Google Tanterem (Classroom): tökéletes megoldás távoktatásra

Tanárnak lenni ezekben az időkben talán a legnehezebb feladatok közé tartozik. A digitális oktatás hirtelen elengedhetetlenül fontossá vált, ami sokak számára rengeteg nehézséget hozott. Szerencsére a Google minden tanárra gondolt a Google Tanterem szolgáltatásaival.

A Google Classroomról

Pont olyan, mintha a hagyományos tanítást az internetes térbe vetítenénk, csak nem kell hozzá elhagynunk a lakást.

Google Tanterem előnyei

Az utóbbit azért emelem ki, mivel nemcsak hivatalos tanárok tudják használni, hanem azok, akik különórákat tartanak, esetleg online oktatnak.

Végtelen számú kurzusok

Ha G Suit for Education fiókkal jelentkezünk be, akkor a kurzusok száma végtelen. Amennyiben a Gmail-es megoldást választjuk, összesen 100 kurzusra tudunk jelentkezni.

Összekötés más Google szolgáltatásokkal

Ennyi minden bizonnyal több mint elegendő. A Google rendszerének hála össze tudjuk kötni más szolgáltatásokkal: Gmail, Google Naptár, Google Drive. Ez még könnyebbé teszi azt, hogy tanárként a felhőben tároljuk a legfontosabb adatokat és a leadandó anyagot.

Sok diákkot lehet bevonni

Szintén előny, hogy sokkal több diákot tudunk bevenni egy online terembe, mintha az iskolában kéne dolgoznunk. A Gmail-es megoldássál 250 személy, a G Suite-tal pedig 1000 személy tartózkodhat a virtuális térben, amibe a tanár is beletartozik.

Telefonon és tableten is elérhető

A Google Tanterem egyik legnagyobb előnye, hogy akár telefonon (google play, appstore) is használhajtuk, így nem vagyunk az asztali számítógéphez kötve.

Google Classroom telefonon is elérhető

Google Classroom hátrányai

Ahogy minden programnak és felületnek, úgy a Google Tanteremnek is vannak bizonyos hátrányai. Ezek elsőre nem tűnnek fontosnak, de mindenképpen említésre szorulnak.

Nincs videókonferencia

Egyik ilyen hátrány, hogy nincs lehetőségünk videókonferencia tartására a felületen belül. Itt csak szöveges formában tudunk kommunikálni a diákokkal. Amennyiben hívni is akarjuk őket, érdemes egy másik alkalmazást letölteni.

Gmail fiók hátránya

A szülők általában szeretnek értesülni arról, hogy miként teljesít a gyerekük. Ha az iskola rendelkezik G Suite for Education fiókkal, akkor automatikus összefoglaló mailt küldhetünk, így azonnal értesülnek a tanuló jegyeiről és feladatairól.

Ha Gmailt használunk, akkor csak a manuális megoldás marad, tehát egyesével kell ezeket megírnunk. 

15GB felett már fizetnünk kell

Másik hátránya, hogy a Google tárhelyeket mindig figyelembe kell venni. Egy regisztrációhoz 15GB áll a rendelkezésünkre, ha ezt túllépjük, akkor fizetnünk kell érte. Szerencsére a dokumentumok bőven elférnek itt, viszont, ha sok órát tartunk, és rengeteg képes anyagot mentünk el, akkor gondolnunk kell egy esetleges előfizetésre is.

Ha összességében nézzük meg az előnyöket és a hátrányokat, akkor azt kell mondanom, hogy érdemes használni.

Ráadásul a kezelőfelület egyszerűsége a legbátrabbaknak is menni fog, tényleg csak egy kis gyakorlás kell hozzá. Mire létrehozzuk az általunk tartott összes kurzust, addigra profik leszünk!

Google Tanterem bejelentkezés és kurzus létrehozása

A Google Classroom elérhető számítógépről és telefonról is, így választhatunk, hogy hol szeretnénk használni. Amennyiben hosszútávon akarunk az online oktatásban részt venni, úgy mindenképpen szükségünk lesz egy számítógépre, már csak a kényelem szempontjából is.

