A tökéletes FACEBOOKOS megjelenéshez elengedhetetlen a jó borítókép és profilkép beállítása. De mekkora méretűek legyenek? És van olyan ingyenes képszerkesztő, ami segít elkészíteni? Bejegyzésemből kiderül!

Facebook borítókép és profilkép méret - Ideális képméretek 2023

Azok akik valaha is foglalkoztak a Facebook képméreteivel, biztosan tudják, hogy ezek a méretek szinte állandóan változnak. Azonban nem csak számukra fontos, hogy milyen méretű egy Facebook borítókép, egy Facebook profilkép vagy, hogy mi az ajánlott Facebook hirdetési képméret 2020-ban.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a legfontosabb méreteket amelyeket a Facebook az oldaltulajdonosoktól elvár. Ezek a tippek és trükkök egyaránt hasznosak lehetnek a tapasztalt Facebook kezelők és a Facebook oldalakkal még csak most ismerkedők számára is. A képméretek száraz felsorolása helyett bemutatjuk, hogyan lehet legálisan, díjmentesen képeket szerezni az internetről, milyen programokat, alkalmazásokat használhatunk a képszerkesztés során és, hogy melyik területre mekkora képet érdemes készítenünk.

Tökéletes Facebook borítókép (cover) jellemzői

Azonban ha még csak most indítjuk a vállalkozásunkat, akkor igényes reklámhelyként is funkcionálhat ez a terület.

Írjuk hát ki ide, mivel foglalkozunk. Még a logónkat elsősorban a profilképen érdemes megjeleníteni, itt bátran felsorolhatjuk a szolgáltatásainkat, kiírhatjuk szlogenünket, mottónkat.

Tökéletes borítókép a facebookon: asztali és mobil készülékeken is jól jelenik meg.

Itt kaphat helyet egy ízléses kép vagy termékfotó esetleg egyedi grafika, amely összhangban van weboldalunkkal, termékeinkkel és szolgáltatásainkkal.

Facebook borítókép méret 2020-ban

Érdemes megjegyeznünk, hogy a Facebook borítóképet több célra is felhasználhatjuk:

 •  állandó, céges arculattal egybekötött márkaépítésre,
 •  ideiglenes események vagy promóciók megjelenítésére,
 •  termék vagy szolgáltatás népszerűsítésére.

Fontos azonban, hogy mindig valamilyen életérzést vagy hangulatot akarjunk közvetíteni ezzel a képpel. Feloszthatjuk több apróbb szekcióra, különböző képeket, szövegeket helyezhetünk rá vagy egyetlen nagy képre helyezhetünk el üzeneteket. A lényeg, hogy aki látja, maradjon meg a kép által közvetített üzenet.

A rendelkezésre álló helyet azonban úgy kell kihasználnunk, hogy a különböző felületeken csak megadott része lesz látható.

Még az asztali számítógépen a teljes: 820 x 312 pixel méretű képet láthatjuk, addig a mobilon csupán 640 x 360 pixeles terület látható ugyanebből a képből. Vagyis ezt a két felületet kell egyetlen képbe ötvöznünk a különböző biztonsági zónák kialakításával.

A kép két szélén 90-90 pixel széles rész ugyanis csak az asztali változatban jelenik meg, még az alsó és felső 24-24 pixel magas sáv csak a mobilon.

Borítókép és profilkép telefonon - Creative Site

Mobilon így néz ki a fenti borítókép. A lényeges információk jól látszódnak itt is.

Hogyan készítsünk Facebook borítóképet?

Választhatunk olyan asztali képszerkesztőt mint az Adobe Photoshop, a Corel Photo-Paint vagy a Gimp de akár olyan online eszközöket is segítségül hívhatunk, mint a Canva, a Snappa vagy a Bannersnack.

INGYEN SZERETNE JÓ KÉPEKET LETÖLTENI?
Bemutatom a 10 legjobb weboldalt, amit érdemes felkeresnie.

Bővebben

Milyen hibákat kerüljünk a borítókép készítésekor?

Azt gondolnánk, hogy Facebook borítóképet egyszerű készíteni. Azonban a legjobb képszerkesztő alkalmazások sem képesek pótolni a kreativitást és kiküszöbölni az "emberi jó ízlés" tényezőjét. Vannak ugyanis, akik egyszerűen összecsapott képeket választanak a borítóképre, amellyel csak saját vállalkozásuk minőségét degradálják.

Tipikusan fellelhető, rossz borítóképes megoldások:

 •  Honlap szöveges tartalmának elkészítése
 •  Képek vásárlása ha az ügyfél nem rendelkezik sajáttal
 •  Túlzsúfolt kép, elveszik azok lényege és üzenete,
 •  Nem olvasható felirat (pl. világos háttéren fehér betűk),
 •  Nem megfelelő képminőség (homályos, pixeles, elmosódott),
 •  Nem megfelelő arányú kép (az álló kép egy kis része kerül a borítóképhez),
 •  Mobilos változatban értelmezhetetlen a borítókép (lényegi részek lógnak ki),
 •  Paintben összetákolt, amatőr, elütő színekben pompázó szöveg kavalkád…

Ingyenes és legális képek keresése Facebook képekhez

Ha nincs jó minőségű saját képünk, akkor érdemes inkább képeket vásárolni olyan forrásokból, amelyek megbízhatóan legálisan forgalmaznak képeket, grafikákat vagy fotókat.

