Az örök kérdés - Windows vagy Apple. Melyik a jobb és miért?

Megbízhatóság Apple vs Windows Biztonság Apple termékek Játék vagy munka Design Melyik a jobb

Időről időre parázs vitát gerjeszt a nagy kérdés, mely emberemlékezet – vagy legalábbis az Apple és a Windows rendszerek létezése – óta a felhasználókat két táborra ossza, az átjárás pedig nem igazán jellemző.

Míg a MAC már önmagában is egyfajta identitást képviselhet és hovatartozást sugallhat, addig a Windows egy mindenki számára elérhető és ismert operációs rendszer. Érvek és ellenérvek természetesen mindkettővel kapcsolatban voltak, vannak és lesznek is, viszont a tényeket elvitatni nem lehet: éppen ezért gyűjtöttem most össze olyan adatokat, melyeket saját, személyes tapasztalataimnak köszönhetek. Mivel mindkét rendszerrel dolgozom, így minden elfogultságot mellőzve tudtam elkészíteni ezt az összefoglalót, és bár nem célom állást foglalni (vagy foglaltatni) az ügyben, áttekintés céljából hasznosak lehetnek a következő információk.

APPLE RENDSZER – STABILITÁS ÉS MEGBÍZHATÓSÁG A VÉGSŐKIG

Amikor új számítógépet, tabletet vagy akár telefont vásárolunk, alapvető elvárásunk, hogy a pénzünkért bizony egy megbízhatóan működő kütyüt kaphassunk – legalábbis MINIMUM a garancia érvényességéig. Ki akar állandó rendszerességgel azzal foglalkozni, hogy az alapvető funkciók megfelelően működjenek az eszközén? Akármi is az általános felfogás az Apple termékek terén, egy biztos: Steve Jobs kreációi a megbízhatóság területén egyszerűen verhetetlenek – hardveres és szoftveres szempontból egyaránt.

Nem is kérdés, hogy minden felhasználó eredeti Windows rendszert használ ( természetesen :) ), a legutóbbi újratelepítés élménye pedig valószínűleg még igen élénken él legtöbbünkben. Ha egy Macintosh mellett döntünk, abban száz százalékig biztosak lehetünk, hogy – a Windows-zal ellentétben – nem kell meglehetősen gyakran, úgy félévente az operációs rendszer újratelepítésével foglalkoznunk. Arról nem is beszélve, hogy a nem túl tapasztalt userek pedig minden alkalommal újabb és újabb, esetlegesen fontos adathalmazt veszíthetnek az installálás folyamatával.

APPLE: ZÁRT VILÁG ÉS PRESZTÍZS – WINDOWS: SZEMÉLYRE SZABHATÓSÁG

Ahogy korábban már említettem, vitathatatlan tény, hogy a Macintosh rendszerrel kapható Apple eszközök rendkívül jól teljesítenek a stabilitás terén, míg a Windows-os eszközök ugyanazokat a jellemzőket vizsgálva bizony hagynak némi kívánni valót maguk után. De mi lehet ennek az oka? Mi a különbség egy Win és egy MAC között?

Józan paraszti ésszel gondolkodva két olyan rendszerről van szó, ami alapvetően ugyanazt a munkát kell, hogy ellássa: működtetnie kell egy hardvert a felhasználó parancsainak eleget téve. Ez akár kivitelezhető is lehetne közel hasonló szinten mind a kettő vizsgált operációs rendszerrel, ha az ember nem akarna folyton folyvást barkácsolni a jobb teljesítmény reményében. És itt a különbség: annak, aki Apple terméket választ, általában esze ágában sincsen hozzányúlni, hiszen a magas árért valóban egy kifogástalan rendszert akar kapni, kompromisszumok és utólagos tatarozás nélkül. A MAC pedig pontosan ezt képviseli – termékeiben fix alkatrészek vannak. Ez azt jelenti, hogy nem cserélgethetjük a hardvereket a legújabb trendek és fejlesztések szerint, maximum RAM-ot szerelhetünk/szereltethetünk bele újat, ha ezt nélkülözhetetlennek tartjuk – és ezt jól is tesszük, hiszen minden program ezekre a fix hardverekre épülve íródott. Így, ha egy MAC-ért és annak minden tulajdonságáért fizetünk, pontosan ezt fogjuk kapni. Kompromisszum nélkül.