Első lépésként nyissuk meg a böngészőnket, ahol most a Chrome a legjobb megoldás. Itt bejelentkezünk a saját Google-fiókunkba.

Megnyitjuk a Google Tanterem oldalát. Ha a jobb sarokban a fiókunk képét látjuk, akkor a Google Classroom bejelentkezést is letudtuk. Nem kell újra regisztrálnunk, hiszen, ahogy fentebb említettük, a platformok összeköttetésben vannak.

Válasszuk ki a nevünk mellett levő + jelet. Itt két lehetőség jelenik meg, a Jelentkezés a kurzusra és a Kurzus létrehozása. Tanárként válasszuk a másodikat.

Felugrik egy biztonsági ablak, csak akkor tudunk tovább menni, ha elfogadjuk.

Kurzus létrehozása - Google Tanterem

Most végre elkészíthetjük az első kurzusunkat. Ehhez a következő adatokat kell megadni:

  •  Kurzus neve
  •  Fejezet
  •  Tárgy
  •  Terem

Ha ezeket kitöltöttük, akkor menjünk rá a létrehozás gombra, és máris megkapjuk az első kész kurzusunkat!

A kurzus különböző beállításai

Még nem dőlhetünk hátra, hiszen fel kell tölteni adatokkal a termet, ehhez az oldal négy fő területet kínál fel:

  •  Fal
  •  Feladatok
  •  Személyes
  •  Érdemjegyek

Ezeket a fenti fülekre kattintva érjük el.

Kurzus beállításai - Google Tanterem

Fal

A Fal akár üzenőfal is lehetne, a tanárok és a diákok is tudnak szöveges bejegyzéseket közzétenni. Tökéletes a gyors kommunikációhoz, főleg akkor, ha valami fontos információt kell mindenkivel közölnünk. Amit itt kiírunk, azt az egész osztály látja. Dolgozatokat, közelgő határidőket rögzíthetünk az oldal tetején, hogy senki se tudja véletlenül elfelejteni a beadandót.

Végtelen számú kurzusok

A Feladatok oldalon teszteket és feladatokat tudunk közzétenni, amihez kell majd a Google Drive. Az a legjobb, ha minden feladathoz dokumentumot rendelünk hozzá, így a diákok kényelmesen bele tudnak írni. Tehetünk fel diákat, táblázatokat és Google Űrlapokat is. Ezen a fülön tudjuk ellenőrizni, hogy a diákok milyen feladatokat végeztek el, és ellenőrizhetjük a válaszokat is.

Akár ütemezett bejegyzéseket is készíthetünk, így könnyebb lesz előre dolgozni. Ha például minden reggel 8-kor akarjuk megosztani az adott feladatokat, akkor nyugodtan elkészíthetjük a hétvégén, nem kell minden reggel a számítógép előtt ülnünk. Ráadásul azt is kiválaszthatjuk, hogy mely tanulók lássák a feladatot.

Személyek

A Személyek fülnél egy listánk lesz, ami a tanárokat és a diákokat tartalmazza. Fontos megjegyezni, hogy a meghívható személyek száma a Gmail esetében naponta 100 emberre korlátozódik. Ha ennél többet szeretnénk meghívni, akkor térjünk vissza az első fülre. Itt, a kurzus neve alatt találunk egy kódot, amit elküldhetünk a diákoknak. Ezzel a kóddal korlátlan mennyiségű tanuló tud a kurzushoz csatlakozni. A végleges névsor a Személyes fülön lesz látható.

Tanulók meghívása - Google Classroom

Érdemjegyek

Az Érdemjegyek fület a diákok nem érik el, mivel ez az elektronikus napló. Az osztályzatokhoz szükségünk lesz egy CSV táblázathoz, ahol minden tanuló a saját jegyeit tudja nyomon követni.

