Mit is jelent a reszponzív webdesign kifejezés? Miért is jó nekünk és milyen előnyei és hátrányai vannak?

Reszponzív webdesign előnyei és hátrányai

Reszponzív webdesign lényege Reszponzív webdesign előnyei Reszponzív webdesign hátrányai

A mai webes világban már szinte a csapból is az folyik, hogy reszponzív weboldal vagy reszponzív webdesign. De vajon mindenki tisztában van vele, hogy ez pontosan mit jelent, miért is jó nekünk és milyen előnyei és hátrányai vannak?

RESZPONZÍV WEBDESIGN LÉNYEGE

Régebben a weboldalakat csak asztali számitógépen nézték meg. Akkor elég volt egy méretre optimalizálni. Ez elég kényelmessé tette a weboldalak elkészítését. Ez a mai világban már nem járható út. Egyre több fajta kijelző jelenik meg, amin a weboldalunknak tökéletesen el kell futni. Ezekre nem lehet egyesével optimalizálni, mert soha nem végeznénk vele. Itt jön a képbe a reszponzív webdesign. Segítségével a felhasználó bármilyen méretű böngészön nézi az oldalt és bármilyen eszközön akkor tökéletes felhasználói élményben lesz része. Az eszköz lehet tablet, mobil vagy persze desktop is.

Régebben a mobilos oldalakat úgy jelenítették meg, hogy egy külön aldomainen futott egy új oldal. Ez ideiglenesen jó megoldás lehet, de mivel két weboldalt kell kezelni és karbantartani, így hosszú távon ez nem túl jó megoldás. A másik megoldás, hogy nem is optimalizálták. Ebben az esetben találkozhatunk olyan oldalakkal, ahol nekünk kell nagyítani ahhoz, hogy lássunk valamit az oldalból. Az ilyen honlapokat szoktuk azonnal bezárni.

A reszponzív webdesign minden fajta kijelzőt tud kezelni. Nincsenek megszabva méretek, így a még meg sem jelent kijelzőméreteken is rendben lesz a weboldalunk. Ez nagy biztonságot jelent az ügyfeleknek és a webdesignereknek is.

Reszponzív webdesign előnyei

KÉNYELMES ÉS ESZKÖZFÜGGETLEN

A látogatók a desktop nézetben már megszokott weboldallal találkoznak mobilon is. Egyből tudják majd mit hol kell keresni, hiszen már jártak az oldalon.

Webdesignereknek is könyebb dolguk van, mert csak egy weboldalt kell fejleszteni. Egyetlen forráskód van és bármilyen plusz funkciót vagy frissítést kell felrakni, azt csak egy helyen kell elvégezni. Így kevesebb a hibalehetőség is.

PROFI FELHASZNÁLÓI ÉLMÉNY

Ha jó webes szakemberrel készítetjük el a weboldalunkat, akkor az egyes böngészméretekhez képest is maximális felhasználói élményt kell kapnia. A felhasználók ezt is meg is fogják hálálni. Tovább maradhatnak a weboldalán és gyakrabban vissza is fognak térni. Ez a látogatószám és a mérési eredmények is alá fogják támasztani.

LÁTOGATOTTSÁG NÖVELÉS ÉS KERESŐOPTIMALIZÁLÁS

Mivel egy oldalról van szó és így egy URL-en van minden tartalom, így nem oszlik ketté a látogatótottság. Ez pedig mind a weboldal látogatottságának, mind a keresőknek jót tesz. Ráadásul ha külön mobil verziójú weboldalunk lenne azt a keresők nem néznék jó szemmel, hiszen gyakorlatilag az eredeti oldalt duplikálnánk le.

KÖLTSÉGHATÉKONY

Kevesebb költséggel jár az oldalon elvégzett változtatás, hiszen kevesebb munkát is igényel. Két weboldal helyett csak egynek a költségeit kell kifizetni.

Reszponzív webdesign hátrányai

LASSABB BETÖLTŐDÉS

A reszponzív webdesign lényege az, hogy bizonyos elemeket a kisebb böngésző nézetben elrejtünk, illetve módosítunk. Ebből viszont az is következik, hogy ugyanazt a kódot kell betölteni, mint nagyobb nézetben. Így sajnos elkerülhetetlen, hogy fölösleges dolgokkal lassítjuk az oldalunk betöltődési sebességét. Ez nem olyan nagy probléma, mint gondolnánk. Egy jó szakember tudja, annyira optimalizálni az oldalt, hogy ez fel se fog tünni a látogatóknak.

SZAKÉRTELEM ÉS IDŐ KELL HOZZÁ

Bár csak egy weboldalról van szó, de mivel figyelni kell az összes felbontást, így több időre is lesz szükség a reszponzív webdesign készítés során. Nem csak arra kell figyleni, hogy minden böngésző méretben jól jelenjen meg a weboldalunk, hanem arra is, hogy mindenhol tökéletes legyen a felhasználói élmény. Minden lehetőséget és minden megjelenített elemet a felhasználók elvárásainak megfelelően kell megjeleníteni.

Önnek van weboldala? Tökéletesen van optimalizálva mobilon is? Futassa le a google hivatalos mobil teszt oldalán.


Ajánlott bejegyzések:

Weboldal készítés árak 2020-ban

Facebook borítókép és profilkép méret 2020

Hashtag jel jelentése! #hashtagOssza meg ismerőseivel, ha tetszett!