A tartalomkezelő rendszer vagy más néven CMS (content management system), röviden a weboldalon lévő tartalom kezelésére szolgál. De természetesen ennél azért többről van szó. Nézzük át egy kicsit bővebben, hogy miért is jó nekünk.

Mi is az a tartalomkezelő rendszer (CMS)?

MIÉRT IS JÓ ÖNNEK A CMS? A TARTALOMKEZELŐ RENDSZER ELŐNYEI MELYEK A LEGGYAKORIBB CMS-EK? ÉN A CONCRETE5 CMS-EL DOLGOZOK

CMS jelentése

A tartalomkezelő rendszer vagy más néven CMS (content management system) röviden a weboldalon lévő tartalom kezelésére szolgál. De természetesen ennél azért többről van szó. Nézzük át egy kicsit bővebben, hogy miért is jó nekünk és hogy általánosságban milyen plusz lehetőségeket biztosít nekünk.

MIÉRT IS JÓ ÖNNEK A CMS?

Ahogy a bevezetőben említettem a CMS fő feladata az, hogy a weboldalon lévő tartalmakat Ön is tudja szerkeszteni, módosítani. Ez óriási könnyebbséget jelent, hiszen nem kell minden apró változtatás miatt a weboldal készítő céggel vagy személlyel felvenni a kapcsolatot.

Gondoljunk bele, ha mondjuk Önnek hétvégén eszébe jut, hogy valamit le kellene frissíteni sürgősen a honlapon, akkor mit tud csinálni? Ha nincsen tartalomkezelő rendszer hozzákötve a weboldalához, akkor szinte biztos, hogy hétfőig várni kell, míg a frissítést elkészítik Önnek. Ez nem túl jó igaz? Viszont, ha rendelkezik CMS-el, akkor Ön is szerkeszteni tudja a honlapot, így csak be kell lépnie az adminisztrációs felületre és a szükséges módosításokat el is tudja végezni.

Ez a fő előnye a CMS-nek. Ezen kívül még sok mindenért érdemes ezt választania.

A TARTALOMKEZELŐ RENDSZER ELŐNYEI

Az alábbiakban bemutatom Önnek, hogy milyen előnyei vannak a CMS használatának. Ezek az előnyök mindegyik tartalomkezelő rendszerre érvényesek.

KÖLTSÉGHATÉKONY

Mivel Ön is el tudja végezni a tartalmi változtatásokat és nem kell külön fizetni ezekért a változtatásokért, így rendkívül költséghatékony és hosszú távon bőven behozza a weboldal készítés díját.

EGYSZERŰ A HASZNÁLATA

A legtöbb tartalomkezelő rendszer használata elég egyszerű és a webfejlesztő a weboldal készítés után megmutatja, hogy hogyan kell használni, akkor már mi magunk is tudjuk használni. Az esetek többségében csak kisebb változtatást akarunk elvégezni, mint pl. a szövegek és a képek szerkesztése. Arra tökéletesen alkalmas.

Ha már komolyabb változtatást szeretnénk, akkor mindenképpen konzultáljunk a webesünkkel, hogy mit lehet az adott cms-be és mik azok a változtatások, amiket csak ő fog tudni elvégezni.

A tartalomkezelő rendszer vagy más néven CMS (content management system) röviden a weboldalon lévő tartalom kezelésére szolgál. De természetesen ennél azért többről van szó.

INGYENES ÉS SZABADON FELHASZNÁLHATÓ

A legtöbb ma népszerű cms, azért is népszerű mert ingyenes. Nem kell külön pénzt áldozni arra, hogy megvegyük a felhasználási jogokat. Letöltjük és olyan weboldalt készítünk vele, amilyet csak akarunk. Ez a webfejlesztési költségen is meglátszik. Ha olyan weboldalt vagy webes alkalmazást akarunk készítettni, ami teljesen egyedi és csakis ránk van szabva, akkor jóval többet kell érte fizetnünk.

Az ingyenes cms-ek ugynevezett nyílt forráskódú cms-ek. Ez azt jelenti, hogy mi magunk is belenézhetünk és ha elég tudással rendelkezünk, akkor módosíthatunk is rajta.

AZ ADOTT KOR IGÉNYEIHEZ IGAZÓDIK

A mai webes világ egyre gyorsabban fejlődik. Minden kornak megvannak a maga trendjei, amiket mindenki követ. Gondoljunk csak bele, hogy még pár éve nem is tudtuk mi az a reszponzív weboldal. Ma már meg mindenki ilyen weboldalt szeretne.

