Jó weboldal? Akkor jó minőségű és optimalizált képek kellenek. A képek fontos építőelemei egy weboldalnak. Könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban tudjuk az információt eljuttatni a látogatókhoz.

Képek használata és optimalizálása weboldalra

Képek használata a weboldalon Képek optimalizálása a weboldalra

A képek fontos építőelemei egy weboldalnak. Könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban tudjuk az információt eljuttatni a látogatókhoz. Megfelelő képek használata esetén nemcsak érthetőbb lesz a mondanivalónk, de sokkal figyelemfelkeltőbb is. Ehhez viszont tudnunk kell, hogy hogyan használjuk a képeket a weboldalon és hogyan optimalizáljuk.

KÉPEK HASZNÁLATA A WEBOLDALON

Képeket legtöbbször azért használunk a weboldalon, hogy a termékünket, szolgáltatásunkat megismertessük a látogatóval. Tehát információt közlünk. De nemcsak azért érdemes képeket használni, hanem:

  •  Könnyebben el tudjuk juttatni az információt a látogatóhoz. Egy képet nem kell túlmagyarázni. Bárki aki ránéz, pontosan tudni fogja, hogy mit akarunk közölni vele.
  •  Hosszabb szövegek esetében megtöri a mondanivalót és így könnyebb lesz rávenni a látogatót, hogy végigolvassa a holnapra feltöltött tartalmat.
  •  dekorációként is használhatjuk: segítségével sokkal vonzóbb lesz a weboldalunk. Igényességet és profizmust sugalhatunk vele.

Ez viszont csak akkor lehetséges, ha tisztában vagyunk azzal, hogy hogyan használjuk a képeket.

A képek fontos építőelemei egy weboldalnak. Könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban tudjuk az információt eljuttatni a látogatókhoz.

NAGYON JÓ MINŐSÉGŰ KÉPEK

Ha használunk képeket a weboldalon, akkor csakis jó minőségű képekkel tegyük. A rossz minőségű képekkel épp az ellenkező hatást érünk el. A látogatók meggyőzése csakis tökéletes oldallal és ezzel együtt tökéletes képekkel lehetséges.

Ahogy mi is, úgy a látogatók is szeretik a szép és tartalmas képeket. Ha nem találunk megfelelőt, akkor vegyünk a neten. Nagyon olcsón lehet kiváló minőségű képeket venni. Én a képeim egy részét az istockphoto weboldalán vettem. Ez egy hosszútávú befektetés. Ennyit pénzt megér.

MEGFELELŐ KÉPEK HASZNÁLATA

Ha beillesztünk a saját honlapra egy képet azt ne csak azért tegyük, hogy feldobjuk az oldalunkat vagy hogy a folyó szöveget szétdaraboljuk és így könnyebb legyen olvasni. Azért tegyünk be elsősorban képet, mert a kép segít a szöveg megértésében, van mondanivalója.

Soha ne használjunk olyan képet ami nem illeszkedik bele a tartalomba. Azzal csak összezavarjuk a látogatókat. Ha nem tudunk megfelelő képet találni, akkor inkább ne is használjunk oda. Térjünk rá vissza később. Szerencsére a weben lévő tartalom bármikor módosítható.

NE ESSÜNK TÚLZÁSBA

Egy weboldalon a megfelelő helyekre beszúrt képet mind vizuálisan, mind tartalmilag növelni tudja a látogatók szempontjából a weboldal értékét. Figyeljünk arra, hogy a képek csak kiegészítik a mondanivalónkat, kivéve persze, ha képközpontú weboldalt készítünk. 

Elég egy oldalon belűl a tartalmi részt feldobni egy-két képpel. A sok kép használata helyett inkább törekedjünk arra, hogy a felhasznált képek minnél jobbak legyenek. 

AZÉRT A SZÖVEG SZÁMÍT ELSŐSORBAN

A képek használata közben ne feledkezzünk meg arról, hogy a weboldalt nemcsak a látogatóknak, hanem a google kereső számára is készítjük. Ne csak képeket használjunk, hanem mellette legyen értékes tartalom is, ami mind a látogatók, mind a google kereső számára előnyös.

FIGYELJÜNK A WEBOLDAL DESIGNJÁRA

Megtaláltuk a megfelelő képet? Jó minőségű és azt sugallja, amit szeretnénk? Illeszkedik a weboldalunk kinézetéhez? Nem. Akkor nincs mit tenni. Keresnünk kell tovább, A tökéletes képnek tökéletesen kell illeszkedni a weboldalunkba. Nem elég ha a kép tökéletes és a weboldal is tökéletes, a kettőnek együtt kell megfognia a látogatót. Ne sajnáljuk az időt. Keressünk addig amíg nem találunk igazán megfelelő képet.

KÉPEK OPTIMALIZÁLÁSA WEBOLDALRA

A weboldalon elhelyezett képek esetében kiritkus szempont az, hogy a felhasznált képek optimalizálva legyenek. Ha túl nagy méretű képeket használunk, akkor nagyon lelassítjuk a weboldalunkat. Ha viszont túlságosan lebutítjuk a kisebb méret miatt, akkor rosszul fog megjelenni a honlapon.

Képeket sokféleképpen optimalizálhatunk. Használhatjuk valamelyik képszerkesztő programot (pl.: Photoshop) vagy ha szeretnénk gyorsan és hatékonyan optimalizálni a képeket, akkor használjuk a tinypng.com weboldalt.

Google első hely megszerzése

Szinte naponta találkozok ilyen kérésekkel. Szeretnék egy új weboldalt, ami megfelel a mai trendeknek, keresőoptimalizált és a legerősebb kulcsszavakra az első helyre kerül, vagy legalábbis az első oldalra.
 

Jó helyezés a Google keresőben

A fenti kép 4 véletlenszerűen kiválasztott kép optimalizálásakor készült. Látható, hogy mindegyik képet jelentősen tudta csökkenteni. Ha ezzeket a képeket egyszerre használnám a weboldalon és nem optimalizáltam volna, akkor az oldalnak pluszba be kellett volna még töltenie 548 kb adatotot. Gondolom ezt nem kell ecsetelni, hogy mennyire lelassította volna.

Miután letöltöttük a képeket, érdemes egy pillantást vetni rájuk, hogy továbbra is megfelelő minőségűek és nem tömörítette be túlságosan.Ossza meg ismerőseivel, ha tetszett!

Letisztult, reszponzív és egyedi weboldal készítés korszerű megoldásokkal. Keressen bizalommal.

ajánlatkérés