Az emberek az információhoz ma már legtöbbször a mobiltelefonokon keresztül jutnak. Így nem engedhetjük meg magunknak, hogy a weboldalunk ne legyen mobilra optimalizált.

Weboldal mobilra optimalizálás fontossága

Mobilra optimalizált megjelenés Kiemelkedő sebesség mobilra is Weboldal mobilra optimalizálás fontossága

Mobiltelefonok és a tabletek egyre gyorsabban terjednek. Ma már szinte nincs olyan ember, aki ne rendelkezne az egyikkel. Ez természetesen a weboldalakat is érinti. Az emberek az információhoz ma már legtöbbször a mobiltelefonokon keresztül jutnak. Így nem engedhetjük meg magunknak, hogy a weboldalunk ne legyen mobilra optimalizált.

A Google már többször is hangsúlyozta, hogy a keresések döntő többsége ma már mobilon keresztül történik. A jövőben ez a szám még nagyobb lesz. Az asztali gépeket szinte már csak az irodákban használják. A mindennapi életben a mobil vette át a főszerepet.

Nézzük, ahhoz hogy versenyben tudjunk maradni, milyen optimalizálási feladatokat kell elvégeznünk?

Weboldal mobilra optimalizálása során két fő dologra kell figyelni:

  •  Képernyőhöz igazított megjelenés
  •  Weboldal sebességnek mobilon is kiemelkedőnek kell lennie
Az emberek az információhoz ma már legtöbbször a mobiltelefonokon keresztül jutnak. Így nem engedhetjük meg magunknak, hogy a weboldalunk ne legyen mobilra optimalizált.

MOBILRA OPTIMALIZÁLT MEGJELENÉS

Weboldalunknak minden felületen tökéletesen kell megjelennie. Ez nem csak a desktop nézetre igaz, hanem a mobilos és a tabletesre is. Mivel sokféle kijelző méret van és feltehetően még több féle lesz, így olyan megoldást kell találnunk ami igazodik mindegyik kijelző méretéhez. A leggyakrabban elterjedt megoldás az, ha weboldalunk reszponzív. Ez azt jelenti, hogy egyszerre minden képernyő méretre optimalizáljuk.

Ennek a megoldásnak vannak előnyei és sajnos hátrányai is. Egy korábbi cikkemben írtam róla bővebben, így most nem térek ki rá megint.

RESZPONZÍV WEBDESIN ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

KIEMELKEDŐ SEBESSÉG MOBILRA IS

Weboldal készítése során kiemelkedő figyelmet kell biztosítani az oldal sebességének. Nem elég ha szép, keresőoptimalizált és hasznos a látogatóknak. Gyorsan be is kell töltődnie.

Ha egy látogató 3 másodperc után se tudja használni az oldalt, akkor nagy eséllyel be fogja zárni az ablakot és átmegy a konkurencia oldalára. Gondoljunk bele. Mi amikor keresünk valami információt a weben, akkor szépen megvárjuk, míg az oldal nagy nehezen betöltődik. Nem hiszem. Gondolkodjunk mindig a látogatók fejével. Ha mi nem várunk, akkor ő sem fog.

Mobilon is szeretnénk több látogatót? Akkor figyeljünk a következőkre.

LASSÚ WEBOLDAL SEBESSÉG OKAI

Ha lassú mobilon a weboldalunk, annak számos oka lehet. Nézzük meg a leggyakrabban felmerülő hibákat, amelyek lassítják a honlapunkat.

NAGY MÉRETŰ KÉPEK

A legtöbb lassan betöltödő weboldalnak ez a hibája. A fejlesztők és az oldal karbantartói nem figyelnek arra, hogy olyan képeket töltsenek fel a weboldalra, amik kellő méretre vannak vágva mindegyik méretben. Tehát desktopon is a desktopnak megfelelő méretű kép töltödik be, és mobilon is.

ROSSZ KÓDOLÁS

A rossz kódolás legalább akkora probléma, mint a nagy méretű képek. A rossz kódolás jelentheti a feleslegesen betöltött elemeket, de akár az elavult programozási megoldásokat is. Ha valóban gyors és profi weboldalt szeretnénk, akkor forduljunk szakemberhez.

KORSZERŰTLEN TÁRHELY

A lassú weboldal egyik problémája a nem megfelelő tárhely. Sajnos elég sok szolgáltató még mindig nem biztosít a kornak megfelelő tudású tárhelyet. Jól gondoljuk meg, hogy melyikért adunk pénzt. Inkább adjunk pár ezer forinttal többet érte, így többszörősét fogjuk megkeresni vele.

Tárhely vásárlásakor figyeljunk oda, hogy cPanel is járjon mellé, mellyel tudjuk kezelni mi magunk is a tárhely beállításait és a szolgáltató mindig legyen elérhető.

WEBOLDAL GYORSÍTÁSA

Szerencsére számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, amivel letesztelhetjük és kijavíthatjuk honlapunkat. Ne felejtsünk el időnként visszatérni oldalunkra és újra tesztelni.

ÁLLAPOTFELMÉRÉS

Első lépésként tisztába kell lennünk a jelenlegi weboldalunk állapotával. Erre a legmegfelelőbb eszköz a Google által fejlesztett PageSpeed Insight. Nemcsak megmondja az oldalunkról, hogy mennyire gyors, de még tanácsokkal is ellát, hogy mit és hogyan változtassunk, hogy gyorsabb legyen.

JAVÍTÁS, FEJLESZTÉS

Javítsuk ki  a hibákat. Ha mindent jól csináltunk, akkor szemmel látható lesz az eredmény. Próbáljuk mind a desktop, mind a mobil nézetben legelább 80 pontot elérni.

FOLYAMATOS TESZTELÉS

Ha azt szeretnénk, hogy látogatóink folyamatosan profi weboldallal találkozzanak, akkor időnként futassuk le a tesztet és ha idő közben előjettek hibák, akkor javítsunk rajta.

WEBOLDAL MOBILRA OPTIMALIZÁLÁS FONTOSSÁGA

Láthattuk, hogy a látogatók szemszögéből is fontos, hogy a weboldalunk gyors és reszponzív  legyen. Ugyanígy a google szempontjából is. Ahhoz, hogy jó helyezést érjünk el a keresőkben minden kis apró részletre figyelnünk kell. Csak profi weboldallal rúghatunk labdába a weben.

Mobilbarát weboldal készítésOssza meg ismerőseivel, ha tetszett!