Szeretne saját weboldalt? A Wordpress weboldal készítés nagyon jó választás. De mik az előnyei és a hátrányai?

Wordpress weboldal készítés. Mennyibe kerül és miért is jó választás?

Aki az elmúlt csaknem 20 évben kacérkodott a saját honlap készítésének gondolatával, valószínűleg találkozott már a "WordPress" kifejezéssel. Az alábbi cikkben minden alapkérdésre választ találhatunk a WordPresszel kapcsolatban.

Mi is az a Wordpress?

A tartalomkezelőket azért alkották meg, hogy a lehető legegyszerűbben tudjunk tartalmat létrehozni a weboldalunkra, illetve később frissíteni a már meglévőket. A WordPress és hasonló szoftverek segítségével

programozói ismeretek nélkül is összerakhatunk egy weboldalt, majd könnyűszerrel testre szabhatjuk azt.

Már a telepítéshez is rengeteg ingyenesen elérhető videós és szöveges anyagot találhatunk az interneten.

Ha nagyon nem értünk hozzá, némi idő és energiaráfordítással akkor is installálhatjuk a programot a számítógépre. Ha nincs ilyesmihez türelmünk, érdemes lehet szakemberhez fordulni egy WordPress weboldal készítés miatt. Erre a későbbiekben még visszatérünk!

WordPress honlapkészítés térhódítása

A WordPress története 2003-ban indult. A jelentős elterjedése előtt mindenféle internetes megjelenéshez programozót kellett keresni. Ide tartoztak a blogok, termékek vagy szolgáltatások ismertető honlapjai, de a webshopok is. A nagyon elvetelmült felhasználók akár saját maguknak is lefejleszthették a kívánt internetes megjelenést, bár ez volt a legidőigényesebb dolog akkoriban, amit csak tehettek az önjelölt szakemberek.

Ingyenes, de eléggé korlátozott megoldások közül is lehetett válogatni, mint például a blog.hu, eoldal.hu és társaik, de havidíjas weboldalkészítő eszközökkel is lehetett találkozni – utóbbiak már természetesen a fizetős kategóriába tartoztak.

A kétezres évek első évtizedében azonban ez a fajta függőség megszűnt: már nem kellett programozót vadászni ahhoz, hogy saját weboldalunk legyen. Megjelentek a CMS-ek, azaz a tartalomkészítő szoftverek. A maguk egyszerűségével és könnyű kezelhetőségükkel könnyen maguk alá gyűrték az imént említett lehetőségeket – az idő múlásával és az igények nagymértékű változásával lassan

az ingyenes, de jócskán korlátozott szolgáltatást nyújtó weblapkészítő honlapok is feledésbe merültek.

A WordPress-szel azonnal telepítés után nekiláthatunk a munkának. Létrehozhatunk új bejegyzéseket egy szövegszerkesztő felületen, feltölthetünk képeket, videókat és más fájlokat, hozzáadhatunk új felhasználói fiókokat, újabb termékeket helyezhetünk el a webshopban.

Bár számos CMS létezik, nem a véletlennek köszönhető, hogy éppen a WordPress az, ami ekkora népszerűségnek örvend. Sokan a Facebook felhasználásnak egyszerűségéhez hasonlítják a telepítés utáni WordPress használatot. És ez sem véletlen!

Wordpress weboldal készítés előnyei

Wordpress weboldal készítés előnyei

Ingyenes CMS

Illetve: ingyenes és nem is. Bár magát a WordPresst ingyenesen le tudjuk tölteni, néhány járulékos költséggel számolnunk kell. Ezt azért nem írhatjuk teljes mértékben a WordPress weboldal készítés számlájára, mert

minden más típusú weboldal esetében is ugyanúgy felmerülnek legalább ilyen mértékű költségek – ezeket nem lehet kikerülni.

Milyen extra költséggel számolhatunk?

Nem kell programozói tudás a WordPress-hez

Ahhoz, hogy egy jól működő weboldalt építsünk fel, nem szükséges programozói ismeretekkel rendelkezni – ennek ellenére jó, ha minél inkább igyekszünk képben lenni az aktuális trendekkel. Ha nincs időnk és affinitásunk megtanulni a legszükségesebb dolgokon túl némi extrát, érdemesebb a megfelelő szakemberhez fordulni.