A Windows mellett előnyként pont a hátránya szól: bár a számítógép-alkatrészek szerelmeseinek kész Kánaán lehet a variabilitása, az biztos, hogy ezzel egy jó nagy adag sebezhetőséget is raknak a rendszerbe. Innen pedig már csak egy lépés az embert próbáló folyamatos fagyás, illetve a jól ismert kék halál. Az viszont megdönthetetlen tény, hogy Windows alatt valóban olyan hardveres rendszert rakhatunk össze, amilyet csak akarunk – a legújabb videokártyával, a piacon kapható legerősebb processzorral, és így tovább.

Összegezve: aki egy megbízható, kimondottan kevés nyűggel járó gépet szeretne munkavégzés céljából, az bátran tegye le a voksát a MAC mellett, adatai biztonságban lesznek.

MAC ÉS WINDOWS: BIZTONSÁG ÉS KOCKÁZATOK

A vérbeli Apple-rajongók lépten-nyomon hangoztatják, hogy az általuk használt Macintosh rendszerű eszközt – higgyük el! – a történelem során még nem támadta meg sem vírus, sem kémprogram. Az igazság ezzel szemben az, hogy ez nem azért van, mert ne gyártottak volna rosszindulatú szoftvereket ezekre a rendszerekre – csak jóval kevesebbet, mint Windowsra. Lássuk a magyarázatot!

Természetesen az Apple termékekre is léteznek vírusok. Tény ugyan, hogy közel sem annyi kártékony program van, mint Windowsra, de ilyenek bizony vannak, és valószínűleg mindig is lesznek – ember még nem teremtett olyan felületet, ahová egy mindenre elszánt és tapasztalt hacker ne tudná betenni a lábát. Egész egyszerűen: MAC-ra nehezebb bejutni az adathalászoknak/rosszakaróknak, a korábban említett zárt rendszernek és az ennek köszönhető valóban kevés biztonsági résnek hála.

Bármennyire is megbízható minőség az Apple, sajnos, a világon nem túl sokan engedhetik meg maguknak mindennapos felhasználásra – mint ahogyan Magyarországon se. Ennek valószínűsíthetően legfőbb oka maga az ára, hiába a kifogástalan színvonalú termékpaletta. Sokkal nagyobb bázist képez a Windows felhasználók közössége, így a nagy számok törvénye alapján jobban megéri ezekre a rendszerekre rosszindulatú programokat készíteni.

Ügyfélhozó weboldal készítés
garanciával!

APPLE TERMÉKEK: IRREÁLISAN DRÁGÁK VAGY CSAK MEG KELL FIZETNÜNK A MINŐSÉGET?

Szintén hosszú évekre visszanyúló vita tárgya az Apple termékek túlárazottsága, azonban más a helyzet külföldön és megint más Magyarországon. Típustól és terméktől függően az itthoni havi fizetések két- vagy többszöröse is lehet egy egyszerű, minden extrát mellőző okostelefon ára, és akkor a többi, komolyabb termékről még nem is beszéltünk. Szállóige ugyan, hogy a minőséget meg kell fizetni, de az Apple, mint márka, komoly előnyre tett szert a márkahű vásárlók piacán. És persze azokén, akik megengedhetik maguknak.

Az ilyen mértékű – már-már indokolatlan – túlárazottságnak is meg van a maga előnye: a Macintosh gépek sokkal tovább őrzik meg értéküket, mint olcsó (akár ingyenes oprendszerű – tisztelet a kívételnek) Windows-os társaik. Így, ha néhány év múlva Apple gépünk eladása mellett döntünk, akkor sem az eredeti ár töredékéért tudjuk majd rábízni az új tulajdonosra. A Windows gépek sajnos kevéssé értékállóak.

JÁTÉK VAGY MUNKA? WINDOWS VAGY APPLE?

