Az SSL tanusítványok (HTTPS tanusítványok) digitális aláírást tartalmaznak és titkosítja az összes kommunikációt a weboldal és a látogató között. Nyugodtan megadhatjuk az ilyen oldalakon az adatainkat, senki sem tudja majd ellopni.

Miért kötelező ma már https-re váltani?

Mi az az SSL Https-re valtás előnyei Https-re valtás hátrányai Mit hozhat a jövő Akkor mit tegyünk

A Google folyamatosan törekszik arra, hogy a látogatókat a legjobban kiszolgálja. Ezért is tesz meg mindent azért, hogy a webeseket olyan irányba terelje, hogy a weboldalak a legjobb minőségűek legyenek és a lehető legbiztonságosabbak. Ennek egyik eredménye, hogy a honlapokat már http helyett https-el érdemes használni.

Az SSL tanusítványok (más néven HTTPS tanusítványok) digitális aláírást tartalmaznak és titkosítja az összes kommunikációt a weboldal és a látogató között. Egyszerűbben fogalmazva nyugodtan megadhatjuk az ilyen oldalakon az adatainkat, senki sem tudja majd ellopni. Senki nem fog hozzáférni az adatainkhoz, így nem tudnak majd vele visszaélni.

MI AZ AZ SSL?

Az SSL, más néven  Secure Sockets Layer az a technológia, ami a böngésző és a szerver között adatok titkosításáért felelős. Azok a weboldalak a címében, amik rendelkeznek ilyen technológiával, a http helyett https szerepel. Az alábbi képen jól látható, hogy az én weboldalam már rendelkezik https-el és így biztonságos böngészést tesz lehetővé. Bővebben a google oldalán olvshatunk erről.

HTTPS-RE VÁLTÁS ELŐNYEI

A Google egyre jobban sürgeti a https-re váltást. Szerintük nemcsak a webshopoknak és az olyan weboldalaknak, akik bankártyás fizetést használnak lenne szükségük a https használatára. Gyakorlatilag mindenkinek érdemes a https használnia, aki biztonságban akarja tudni a felhasználók adatait. Ezen kívül még az alábbi előnyökkel is vannak:

JOBB HELYEZÉS A GOOGLE KERESŐBEN

Igaz, hogy soha senki sem fogja tudni, hogy a google kereső pontosan mi alapján rangsorol, de ha minden ismert feltételnek megfelel az oldalunk, akkor biztosak lehetünk a jó helyezésben. Az ssl titkosítás fontosságát pedig a google jelentette be, tehát biztos, hogy az oldalak rangsorolásakor ezt is figyelembe veszi. Lehet, hogy pont emiatt fogjuk megelőzni az egyik konkurenciánkat.

BIZALOM A FELHASZNÁLÓK RÉSZÉRŐL

Mit ahogyan írtam az SSL technológia védi a felhasználók adatait és nyugodtan böngészhetnek a weblapunkon, senki sem fogja ellopni az adataikat. Ez bizalmat ébreszt a látogatókban. Különösen azért, mert ahogy a lenti képen is látszik, a böngésző címsorában zölden ki van emelve, hogy "Biztonságos". Már csak ezért is érdemes használni.

KEDVEZÜNK A CHROME BÖNGÉSZŐNEK

Ahogy az életben is, úgy az internetes világban is sokat számít az első benyomás. Ahogy a látogató a weboldalunkra érkezik, egyből kialakul benne egy kép rólunk. Ha egy "szedett-vedett" honlap fogadja, akkor azt a következtetést fogja levonni, hogy a szolgáltatásunk is ilyen. Ha az oldalunk szép, modern, letisztult és könnyen is kezelhető, akkor rólunk is pozítiv lesz a véleménye. Törekedjünk az egyszerű, de mégis presztizs értékű honlapra, ha egyből bizalmat szeretnénk ébreszteni a látogatóinkban.

HTTPS-RE VÁLTÁS HÁTRÁNYAI

Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk ismernünk kell az átállással kapcsolatos problémákat és az esetleges negatív vonzatait. Bár ezek a hátrányok minimálisak az előnyökhöz képest.

KÖLTSÉGET JELENT

Oké rendben, hasznos nekünk, de vajon mennyibe kerül? Gondolom sokakban felmerül ez a kérdés. A jó hír az, hogy csak pár ezer forintba. A még jobb hír, hogy sok szolgáltató már a tárhellyel együtt biztosít ingyenes ssl-t is. Szolgáltatótól függ, hogy évente fizetni kell-e tovább érte vagy a tárhely éves díjába ezt már belekalkulálják. Vagyis kis költségráfordítást igényel.

NÉHA LASSABB LEHET, MINT A HTTP

Előfordulhat, hogy bizonyos esetekben a https-es betöltődés kicsit lassabb, mint a http-es, de ez csak minimális és elhanyagolható. 

WEBES SZAKEMBER KELL HOZZÁ

Sajnos nem egyszerű weblapunkat http-ről https-re állítani. Nem csak annyi, hogy megrendeljük a szolgáltatást. Az összes belső linket át kell állítani https-re. Itt gondolni kell a belső linkekre, a behúzott képekre, a stílusfájlokra és a különböző scriptekre is. 

Nagyon fontos még megjegyezni, hogyha átállítjuk a weblapot https-re, akkor csak onnan legyen elérhető. A "régi" http-s oldalról át kell irányítani, minden forgalmat az "új" https-es honlapra. Ha ezt nem tesszük meg, akkor könnyen duplikált tartalmat hozhatunk létre és az büntetéssel járhat. De ha nem is kapunk büntetést, a két külön linken futó oldal akkor is problémás keresőoptimalizálás szempontjából. Pl.: látogatottság megoszlik, nem egyértelmű mérés.

Így tehát jobb, ha ezeket a feladatokat inkább bízzuk webes szakemberre, nehogy emiatt veszítsünk el fontos pozíciókat a google találati listán.

MIT HOZHAT A JÖVŐ?

Mivel a Google a felhasználók biztonsága érdekében mindenképpen szeretné, hogy az összes weblap rendelkezzen https-el, így a Chrome 2017 októberétől tovább szigorítja a nem biztonságos honlapok jelzését a látogatók felé. Még a honlapra érkezés előtt jelzi nekünk, ha a keresett oldal nem biztonságos. Az alábbi gif jól szemlélteti, hogy pontosan mi várható:

 

Forrás: venturebeat.com

Ha hihetünk a hireszteléseknek, akkor később a biztonsági mutató piros háromszögre fog változni és a nem biztonságos felirat is a sokkal figyelemfelkeltőbb piros szint fogja kapni. Így már biztos, hogy jelentősen csökkeni fog a látogatottságunk. Ki szeretne egy olyan oldalon nézelődni, ahol ellophatják az adatait?

AKKOR MIT TEGYÜNK

A fentiek figyelembevételével szerintem túl sok kérdés nem maradt a válasszal kapcsolatban. Térjünk át minnél gyorsabban. A látogatók több bizalmat fognak szavazni nekünk, a google kereső is jobban fogja kedvelni a weboldalunkat és ráadásul még nem is kerül sokba.Ossza meg ismerőseivel, ha tetszett!