Keresőmotor szóra mindenkinek elsőként a

Internetes keresők - van-e élet a Google keresőmotor mellett?

Keresőmotorok Keresők típusaiLegnépszerűbb keresőkKedvencem

Azzal mindenki tisztában van, hogy az Interneten ma már bármire létrehozhatunk weboldalt és egy bizonyos terméket vagy szolgáltatást cégek sokasága szeretne népszerűsíteni a felhasználók felé. Ez nincs másképp a keresőmotorokkal sem, habár erre a szóra mindenkinek elsőként a "Google" jut eszébe. Felmerül tehát a kérdés, vannak-e más kereső programok és vannak-e olyan jók mint a Google, esetleg jobbak?

A Google kereső népszerűségére az utóbbi időkben sötét árnyék vetült az adatlopási vádak miatt, ezért is érthető, ha elgondolkozunk egy másik keresőszolgáltatás használatán. Még talán az is előfordulhat, hogy a Google elérte népszerűségének csúcspontját?

Mik a keresőmotorok?

Internetes keresők, keresőmotorok

Internetes keresők, keresőmotorok

Milyen típusú keresők vannak?

Minden keresőmotornak rendelkeznie kell egy adatbázissal, értelemszerűen a keresési eredmények ezek közül fognak kikerülni. Ebből a szempontból két kategóriát különíthetünk el:

  • Keresőrobot-bázisú, illetve
  • Épített adatbázisok.

A keresőrobot-bázisú adatbázis működéséhez szükséges egy robot, amely felkeresi az interneten található legfrissebb tartalmakat és azokat letölti. A letöltött tartalmakat ezután indexálja, szakzsargonnal élve metaadatokkal látja el, amely által ezek a tartalmak elérhetőek lesznek egy keresés során. Ilyen kereső például a Google, Bing vagy a Yahoo!

Az épített adatbázisok esetében ezt a folyamatot humán erőforrás végzi el, tehát szünetmentes manuális beavatkozásra van szükség annak érdekében, hogy az adatbázis friss és naprakész maradhasson. Ilyen keresőre is van természetesen példa - pl Startlap, Hudir - habár ezek népszerűsége elenyésző az előbbiekhez képest. Ezeket másnéven tematikus kereső-nek is hívják.

Ma már nem csak organikus találatokat jelenít meg egy keresőmotor, van lehetőség PPC hirdetések elhelyezésére is, amit leggyakrabban Google Adwords használatával történik.

A legnépszerűbb internetes keresőK

Bing

A Bing kereső a Microsoft fejlesztése, 1998 óta van jelen. Nevét azonban csak a Live Search, Windows Live Search és az MSN Search után kapta. Népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy a Microsoft operációs rendszerrel futó eszközökön alapértelmezettként beállított kereső.

Ügyfélhozó weboldal készítés
garanciával!

Bing internetes kereső - gyönyőrű képek minden nap

Bing internetes kereső - gyönyörű képek minden nap

Yahoo!

Felhasználói felülete eltér az átlagostól, aktualitásokat találhatunk az oldalon, ezeket témákra szedve, akárcsak egy hírportál esetében. Vizuálisan több dolog is megragadja a szemünket, mondhatni a Yahoo! a keresés nélkül elénk teszi azt, amire nagy valószínűséggel rá is keresnénk.

DuckDuckGo

Ez a kereső a 2000-es években jött létre. Két különlegesség is jellemzi a kacsás keresőmotort.  Lassú piaci növekedés után 2013-ban a Snowden botrány után nőtt a népszerűsége, ugyanis ez azon ritka internetes keresők közé tartozik, amely nem tárol adatot a felhasználókról. Éppen ezért nagy népszerűségnek örvend azon felhasználók körében, akik szeretnék személyes adataikat biztonságban tudni. Emelett pedig több ismert keresőmotor adatbázisát használja, így biztosítva a felhasználóknak a legjobb eredményeket.

DuckDuckGo - a kereső kacsa

DuckDuckGo - a kereső kacsa

Baidu

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a feltörekvő kínai vetélytársát sem a Google-nek, hiszen jelenleg kb. 2 milliárdan használják ez a keresőmotort, értelemszerűen nagyrészt Ázsiában. Egy pekingi tech cég fejlesztése, mely leginkább internetes szolgáltatásokra és mesterséges intelligenciára helyezi a hangsúlyt. Jelenleg a világ második legnagyobb internetes keresőmotor, köszönhetően a magas lélekszámot tartogató piacnak.

A Baidu 2000-ben indult, mint internetes kereső, azonban ma már a piaci részesedése 14%. A jövőben mindenképp érdemes figyelni a Baidu és a Google közti különbségeket, tekintve a jelenleg is tartó kereskedelmi háborút Kína és az Egyesült Államok között.

Yandex

A listát egy orosz internetes kereső zárja, természetesen ebből is van saját verziójuk. Saját elmondásuk szerint a Yandex egy tech vállalat, amely gépi tanulás által fejleszt intelligens termékeket és szolgáltatásokat.

Oroszországban több, mint a piac felét uralja és gyakorta használt kereső a környező országokban is. Érdekessége, hogy rendelkezik felhő funkcióval is, ahol képeket, videókat és egyéb fájlokat is tárolhatunk.

Még rengeteg kisebb kereső létezik

Plusz egy tipp a Google keresőhöz

IGYENES SEO TIPPEK A GOOGLE ELSŐ OLDALÁHOZ
Ingyenes keresőoptimalizálási tippek amivel növelheti honlapja látógatóinak a számát.

Bővebben


Egy céges weboldal ma már kötelező.
Mitől függ és mennyibe kerül egy minőségi céges honlap költsége?

Céges Weboldal készítés


Hasonló bejegyzések:

Facebook borítókép és profilkép méret 2020

Google kép alapú keresés - útmutató és tippek ​​​​​Ossza meg ismerőseivel, ha tetszett!