Ingyenes, jogtiszta és jó minőségű képeket szeretne a weboldalához? Megmutatom, hogy melyik oldalakon érdemes körülnézni.

Ingyenes és jogtiszta képek letöltése: 10 legjobb oldal 2024-ben

Egy kép többet mond ezer szónál, ez pedig a weboldalakra is igaz. Sokan azt hiszik, hogy a fotók dekorációs célt szolgálnak, ezért néha beszúrnak egyet a sorok közé. Azonban a profik céltudatosan kezelik a megjelenítendő grafikát, ami helyettünk meséli el, hogy mivel foglalkozunk, vagy mit tudunk felajánlani az olvasónak.

Egy honlapon feltüntetett kép rengeteg dolgot megmutathat:

  •  illusztrálja a szöveget,
  •  érzelmet kelt a látogatóban,
  •  kihangsúlyozza az üzenetet,
  •  önmagában egyenlő a tartalommal.

Természetesen

kép és kép között is rengeteg különbség lehet,

pont ezért szoktuk azt tanácsolni, hogy az egyedi tartalom a legfelkapottabb. Ez a képeknél csak akkor járható út, ha van időnk fényképezni minden egyes bejegyzéshez, és olyan témában alkotunk, amihez könnyű elkészíteni egy ötlet beállítását. Gondoljunk csak arra, hogy a programozók most milyen nehéz helyzetbe kerülnek!

A neten található képek szabadon felhasználhatóak?

Erre a válasz kissé összetett, mivel letölteni ma már bármit le lehet, és még bajba se kerülünk. Azonban azt a képet mi már nem használhatjuk fel. Senki nem fog beperelni, ha beállítjuk a számítógépen háttérnek, azonban a weboldalunkon már nem jelenhet meg újra. Az sem ér, ha megváltoztatunk rajta pár elemet, vagy szerkesztünk rá szöveget. Miért?

Mert a képek szerzői jogvédelem alatt állnak

Ha belépsz a Google keresőbe, és rákattintasz egy képre, akkor alul te is láthatod, hogy ez a kép bizony rendelkezik jogokkal, amik nem hagyják, hogy bárki kedvére használja. Ráadásul az így szerzett képek mérete általában sokkal kisebb, és a minőségükben is találhatunk kifogásolni valót, biztosak lehetünk benne, hogy nem fog jól mutatni az oldalunkon.

Amennyiben mindenképpen ragaszkodunk az internetes képekhez, akkor csak két opciónk maradt: ingyenes letöltő helyet keresünk vagy fizetünk.

Pénzért is vehetünk jogtiszta képeket

Ma már könnyedén vásárolhatunk jogtiszta képeket. Ezeknek rengeteg előnyük van, az egyik és talán a legfontosabb, hogy kevés ember tölti le őket. Mivel sokan ragaszkodnak az ingyenes tartalomhoz, így biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk minden weboldalon az általunk is letöltött képekbe belefutni, ezáltal még egyedibb lesz a tartalmunk.

Shutterstock

123ft.com

top10 weboldal, ahonnan ingyen letölthetjük a képeket

Rengeteg lehetőségünk marad akkor is, ha inkább az ingyenes tartalmat keressük. Ezek a képek megállják a helyüket a blogok bekezdéseiben, és könnyedén alakíthatjuk a saját ízlésünk szerint. Ráadásul a lehetőségek folyton bővülnek, így mindenki megtalálja azt, amit tényleg keres. A legfelkapottabb letöltő oldalakon általában csak egy regisztrációra van szükség, és máris korlátlan kép áll a rendelkezésünkre.

Pixabay

Ügyfélhozó weboldal készítés
garanciával!

PEXELS

Unplash

FOTER

Picjumbo

StockSnap

Freeimages

Gratisography

New Old Stock

CANVA

Mire figyeljünk, amikor stock fotót választunk?

A fent említett honlapokon kívül még rengeteg lehetőség létezik. Azonban mielőtt bármit is letöltünk, jobb, ha meggyőződünk a jogi kérdésekről. Célszerű a weblap tájékoztatóját megkeresni, ahol pár kifejezés máris a segítségünkre lesz.

Attól, hogy valami jogdíj mentes, még nem biztos, hogy ingyenes.

A jogdíj kifejezés arra utal, hogy a megvásárlás után nem kell külön fizetni, ha több helyen is használjuk. Mi inkább keressünk Crative Commons kifejezést. Itt két kategóriát különítünk el, vannak teljesen szabadon felhasználható képek, és olyanok is, ahol egy hivatkozással kell utalni az alkotóra.

A letöltésnél azonban más tényezőket is figyelembe kell venni.

Először vizsgáljuk meg, hogy a kép milyen érzelmet kelt a látogatóban. Vannak olyan grafikák, amik nyugalmat sugároznak, mások cselekvésre buzdítanak. Az sem mindegy, hogy mennyire illik a cégünkhöz, így a komoly témák mellett nem érdemes viccelődni.

A kép színe is egy olyan kérdés, amit minden letöltés előtt végig kell gondolni. Ha nem fekete-fehérben utazunk, akkor válasszunk a színes és életteli fotókat.

Ezután nézzük meg, hogy mennyire valóságos. Sokszor túl jól öltözött modelleket kapunk, amik sehogy sem illenek bele a világ normalitásába, és lehet, hogy a látogatóban negatív érzéseket váltanak ki.

Letöltött képeket is érdemes optimalizálni

A letöltött képek gyakran akkorák, hogy hamar belassítanák a honlapunkat, így soha ne legyenek 200 KB-nál nagyobbak. Ha ezzel megvagyunk, akkor már fel is tölthetjük az új képünket.

IGYENES SEO TIPPEK A GOOGLE ELSŐ OLDALÁHOZ
Ingyenes keresőoptimalizálási tippek amivel növelheti honlapja látógatóinak a számát.

Bővebben


Ossza meg ismerőseivel, ha tetszett!