Egy hozzáértő szaki munkájára fordított pénznek a többszöröse fog nagyon hamar a bankszámlánkon landolni bevételként – ezen nem érdemes spórolni.

Áttekinthető felület, könnyű használat

Ha túl vagyunk a telepítésen, bejelentkezés után azonnal elkezdhetjük használni a weboldalt, megkezdhetjük a tartalmak feltöltését. A felület egy ideje már magyar nyelven is elérhető, így még profi angolosnak sem kell lenni ahhoz, hogy elhelyezzük a szövegeket és egyéb tartalmakat a honlapunkon.

Egy logikusan felépített felület köszönt a bejelentkezés után, ahol a legalapvetőbb beállításokat el tudjuk végezni. Beállíthatjuk továbbá a weblap megjelenését, kioszthatjuk a felhasználói jogosultságokat. Ehhez még mindig nincs szükség különösebb programozói ismeretekre.

Ha vállalkozásunk számára elegendőek a legalapvetőbb funkciók, akkor néhány nap, néhány hét alatt beletanulhatunk egy WordPress alapú weboldal kezelésébe. Azért ebben az esetben nem szabad nagy csodát várni, itt is érvényes ugyanis az a filozófia, hogy amennyi munkát és szakértelmet teszünk bele valamibe, annyi hasznot várhatunk belőle vissza.

Ergo, ha nagyobb hozzáértéssel állunk a website készítéshez, nagyobb profitra számíthatunk idővel. De akkor is, ha felbérelünk egy szakértőt a munka elvégzésére. :)

Ha valami komolyabban törjük a fejünket, mint az alapok, a WordPress honlapkészítés akkor is jó megoldás lehet ez a felület. Mivel nyílt forráskóddal álmodták meg a létrehozói, így a programozáshoz némiképp értők is bátran módosíthatják az elképzeléseknek megfelelően. Rengeteg bővítmény, sablon és plugin áll rendelkezésre.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a keresőoptimalizálás fontosságát sem. Ehhez is több remek lehetőséget biztosít a WordPress, pluginek formájában.

Új funkciókat adhatunk weboldalunkhoz

Az előzőekben említettük a pluginokat, bővítményeket, ezeket most egy kicsit alaposabban járjuk körbe. Van ezek között néhány olyan, ami jelentősen megkönnyíti egy vállalkozó életét – és persze kiaknázza a WordPress weboldal készítés lehetőségeit is.

A plugineknek, bővítményeknek köszönhetően számos új funkcióval bővülhet a site: ilyen például az automatikus számlakiállítás, a keresőoptimalizálás, vagy akár a szövegszerkesztő felülethez tartozó bővítmény. Telepítésük szintén nem igényel szaktudást.

Több bővítmény ingyenesen tölthető le a WordPress plugin könyvtárából.

Az összetettebb bővítményekért fizetni kell, de funkcióik értéke bőven megéri az árukat. Ezeknek általában havidíjas vagy egyszeri díjazású árazásaik vannak.

Alap keresőoptimalizálásban segítségünkre lesz

A keresőoptimalizálás elsősorban inkább a tartalomgyártó SEO ismereteitől és azok alkalmazásától függ, azonban a WordPress megadja az ehhez szükséges technikai hátteret. Egy beépülő modulnak köszönhetően könnyebb eleget tenni a keresőoptimalizálás irányelveinek, így csak néhány kattintásra vagyunk attól, hogy a SEO-s beállítások is a helyükön legyenek.

Rengeteg időt lehet ugyanis megspórolni a Yoast SEO vagy a SEOPress pluginokkal.

Ezek automatikusan elkészítik az oldaltérképet, valamint jól bánnak az átirányításokkal és a metaleírásokkal is. Nem elhanyagolható továbbá, hogy tanácsokkal látnak el minket a szöveges tartalmak megalkotásához.

A WordPress alapszelleme: a nyílt forráskód

Hogy megértsük, mi ebben olyan szuper, érdemes említést tenni a kétféle forráskódról: vannak nyílt és zárt forráskódú szoftverek.

Zárt forráskód esetén nem változtathatóak meg jogtisztán a programok egyes összetevői, míg a nyílt forráskód pontosan ezt teszi lehetővé. Ebben rejlik tehát az utóbbi lényege: a szoftver licencének tulajdonosa széles körben ad engedélyt arra, hogy a kódot megismerjék és megváltoztassák más hozzáértők.

