Weboldal készítés legolcsóbb formája a weboldal sablonok vásárlása. Olcsó és jó megoldás is ez egyszerre? Nézzük meg, hogy milyen előnye és hátránya vannak.

Weboldal sablonok (templatek) használata

Mik azok a weboldal sablonok Weboldal sablonok előnyei Weboldal sablonok hátrányai Következtetés

Weboldal készítés legolcsóbb formája a weboldal sablonok vásárlása. Olcsó és jó megoldás is ez egyszerre? Nézzük meg, hogy milyen előnye és hátránya van a sablonok vásárlásnak.

Weboldalt kétféleképpen hozhatunk létre. Vagy gyorsan szinte napok alatt weboldal sablonok segítségével vagy lassan egyedi webdesign készítésével. Most bemutatnám, hogy a weboldal sablonok használata milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.

MIK AZOK A WEBOLDAL SABLONOK?

Weboldal sablonoknak hívjuk azokat az előre megtervezett és lekódolt template-ket, amiket csak meg kell vásárolni vagy letölteni és pár beállítás után már kész is az oldalunk. Ha rákeresünk az interneten, akkor több ilyen oldalt is lehet találni. A két legismertebb ezek közül: 

Weblap sablonnak nevezzük, azokat az oldalakat, amelyek már előre el vannak készítve és ingyen vagy nagyon olcsón beszerezhetjük őket. themeforest, templatemonster.

WEBOLDAL SABLONOK ELŐNYEI

Én nem nagyon szeretem a weboldal sablonokat és nem is így készítem a weboldalaimat, de azért vannak előnyei és bizonyos eseteknem ajánlatos használni őket.

NAGYON OLCSÓK

Az egyedi webdesign elkészítéséhez képest szinte ingyen be lehet szerezni őket. Ráadásul léteznek ingyenesek is. Ha vásárolni támad kevünk, akkor is a legdrágább 60 USD Dollár között van. Ennyi pénzért egy tehetséges designer meg se nyitja a Photoshopot. Akinek tehát nagyon nincs pénze kifizetni a grafikust, annak mindenképpen megéri venni egy sablont.

ELŐRE TELEPÍTETT

A sablonok között rengeteg olyan van, amit az általunk preferált CMS (tartalomkezelő rendszer) motorjára írtak, így azzal se megy az idő, hogy a sablont hozzáigazítsuk. Ezek természetesen drágábbak kicsit, de még mindig nagyon olcsóak.

KEVESEBB IDŐT VESZ IGÉNYBE

Az előzőek alapján ezt a pontot szinte nem is kell magyarázni. Előre meg van írva, be van állítva, szinte már csak rá kell menni a telepítés gombra és feltölteni a képeket és a szövegeket. Ebbe volt egy kis túlzás, de a legtöbb sablon esetében tényleg minimális idő kell ahhoz, hogy elkészítsük a weboldalunkat.

SOK KÖZÜL VÁLASZTHATUNK

Weboldal sablonok egyik legnagyobb erénye, hogy az őket árusító oldalon rengeteg található szinte minden kategóriába. Legalább órákat lehet azzal eltölteni, hogy a leginkább nekünk megfelelőt kiválasztjuk. Mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelőt. Ráadásul nem csak az aktuális trendeknek megfelelő sablonok vannak, hanem minden féle.

KÖVETI A TRENDEKET

Mint ahogy írtam, a weboldal sablonok között vannak modernebbek is, így a weboldalakat kevésbé ismerő látogatókkal el tudjuk hitetni, hogy a mi weboldalnuk egyedi tervezésű. Vannak tényleg nagyon jól eltalált sablonok.

WEBOLDAL SABLONOK HÁTRÁNYAI

A fentiek alapján talán jó választásnak is tünhet a weboldal sablonok használata, de nézzük meg, hogy milyen hátrányai is vannak. Mert vannak és nem is kevés. Érdemes ezeket átgondolni, mielőtt vennénk egy sablont olcsón.

NEM EGYEDI ÉS NEM SZEMÉLYRESZABOTT

Hát igen. Bármennyire is jó sablont választunk az teljes mértékben nem fog a cégünkre vagy a szolgáltatásunkra illeszkedni. Nem nekünk tervezték, hanem mindenkinek, így elsősorban a nagyközönség izlését tükrözi. Lesznek olyan pontok, amiknél megszólalnuk: "Jaj de kár, hogy ezt se tudja." vagy "Mi ezt másképp csináltuk volna.",

MÁS IS HASZNÁLJA

Igen így van. Attól még, hogy megvettük az még nem lesz csak a miénk. Ahogy minekünk tetszett, úgy a konkurenciának is elnyerheti a tetszését. Egyszer találkoztam egy olyan esettel, amikor két cégnek, akik ráadásul konkurenciák voltak, ugyanazt a sablont választották. Ez egy nagyon kellemetlen helyzet. Pláne ha egy látogató veszi észre. Ő nem tudja, hogy ki másolt kit. Valószinűleg senki nem másolt senkit, csak mind a ketten ugyanazt a sablont vették.

SOK EGY KAPTAFÁRA KÉSZÜL

Ha belenézünk a sablonokba, akkor egy idő után feltünhet, hogy túl nagy különbség nincs köztük. Más betűtípus, más szín de eléggé egy kaptafára készülnek. Néha, néha bele lehet futni egy-egy egyedibb darabba, de a legtöbbre nem ez a jellemző. Sok eléggé unalmas és megszokott. Tehát sablon.

GYENGE KÓDOLÁS

Ez a másik legnagyobb probléma a weboldal sablonok használatakor. Mivel azért készítik őket, hogy hamar gyorsan sok felhasználó megvegye, ezért a kódolással nem foglalkoznak. Sok munka átírni, optimalizálni és legfőképpen megérteni az adott fejlesztő kódját. Ide tartoznak a keresőoptimalizálási és elavult kódolási problémák is.

NEHÉZ TOVÁBBFEJLESZTENI

Ez kapcsolódik az előzőhöz. Egy rossz minőségű kódba nagyon nehéz kibővíteni, mert vagy át kell írni az egészet vagy abban a rossz stílusban kell tovább dolgozni. Mondanom se kell, hogy egyik se túl jó megoldás. Ha újra kell írni, akkor mi értelme a sablon vásárlásának. Ha pedig rossz kódot folytatunk, akkor mi értelme az oldalnak.

NINCS SEGÍTSÉG

Mi történik, ha hibát talál a sablonba és nem tudja kijavítani. Szerencsés esetben a sablonnak van támogatása és ott angolul tud segítséget kérni. Reméljük, hogy válaszolnak és gyorsan. Ha meg ingyenes töltöttük le, akkor csak magunkra számíthatunk.

KÖVETKEZTETÉS

Mindenki maga dönti el, hogy szerinte érdemes-e sablont vásárolni és használni? Senkit se akarok lebeszélni róla, mert mindenki maga ismeri, hogy milyen anyagi helyzetben van. Csak egyet gondoljunk meg. Ha veszünk egy sablont és nem boldogulunk vele, akkor mit tudunk csinálni? Valószinűleg pár hónapnyi internetes keresgélés után elmegyünk egy profi webes céghez, ahhol egy teljesen új oldalt fogunk csináltatni, mert a sablon átírása ugyanannyi költség lenne.Ossza meg ismerőseivel, ha tetszett!