Szerencsére azoknak sem kell aggódniuk, akik nem szeretnének egy borítókép miatt előfizetni vagy bankkártya adatokat megadni egy külföldi (bár megbízható) oldalon, ugyanis léteznek teljesen ingyenesen felhasználható képadatbázisok is.

A legnépszerűbb fizetős képadatbázisok:

Facebook cover minta a freepik-ról.

Ezt az ingyenes borítókép mintát a Freepik-ről töltöttem le.

Legálisan felhasználható, jó minőségű, ingyenes képek:

Érdemes szétnézni az ingyenes és a fizetős oldalakon is. Nagyon jó ötleteket találhatunk, ami alapján már mi is el tudjuk készíteni a saját facebook borítóképünket.

Facebook profilkép méret

A Facebook borítókép mellett, a Facebook profilkép a legfontosabb képméret, amire a legtöbben kíváncsiak. Ez a négyzet alapú képecske ugyanis megjelenik a borítóképünk mellett az üzleti oldalainkon. Kör alakúra vágva pedig a hozzászólásainknál, a bejegyzéseinknél és a Messengerben is.

A profilképünk 160 x 160 pixeles minimális mérete mellett, ajánlott 180 x 180-as nagyságot használni, de ennél nagyobb, azonos oldalú képeket is feltölthetünk (akár 1000 x 1000 pixeleset is).

A céges adatlapoknál érdemes valami, a cég számára rendkívül fontos és azt azonosító dolgot megjeleníteni. Így például egy céges emblémát, kabala figurát, logót vagy az üzlet arcát, egy személyt (pl. magán orvosoknál, ügyvédeknél vagy politikusoknál szeretnek a látogatók arcot társítani a névhez).

Facebook profilkép szerkesztése

A Facebook profilképnél ügyelnünk kell tehát arra, hogy bár az oldalon négyzet alapú a kép, mindenhol egyéb helyen lekerekített, kör alakúként fog megjelenni.

Érdemi részt tehát ne tegyünk a kép sarkaiba. Akárcsak a borítóképek esetén, itt is használhatunk asztali ingyenes vagy fizetős képszerkesztő szoftvereket de akár online elérhető eszközöket vagy mobil applikációkat is.

A fektetett logókat erre a területre szerkesszük át, hiszen a vékony kis szöveg apró képként biztosan nem fog látszódni. Ilyenkor érdemes egy-egy nagyobb szimbólumot, logóból kiemelt részt vagy egy-egy jellegzetes karaktert megjeleníteni ezen a helyen.

FACEBOOK OLDAL LÉTREHOZÁSA
Saját facebook oldal létrehozása + ingyenes tippek az induláshoz

Bővebben

Facebook bortókép és profilkép szerkesztŐK

CANVA az egyik legjobb választás

CANVA a legjobb választás facebook borító tervezésére.

Canva legnagyobb előnye a rengeteg lehetőségben rejlik. Már ingyenes verzióban is számtalan lehetőség vár ránk (facebook poszt, logó készítés, animációk, ...), de a fizetős részével kapjuk meg a legjobb haladó eszközöket.

CANVA - facebook profilkép és borítókép tervezésére is ideális.

Bannersnack - 10 ingyenes kép

Ingyenes bannerkészítő a Bannersnack.

FOTOR - Könnyen átlátható felület

Fotor képszerkesztő legnagyobb előnye a könnyű átláthatóság.

kép szöveg tartalmának ellenőrzése

Van egy fontos dolog, amit a Facebook képekről tudni kell: ha túl sok szöveget helyezünk rá, akkor rosszabbul fog teljesíteni. Ez nem csak a díjmentesen megjelenő poszt képekre, hanem a kiemelt hirdetésekre is vonatkozik. Még régebben egy 20%-os limitet szabott meg határként a Facebook, ezt a százalékszámot a közelmúltban felváltotta a szöveg-kép arány vizsgáló eszköz, amely dinamikusabban kezeli a szövegmennyiséget.

 •  OK: ilyenkor a hirdetés normál módon fog megjelenni,
 •  Alacsony: ebben az esetben az elérés valamennyivel alacsonyabb lehet,
 •  Közepes: javítsunk a képen, mivel az elérése jelentősen alacsonyabb lesz,
 •  Magas: okvetlen módosítsunk a hirdetési képen, mivel lehet meg sem fog jelenni!
Kép szövegtartalmának ellenőrzése a facebookon - Facebook Text Overlay

Bár a hivatalos közlemény szerint ezeknél az eseteknél csupán "előfordulhat", hogy kevesebb elérést kapnak vagy meg sem jelennek, mégis érdemes figyelembe venni a közepes és magas besorolás figyelmeztetését és átalakítani a képünket, hogy azt minél többen láthassák.

Ügyfélhozó weboldal készítés
garanciával!


Ismeri a Google egyik legjobb ingyenes eszközét a Google Űrlapokat?

Google űrlapok


Ajánlott bejegyzések:

Weboldal készítés árak 2020-ban

Hashtag jel jelentése! #hashtag


Címkék

marketing facebook borítókép profilkép

Ossza meg ismerőseivel, ha tetszett!