Ez a mechanizmus tette lehetővé, hogy egy több százezer főből álló fejlesztői és felhasználói közösség építse még napjainkban is a WordPresst.

Ezért van az is, hogy a WordPress honlapkészítés ilyen széles körben ilyen jól tud működni.

A fejlesztők újabb és újabb funkciókat építenek be a programba a nyílt forráskódnak köszönhetően, az esetleges hibák kijavítása is rendkívül gyorsan végbe megy, valamint nagyon gyakran kap frissítést a szoftver. Ezen kívül számtalan fórumon lehet segítséget kérni a WordPress használatához.

Miért is válasszuk a Wordpress weboldal készítést?

Mennyire népszerű a WordPress?

A weboldalkészítésben és üzemeltetésben érintett felhasználók és cégek mintegy 40%-a a WordPresst használja website-jaihoz. A világ webshopjainak mintegy harmada használja ezt a programot.

Ha az alapvető funkciókkal és használattal kapcsolatos információt keresünk, vagy, ha elakadtuk egy bonyolultabb folyamatban Wordpress weboldal készítés közben, találhatunk hozzá legtöbbször ingyenes segítséget.

A WordPresst csaknem 20 éve fejlesztik – emiatt is az egyik legmegbízhatóbb CMS-nek számít.

Wordpress weboldal készítés hátrányai

Kissé hihetetlen ennyi előny mellett, de mint a legtöbb dolog, úgy a Wordpress honlapkészítés folyamatában is felfedezhető néhány hiba és hátrány.

A legtöbb problémára általában könnyű megoldást találni, ennek ellenére mégsem mehetünk el szó nélkül mellettük.

Sérülékenység

Pont a legnagyobb előnye az egyik legnagyobb hátránya is a WordPress-nek, ezt pedig a nyílt forráskód. A szórakozni vágyó hackereknek nyitott ajtót jelenthet ez a fajta átjárhatóság, ám kellő elővigyázatossággal tehetünk munkálkodásuk ellen.

Az első, amit tehetünk, hogy megbízható tárhelyszolgáltatót választunk.

Olcsó húsnak ugyanis ebben az esetben is híg lehet a leve, nem érdemes azt az évi pár ezer forintot a tárhelyvásárlásnál megspórolni. Alaposan informálódjunk azzal kapcsolatban, hogy egy-egy szolgáltató milyen biztonsági extrákat tud nyújtani a megvásárolni kívánt csomagban.

A második, amit tehetünk, hogy megbízható helyről szerezzük be a bővítményeket és a témákat.

Abból, hogy mennyi hozzászólás és vélemény érkezik az adott bővítményhez, már nagyságrendileg le lehet szűrni a forrás megbízhatóságát. Ha külső oldalról vásárolunk plugint vagy sablont, járjunk utána, hogy mennyire megbízható a weblap, illetve webshop. Ha közvetlenül a fejlesztőtől vesszük meg a kiegészítőt, akkor a legkisebb a biztonsági kockázat.

A problémák legnagyobb részétől már azzal megszabadulhatunk, ha nem engedjük, hogy túl sokszor próbáljanak meg bejelentkezni a weboldalra.

Érdemes elrejteni a bejelentkezési felületet is.

Az automatikusan működő robotok számtalan belépési jelszót végig próbálgatva juthatnak be a weboldalunkra – ezt nevezik brute force támadásnak. Ezért kell letiltani a többszöri próbálkozás lehetőségét.

Használjunk biztonságos jelszavakat, ezeket pedig időnként változtassuk meg. Vannak komplex jelszógenerálók a neten, érdemes lehet ezekkel trükközni.

Időbe és energiába kerül, hogy jól megismerjük a WordPress felületét

Mint minden másnak a megtanulására, erre is időt kell szánni. Gyorsabb, mint elsajátítani egy komplett programnyelvet, de nem tudjuk megúszni ezt a folyamatot.

Ha nincs időnk és/vagy kedvünk mindehhez, forduljunk szakértőhöz, aki megoldja helyettünk a WordPress weboldal készítés problémáit.

