Az interneten online betűtípusok tömkelege van, ingyenesek, fizetősök, vagányak, visszafogottak, egyszóval: minden. Ha kipróbáljuk őket, akkor tapasztaljuk, hogy mindnek egyedi a stílusa, más a mérete és a vastagsága

Online betűtípusok: így keressünk szép betűket a weboldalunkhoz

Ha az internetre gondolunk, akkor azonnal cikkek tömkelege jut eszünkbe, és nem véletlenül. Az online térben található információ 95%-ban írott szövegként jelenik meg, csak ezután jönnek a képek és a videók. Hiába hallunk egyre többször a Youtuberekről meg az Instagram influenszerekről, az írás mégsem fog kimenni a divatból.

Innen jön az a következtetés, hogy a weboldalunk egyik alappillére éppen a tipográfia, mivel rengeteg funkciója van. Mik ezek?

 •  Esztétikailag vonzóak
 •  Széppé teszik a szöveg
 •  Olvasásra ösztönöznek

Senki sem akar majd egy olyan weboldalon időt tölteni, ahol úgy kell kibogarászni a szavak jelentését. Ez egyszerűen fárasztó, így az olvasó gyorsan tovább kattintana.

Mit érdemes tudni az internetes betűtípusokról?

Az interneten online betűtípusok tömkelege van, ingyenesek, fizetősök, vagányak, visszafogottak, egyszóval: minden. Ha kipróbáljuk őket, akkor tapasztaljuk, hogy mindnek egyedi a stílusa, más a mérete és a vastagsága. Megeshet, hogy a 16 pont az egyiknél kisebb, a másiknál pedig nagyobb lesz, így nevetségesen nézne ki egymás mellett.

Az sem mindegy, hogy az olvasó mekkorának látja, nem szeretnénk, ha nagyítót kéne használnia, ahogy azt sem, hogy leugorjon a képernyőről. Szerencsére könnyen lehet kategóriát felállítani, ami így nézne ki:

 •  talpas,
 •  talpatlan,
 •  lineáris,
 •  dekoratív,
 •  kézírás.

Ezek közül az első hárommal érdemes megismerkedni először, mivel ezt fogjuk használni, és fontos a közöttük levő különbség.

Lineáris, talpas és talpatlan betűtípusok

Talpas betűtípus

A talpas betűtípusokkal nyomtatott szövegben fogunk találkozni, újságokban, könyvekben és magazinokban. Az, hogy a betű száránál apró talpacskák vannak, segítik az olvasást, mivel vezetik a szemünket a papíron.

Rengeteg ízléses betűtípusa van, azonban amennyire ezek hasznosak nyomtatva, annyira árthatnak egy weboldalon alkalmazva.

Ha csak egy szabályt akarunk megjegyezni, akkor legyen ez: talpas betűt sose válasszunk online felületre! Ha nagyon ragaszkodunk hozzá, akkor maximum a címben jelenhet meg.

Tipikus talpas fontok:

 •  Georgia
 •  Dorid Serif
 •  Merriwheather
 •  Times New Roman
 •  PT Serif

Talpatlan betűtípus

A talpatlan betűtípusok előnye, hogy kisebb méretben is olvashatóak maradnak, így a telefonok képernyőjén sem zavarják az ember szemét. Hosszabb szövegekhez is bátran használhatjuk, bár tartsuk észben a fentebb említett nagyítós példát.

A talpatlan betűket nyugodtan (vagy inkább kötelezően) használjuk a honlapokon és webshopokon. Modern, letisztult és egyszerű megjelenésük további olvasásra ösztönzi majd a látogatót.

Tipikus talpatlan fontok:

 •  Arial
 •  Montserrat
 •  Helvetica
 •  Open Sans
 •  Droid Sans
 •  Museo Sans
 •  Lato

Lineáris betűtípus

A lineáris talpas betűk mindig szögletes kinézetet kölcsönöznek a szövegnek, ami lehet egyedi megjelenés, azonban csak nyomtatásban nem fárad el tőle a szemünk. Sajnos a képernyőn nehezen olvashatóak, ezért maximum egy címsorban jelenhetnek meg. Amennyiben biztosra akarunk menni, akkor inkább kihagyjuk ezt a lehetőséget.