A Windows gépek zászlós tulajdonságához érkeztünk, ami pedig nem más, mint a gamer réteg maximális kiszolgálása – míg a MAC bizony a komoly és pontos munkát támogatja leginkább, addig a Win nem ismer határokat, ha a játékos kultúrának kell kedveznie. Annál is inkább, hiszen napjainkban komoly színtér alakult a hivatásos játékosok számára: világszerte hatalmas rendezvények keretei között adnak lehetőséget a profi számítógépes játékosoknak, hogy bemutassák képességeiket. A szervezők pedig nem kevés pénzt áldoznak nem csak magukra a megmozdulásokra, de a nyereményekre is – úgy, ahogy a játékosok is a gépeik felszereltségére.

További érv a Windows mellett, hogy hatalmas benne a potenciál, ha konfigurálásról beszélünk: amint megjelenik egy új videokártya a piacon, azonnal mehetünk és megvehetjük, hiszen a legtöbb alkatrész különösebb szaktudás nélkül cserélhető a Win alatt futó gépekben. Az eredmény: sokkal szebb felbontás, gyorsabb betöltődés, valósághűbb mozgások. Egy gamernek pedig pontosan erre van szüksége.

A MAC hiába igen drága, még a legmagasabb kategóriájú gépbe is igen gyengécske videokártya kerül. Egy olyan felhasználónak, aki játék céljából (is) vásárol egy vadonatúj gépet, ez elfogadhatatlan.

MAC VS WINDOWS – DESIGN ÉS ELEGANCIA

Akár a Windows, akár az Apple táborát erősítjük, szemünk azért van: azt mindenki beláthatja, hogy az Apple – még ha indokolatlanul drága is – nagyon nagy hangsúlyt fektet a megjelenésre. Nem is véletlen hát, hogy az első benyomásunk ezekről a termékekről általában az elegancia, a letisztultság, és az előkelő minimalizmus homályos határán mozog – mindezt úgy, hogy közben a maximumot nyújtja maga gép, ha munkáról van szó. A MAC az igényes, felsőkategóriás "munkásosztály" megbízható márkája, kívül és belül egyaránt.

A Microsoft ezzel tisztában van, a munkálatok pedig folynak, hogy felzárkózzanak. Vessünk egy pillantást az alábbi Surface márkájú gépre: még mindig kissé szögletes, a logó mégis visszafogott és elegáns, de ez a darab merőben futurisztikusabb, mint korábbi társai.

MELYIK OPERÁCIÓS RENDSZER A JOBB?

Erre a kérdésre majdnem lehetetlen egy olyan választ adni, amit szimplán tényekkel támasztunk alá. Ahhoz, hogy ezt megfelelően tudjuk mérlegelni, több tényezőt kell jól ismernünk:

  •  Mi a jövendőbeli tulajdonos (vagy cég) legfőbb igénye? Milyen további igényeik vannak?
  •  Mekkora büdzséve rendelkezik a vásárló?
  •  Előreláthatólag milyen céllal vásárolják meg az adott gépet?
  •  Milyen hosszú távú terveik vannak vele?

Webesként Mit ajánlok?

Én személy szerint az Apple-t favorizálom, mivel webesként számomra a legfontosabb, hogy olyan eszközökön dolgozzak, amik nem hagynak cserben. Windows esetében többször előfordult, hogy a legrosszabb pillanatban indult újra a gép vagy fagyott le minden előzetes figyelmeztetés nélkül. Ezeket a hibákat nem engedhetem meg magamnak.

Ráadásul sokkal jobb minőségű és szintén megbízhatóbb szoftverek léteznek rá (akár ingyenesek is), amik jelentős mértékben megkönnyítik a webes munkámat. Volt olyan, amit mind a két rendszeren kipróbáltam és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a Mac-es változat mennyivel stabilabb és kézreállóbb.

A minőségi munkához minőségi környezet is kell.
Ezt pedig a Macintosh (Mac) tudja biztosítani.

Jellemző Apple Windows
Stabilitás + -
Bővíthetőség - +
Biztonság + -
Ár - +
Játék - +
Munka + -
Értékállóság + -
Felhasználói élmény + +

IGYENES SEO TIPPEK A GOOGLE ELSŐ OLDALÁHOZ
Ingyenes keresőoptimalizálási tippek amivel növelheti honlapja látógatóinak a számát.

Bővebben


Ajánlott bejegyzések:

Weboldal készítés árak 2021-ben

Facebook borítókép és profilkép méret 2021

Hashtag jel jelentése! #hashtagOssza meg ismerőseivel, ha tetszett!