A nem kompatibilis pluginek/modulok

Előfordulhat, hogy a bővítmények nem mindig kompatibilisek egymással, ez pedig ott jöhet elő, amikor bővítményt bővítményre halmozunk. Ha két hasonló funkciót ellátó plugint telepítünk, általában nem működnek megfelelően a szoftverek, ennek pedig mi látjuk a kárát. Kerüljük a rossz minőségű bővítményeket is.

Egy weboldal folyamatos frissítést és karbantartást igényel.

Nemcsak, hogy érdemes, hanem ma már kötelező rendszeresen friss és új tartalmakat megosztani azon a honlapon, ami által bevételt várunk. Ha ebben segítségre van szükségünk, a legjobb helyen járunk!

Milyen nagy cégek használják a WordPresst?

A világon számos nagy cég és híresség szavazott bizalmat a WordPress-nek. Néhány érzékletes példaként elég említeni a Techcrunchot, a Sony-t vagy a BBC Amerikát, de a Fehér Ház weboldala is WordPress alapokon nyugszik.

Kiknek és milyen célra érdemes a Wordpress-t választani?

Röviden: bárkinek, akinek weboldalra van szüksége, mint ahogyan a fenti felsorolásból látható. Bővebben pedig kiváló felület lehet blogoláshoz, bemutatkozó- vagy céges weboldalnak, szervezetek számára, de készíthetünk landing page-t vagy felépíthetünk a WordPress segítségével egy komplett webshopot is.

Wordpress weboldal készítés árak

Természetesen lehet ingyen és olcsón is weboldalunk, de ha egy csepp jó érzés van bennünk, ezeket a lehetőségeket inkább felejtsük el.

Megrendelők és ügyfelek abban a minutumban fognak tovakattintani az oldalunkról, amint meglátják, hogy hogyan van összetákolva egy ingyenes "valami" segítségével.

A WordPress weblap készítés árait nagyon nehéz hasraütés-szerűen behatárolni. Főként azért, mert minden ügyfél más, minden elképzelés más, és minden weboldalkészítő más és más árakon dolgozik. Átlagolni szinte lehetetlen.

Kérjünk konzultációt ingyenesen és ez alapján döntsünk.

Mennyi idő alatt készül el a Wordpress weboldal?

Ez szintén nagyon változó, egyéni igényektől függ. Egy általános szabály azért mégis van: ahol túl kevés időt mondanak, onnan érdemes lelépni!

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a Wordpress?

A Wordpress a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer (más néven CMS), amivel a weboldalunk tudjuk létrehozni és a későbbiekben a tartalmakat frissíteni.

Miért is ilyen népszerű?

Azért a legnépszerűbb a Wordpress CMS, mert már csaknem 20 éve fejlesztik és nagyon sok cég foglalkozik azzal, hogy sablonokat vagy pluginek készítenek hozzá. Így gyakorlatilag már szinte minderre találunk kész megoldásokat. Persze, ahhoz, hogy az úgy is működjön és úgy is nézzen ki a weblapunkon, érdemes profi webes segítségét kérni.

Kinek ajánlott a Wordpress honlapkészítés?

Szinte mindenkinek. Egyszerű és összetett honlapokat, blogokat, sőt még webshopot is lehet vele készíteni.

Milyen nagy cégek használják a Wordpresst?

A Wordpress erejét és hozzáértő kezekben való biztonságos műkődését a legjobban pár ismert márka Wordpress-es weboldalának felsorolásával lehetne a legjobban bizonyítani. Csak pár példa a nagyvilágból: Sony, BBC vagy a Fehér Ház weboldala.

Kell fizetni a Wordpress CMS-ért?

Az alap Wordpress CMS-ért nem kell fizetni, ingyenes. Ahhoz, hogy ezen a tartalomkezelő rendszeren olyan oldal fusson, amilyet szeretnénk, érdemes prémium sablont vásárolni vagy valamilyen fizetős oldalépítőt beszerezni és azzal felépíteni a weboldalt. Ezek mindegyike fizetős.

Miért éri meg velem együtt dolgozni?

Jogosan merül fel ez a kérdés. Nem szeretnélek azzal untatni, hogy leírom, amit a többi weboldalon is találhatsz, hogy minőségi munkát végzek és garantálom a sikert. Minden webes oldalán ilyet infokat lehet találni.

Ha olyan webess szakemberre van szüksége, aki Önnel együtt sikerre viszi a weboldalát, akkor keressen meg.


Ossza meg ismerőseivel, ha tetszett!