Tipikus lineáris talpas betűk:

 •  Arvo
 •  Roboto Slab
 •  Museo Slab
 •  Rockwell

IGYENES SEO TIPPEK A GOOGLE ELSŐ OLDALÁHOZ
Ingyenes keresőoptimalizálási tippek amivel növelheti honlapja látógatóinak a számát.

Bővebben

Megfelelő betűtípus kiválasztása

Amikor száz meg száz lehetőség közül kell választanunk, akkor hamar elveszíthetjük a fonalat. Ezért az első tanács az, hogy ne keressünk 2-nél többet. Ha eltérő betűtípusokat jelenítünk meg, akkor a weboldalon található összhang romlik. Az olvasó érezni fogja, hogy nem tetszik neki, amit lát, és ki fog lépni. Ez nem akarod, ugye?

Sokszor elég egyet választani a szép betűtípusok közül, és azt használni végig. Ilyenkor még mindig játszhatunk a félkövér és dőlt lehetőséggel, vagy a méretét is változtathatjuk.

Már biztosan többször hallottuk azt a tanácsot, hogy

a kevesebb néha több,

és ez a weboldalnál is teljesen igaz. Az a legjobb, ha az egyszerűség elvét követjük, mivel a dekoratív vagy kézírásos betűtípusok nehezen olvashatóak.

Minél egyszerűbb, annál jobb!

Elég, ha egy betű szépen néz ki?

Tény, hogy az egyszerű dolgok szépek is lehetnek, azonban itt most nem ez az elsődleges. Érdemes összehasonlítani pár talpatlan lehetőséget, mert azt fogjuk tapasztalni, hogy nincsen akkora különbség köztük, hogy az egyiket szépnek, a másikat pedig csúnyának kéne titulálnunk.

Mindig a könnyű olvashatóságra törekedjünk.

Ezt úgy tudjuk elérni, ha nem akarjuk elvonni a látogató figyelmét a különböző kanyargós betűkkel. Érdemes a törzsszövegre koncentrálni, mivel ez tartalmazza a legfontosabb információkat. Itt bevethetünk különböző extra trükköket, mint például a betűk vonalainak a vastagsága, valamint a középvonal és a betűvonal közötti távolság. Azok a jó szövegek, amikre a szellős jelzőt tudnánk ragasztani.

Magyar nyelv támogatása

A magyar nyelv gyönyörű, hihetetlen, hogy 14 magánhangzót használunk! Ez azonban a betűtípusoknál is visszaköszön. Lehet, hogy te is láttál olyan oldalakat, ahol szépnek tűnő betűtípust használt a tulaj, azonban az ő és az ű teljesen eltért. Ennek az oka, hogy

nem minden font támogatja a magyar ékezeteket.

Ha biztosra akarsz menni akkor ezeket nézegesd:

 •  Open Sans
 •  Lora
 •  PT Sans
 •  Raleway
 •  PT Serif
 •  Roboto
 •  Montserrat
Magyar nyelv támogatása fontos a webfont kiválasztásakor

Hogyan válasszuk ki a megfelelő betűtípusokat?

A választás megkönnyítéséhez a weboldal különböző részeit külön kell megvizsgálni, főleg, ha nem ugyanazt a betűtípust akarjuk használni. Először vizsgáljuk meg a címet. Szerencsére a legtöbb cím nem hosszú, és a méret is lényegesen nagyobb. Ezt kihasználva választhatunk erőteljesebb fontot. A címsorok arra vannak, hogy felkeltsék a látogató figyelmét.

Ugyanez mondható el az alcímekről is. Az a jó, ha érzelmet adunk át velük, mivel sokan csak átfutják a szöveget, és először mindig az alcímeket fogják elolvasni. Nyugodtan válasszunk érdekesebb betűtípust, de csak akkor, ha olvasható, és szépen jeleníti meg az ékezeteket is. Azonban se a cím, se az alcím típusa ne menjen a szövegtörzs kárára, kombináljunk jól!

A kombinálás nem egyszerű feladat, pont ezért tanítják egyetemen. De nem baj, ha nincsen grafikus végzettségünk, mivel néhány trükkel könnyedén elboldogulunk ezzel a feladattal.

Ha biztosra akarunk menni, akkor ugyanabból a betűtípus-családból választunk.