Ezeket a trendek vagy inkább igényeket a tartalomkezelő rendszernek is támogatnia kell, ha versenyben akar maradni a többiekkel szemben.

SOK KIEGÉSZÍTŐ, PLUGIN VAN HOZZÁ

Szüksége van egy funkcióra? Ha saját fejlesztésű rendszert használna, akkor ki kellene fizetnie a feljesztési költséget és várnia kellene míg elkészül. Ez az ingyenes cms-eknél másképp mükődik.

A készítőik abból élnek, hogy a rendszert ingyen használhatjuk, viszont a jobb kiegészítőket pénzért árulják. Ezek a kiegészítők mivel mindenki számára elérhetőek, így nagyon olcsók. Ráadásul rengeteg ingyenes is van köztük.

FOLYAMATOSAN FEJLŐDIK

Az idő előrehaladtával a cms-ek folyamatosan fejlődnek. Új és egyre hatékonyabb funkciókkal lesznek gazdagabbak. A fejlesztő csapat folyamatosan vizsgálja, hogy a felhasználóknak mikre van szükségük és hogy milyen tapasztalatuk van a rendszerrel kapcsolatban.

Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy mindig telepítjük a legfrissebb változatot és használjuk az újdonságokat.

SOKAN FEJLESZTIK

A tartalomkezelő rendszerek mögött komoly fejlesztői csapat áll. Ők minden nap azért dolgoznak, hogy az adott cms rendszert biztonságossá és a felhasználói igényeknek megfelelővé tegyék. Ráadásul nekünk ezért fizetni se kell.

Ha saját rendszert használnánk, akkor nekünk is fenn kellene tartani egy csapatot, akinek folyamatosan az lenne a dolga, hogy a rendszerünket fejlesztik, javítják és a bejövő problémákat feldolgozzák. Erre nem sok mindenkinek van kapacitása.

SOKAN HASZNÁLJÁK

Nyugodtan használhajtuk bármelyik tartalomkezelő rendszert. Nem fogjuk megbánni. Rajtunk kívül még nagyon sokan használják ugyanazt szerte a világba. Így nyugodtan mondhatjuk, hogy kiforrott rendszerekről beszélünk, amík rendesen ki vannak tesztelve.

MELYEK A LEGGYAKORIBB INGYENES CMS-EK?

Nagyon sok ingyenes tartalomkezelő rendszer közül választhatunk. Az alábbiakban felsorolom a legismertebbeket közülök.

WORDPRESS

Ha valaki egy kicsit is belemélyett a weboldal készítés világába, akkor biztos találkozott már ezzel a CMS-el. Alapvetően blogolásra találták ki, de az idő folyamán teljes értékű weboldal készítő rendszerré nőtte ki magát, Rengeteg téma és kiegészítő érhető el hozzá. Ez a legelterjedtebb.

Bővebb információ az alábbi linken található.

JOOMLA

Ezt a tartalomkezelő rendszert már egyből weboldalak tartalomkezeléséhez írták. Sok tartalom esetén ajánlatos a használata. Főleg közepes szintű vállalatok alkalmazzák. Admin felülete kevésbé felhasználóbarát, mint például a Wordpress.

Az alábbi linken tudunk jobban tájékozódi róla.

DRUPAL

A Joomla-hoz hasonló tartalomkezelő rendszer, de az elején több szaktudást igényel, viszont, ha már elmerültünk benne és jól megismertük, akkor kényelmes a használata.

További információ a hivatalos oldalon található.

 

ÉN A CONCRETE5 CMS-EL DOLGOZOK

Amikor kiválasztottam azt a CMS-t, amivel majd foglalkozni akarok, akkor végignéztem az összeset, de valahogy egyik sem fogott meg igazán. Nem éreztem, hogy ez tényleg egy olyan rendszer, amit nyugodt szívvel oda tudok adni az ügyfélnek. Illetve ami neki is kényelmes lesz és magától, az én segítségem nélkül is el tud vele boldogulni.

Ekkor találkoztam a concrete5-val. Ez  a tartalomkezelő rendszer pontosan olyan, mint amit elvártam tőle. Kényelmes a használata, egyértelmű az ügyfeleknek és még ráadásul nagyon jól lehet benne az egyedi design alapján a weboldalakat készíteni.


Egy profi weboldal ma már szinte kötelező.
Mitől függ és mennyibe kerül egy minőségi honlap költsége?

Weboldal készítés árak 2023-banOssza meg ismerőseivel, ha tetszett!