Google Classroom: Extra beállítások, lehetőségek

Ha nem elégszünk meg az alap lehetőségekkel, akkor a fiókunk mellett válasszuk ki a beállítások menüpontot.

Itt megváltoztathatjuk a kurzus nevét, készíthetünk róla leírást. A diákok meghívásához itt tudjuk kimásolni a meghívólinket, de a kódot is megjeleníthetjük.

A Fal beállításainál több érdekességet is találunk. Eldönthetjük, hogy ki tehessen közzé bejegyzéseket, és a törölt elemeket is láthatóvá tehetjük, persze, csak a tanárok számára. Ez az opció azért jó, mert így a diákok jobban viselkednek, elkerülhetjük vele a viccelődéseket.

Ha szeretnénk törölni egy kurzust, akkor azt a Google Tanterem kezelőfelületén tehetjük meg. Kattintsunk rá a jobb felső sarokban található három függőleges vonalra, majd válasszuk a Kurzusok lehetőségét. Itt kiválasztjuk a törölni kívánt kurzust, rákattintunk a sarkában lévő három pontra, majd az archiválás lehetőségére. Ezután az Archivált kurzusok közé kerül, ahonnan még visszaszerezhetjük, főleg, ha véletlenül rossz kurzust törlünk.

A diákok ugyanezeket a lépéseket kiválaszthatják a leiratkozás lehetőséghez, így törölhetik magukat egy kurzusról.

További ingyenes eszközök a távoktatáshoz

Tény, hogy a Google Tanterem használatához ismernünk kell a Gmail és a Drive opcióit is. Szerencsére a legtöbben napi szinten használjuk, így nem jelent túl nagy kihívást. A repertoár azonban itt még nem ér véget, több ingyenes eszköz is a rendelkezésünkre áll.

Google Űrlapok

Az egyik legismertebb, a fentebb is említett Google Űrlapok vagy más néven Google Forms.

Lényegében ez az egyik legsokoldalúbb szolgáltatás, amit használhatunk kérdőívek, regisztrációs és kapcsolatfelvételi űrlapok, tesztek és dolgozatok létrehozásához is.

A létrehozásuk után elküldhetjük e-mailen, beágyazhatjuk a weboldalunkra, vagy akár a Tanteremben is kitehetjük. Nem kell hozzá külön regisztrálni, azonban, ha sablonokra vágyunk, akkor angol nyelvre kell állítanunk a fiókunkat. Amennyiben saját magunk akarunk létrehozni, úgy maradhat továbbra is magyar.

Innentől kezdve olyan kérdéseket szúrunk be, amilyet szeretnénk. Lehet ez kitöltendő válasz, vagy adhatunk meg bizonyos opciókat is.

Az benne a legjobb, hogy végig minimalista a kinézete, így könnyen kezelhető, nem kell hozzá programozónak lennünk. Ráadásul a diákok is hamarabb elvégzik, mint egy esetleges Word dokumentum által leírt tesztet.

Bővebben

Prezi és Loom

Ha nem akarunk 1 hónapba belezsúfolni mindent, akkor a Loom nevű alkalmazással egyszerre felvehetjük a kameránk és a számítógépasztal képét is, így prezentáció helyett magyarázó videókat készíthetünk, amit a Youtube-ra beágyazva a diákok is megnézhetnek.

Discord

Az benne a legjobb, hogy több termet is nyithatunk, így akár az összes osztályunkkal tudunk rajta kommunikálni.

A hátránya, hogy minden diákot egyesével kell rá meghívni, viszont, ha egyszer csatlakoznak a Discordra, akkor bármikor beléphetnek az órára. Nemcsak az órákon lehet használni, hanem játékokhoz és beszélgetéshez is. Ráadásul készíthetünk egy külön tanári csoportot, így a kollégáinkkal is könnyebben tartjuk rajta a kapcsolatot, ráadásul teljesen ingyenes, ami a többi alkalmazásról nem mondható el.


Ossza meg ismerőseivel, ha tetszett!