Ezt a névben látjuk, és ezáltal lesz bennük annyi közös, hogy harmonikus hatást keltsenek. Jó példa lehet a Source Serif és a Source Sans. Előbbi talpas, így a címbe mehet, utóbbi pedig talpatlan, tehát a szövegtörzsben használhatjuk.

Már említettük, de az ismétlés a tudás atyja. Egy betűtípust is megváltoztathatunk a félkövér, dőlt és a méret cserélésével.

Hol keressünk fontokat (webfontokat) weblapunkra?

A keresés mindig jó eredményeket szül, de tudni kell, hogy merre keressünk. Ha rendszeres olvassuk a többi weboldalt, akkor biztosan vannak kedvenceink, így érdemes egy kis elemzést végrehajtani.

1. Keressük fel az a honlapot, ahol érezzük az összhangot, és tényleg szép betűtípusokat látunk.
2. Jelöljünk ki pár szót.
3. Jobb egérgomb.
4. Kattints a vizsgálatra.
5. Most megjelenik a forráskód, itt keresd a font-family elnevezést.
6. Ráadásként megnézheted a méreted, vastagságot és stílust is.

Betűtípus kereső és felismerő oldalak

A betűtípus felismerő oldalak akkor lehetnek leginkább a segítségünkre, ha félünk a forráskód használatától, és inkább hagyományos módon szeretnénk megközelíteni a dolgokat. Szerencsére, ha a CSS ijesztőnek tűnik, akkor még mindig használhatunk más alkalmazásokat.

what the font!

font squirrel

FontPair

Ha nem kész stílust akarunk másolni, hanem inkább saját magunk keresnénk, akkor marad a MyFonts.com oldala. Itt gyorsan és hatékonyan tudunk keresni, ráadásul az online betűtípusok mellé egy előnézetet is kapunk, hogy még idejében megnézhessük az esztétikát is. Mivel mi magunk adjuk meg a szöveget, így érdemes mindig magyar szavakat beírni.

Az a legjobb, ha az árvíztűrő tükörfúrógép kifejezést írjuk be, mivel ez az összes magyar ékezetet tartalmazza, és azonnal ki tudjuk szűrni, ha valamelyik hiányzik.

Különleges betűtípusok lelőhelyei

Vannak olyan weboldalak, amiknek különleges betűtípus az álma, mivel olyan témában írnak, amihez az passzol. Ez lehet geometriai, kézírásszerű, vintage vagy retró stílus. Tény, hogy mindig az olvashatóságnak kell első helyen állnia, de amennyiben a termékünkhöz passzolna a retró, akkor bátran éljünk a lehetőséggel. Minden bizonnyal az olvasóink is értékelni fogják, ha a font a témával is tökéletes összhangban van.

A Fontspace.com oldal a különleges betűtípusok hazája, itt ilyeneket fogunk találni. Megint írjuk be az összes ékezetet tartalmazó magyar szavunkat, és máris kezdődhet a válogatás.

kiválasztottam a legszebb betűtípust, mi jön ezután?

Ha úgy érzed, hogy megtaláltad álmaid betűit, akkor a tipográfia még nem ért véget. Most érkezett el a pillanat, hogy olvashatóvá és kellemessé varázsoljuk a szöveget. Ehhez be kell állítani az új fontot, és megnézni, hogy milyen hatást kelt az oldalunk. Figyeljük meg a sormagasságot és a betűméretet is.

Ha nagyon össze vannak nőve a sorok, akkor baj van, lazítsunk rajta.

Fontos megjegyezni, hogy a szövegek mellett képekre is szükséged lesz, így a bekezdéseket tudod velük támogatni. Mert ugye kellenek azok a bekezdések! Amennyiben azt látod, hogy szép a betűd, azonban az egész egy nagy bekezdés, akkor kezdj el entereket nyomni. Minél szellősebb a szöveg, annál könnyebben fogja tudni a látogató végigolvasni.

A tipográfiánál megszerzett tudás később is jól jöhet, ha például nyomtatott reklámanyagot, vagy valamilyen ajándékfüzetet készítünk. Ugyanúgy használhatjuk a prospektusokhoz és e-könyvekhez.

Igen, a tipográfia a barátunk, ne féljünk tőle! Neked van a kedvenced?

Ügyfélhozó weboldal készítés
garanciával!


Ossza meg ismerőseivel, ha tetszett!