. Gondoljunk arra, hogy a célközönség minden tagja el kell, hogy boldoguljon az oldallal. Teszteltessük le a honlapot ismerőseinkkel.

CÉLJUK VAN A LÁTOGATÓKNAK

Ha valaki meglátogat egy weboldalt azt valamilyen céllal teszi. Információt keres. Arra törekszik, hogy ezt az információt megkapja. Elsősorban ezt keresi. A többi nem érdekli. Ha nem találja, akkor továbbmegy egy másik weblapra. Gondolkodjunk így is. Ne töltsük meg az oldalt felesleges információkkal. A lényeget emeljük ki.

NE LEGYEN TELE HIBÁKKAL A WEBLAP

Élesítés előtt teszteljük le a weboldalt különféle eszközökkel. Ne legyenek tele lassító tényezőkkel. A lassú weboldalakat a google kereső hátrébb sórolja és a felhasználók se fogják kivárni, amíg a weboldalunk betöltödik.

KINEK ÉRI MEG EZEKKEL FOGLALKOZNI?

Válasz az, hogy mindenkinek. Ha csak egy kis cége van, akkor is érdemes olyan céget megbíznia weboldalával, aki ért az ui designhoz és az ux designhoz is. Lehet, hogy kicsit többet kérnek el a weboldal karbantartásért, de ez idővel megtérül. Azokat a cégeket, akik nem hajlandóak haladni a korral és nem hajlandóan pénzt költeni a weblapjukra, idővel lekörözi a konkurencia.

Ön is szeretne profi céges weboldal tulajdonosa lenni kedvező áron? Kérje személyre szabott ajánlatomat most!


Örök kérdés, hogy milyen a jó logó.

A logó a márkaépítés alapja, amely segít a vállalkozás üzenetének a célcsoporthoz való eljuttatásában.
Valamint a cég identitását is tükrözi. Vonzó a megjelenése miközben célja is van.
 

Mitől lesz jó egy logó?Ossza meg ismerőseivel, ha tetszett!

Letisztult, reszponzív és egyedi weboldal készítés korszerű megoldásokkal. Keressen bizalommal.

ajánlatkérés